bursagorus.com.tr

Çataltepe’ye Kimse Seyirci Kalamaz!

EKONOMİ

Bursa Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (BESOB) Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Bilgit, tamamlanması yılan hikâyesine dönen Çataltepe Esnaf Sanayi Sitesi’ne Bursa’da artık kimsenin seyirci kalamayacağını, siyasetinden sivil toplumuna tüm Bursa dinamiklerinin iş birliği içinde bu işin çözümü için sorumluluk göstermesi gerektiğini söyledi.

Haber: N. Nuri Yavuz

Bursa Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’nde (BESOB) Başkanlık makamının yeni ismi Fahrettin Bilgit ile Büyükşehir Belediyesi’nin Kurban Bayramı için dağıtacağı ‘kart 16’ yardım çekleri kampanyası tanıtım toplantısında ‘Bursa Görüş’e özel açıklama yaptı. BESOB Başkanı Fahrettin Bilgit, esnafın uzun süredir beklediği ve yapımı yılan hikâyesine dönen Çataltepe Esnaf Sanayi Sitesi hakkında konuştu.

SORUMLULUK MESAJI

‘BESOB olarak Çataltepe olmazsa olmazımız’ diyen Başkan Bilgit, “Orada 3 bin dükkân olacak ve Bursa’ya nefes aldıracak. Çataltepe’ye kimse seyirci kalamaz. Burayı el birliği ve ortak akılla tamamlamamız gerekiyor, Bursalılar da bu sorumluk ve bilinçte olmalı. Şuan için hazır sanayi ruhsatlı bir yer ve buraya ilgisiz kalmak doğru olmaz” dedi.

ŞEHRE KAZANDIRILMALI

Şuanda Çataltepe’de sürecin BESKOOP tarafından yürütüldüğünü belirten Başkan Bilgit, “TOKİ, 54 milyon liralık alacaklı olarak yetkiyi kooperatife devretti. Bu borç, yaklaşık 500 ortak tarafından ödeniyor. Yeni yönetim olarak önümüzdeki süreçte kooperatifle bir araya gelip bundan sonraki süreci ele alacağız. BESON nasıl bir katkı sağlayabilir, kooperatif olarak mı yola devam edilmeli ve nasıl bir çözüm bulunabilir konularını değerlendireceğiz. Çataltepe’nin çok hızlı bir şekilde şehre kazandırılması gerekiyor. İnsanlar, ‘kooperatifle 20-30 yıl buranın tamamlanmasını bekleme’ endişesi var. Vatandaşta ‘devlet buraya el atsın’ beklentisi var. Şuanda herkes kendi dükkânını yapacağı için ağır geliyor” ifadelerini kullandı.

YETKİLİ BESKOOP

BESKOOP’un ayrı bir tüzel kişiliği olduğunu vurgulayan Bilgit, “Kooperatifin bir yönetimi ve ortakları var ve tasarruf onlardadır. Biz BESOAB olarak projeye katkı koymak, süreci hızlandırmak ve burayı 3-5 yıl içinde kent esnafına kazandırmak için görüş ve düşüncelerimizi paylaşıyoruz. BESOB olarak buranın biran önce tamamlanmasını istiyoruz çünkü 3 bin işletme ortalama 10 kişi desek 30 bin kişinin istihdam edildiği bir bölge olacak” dedi.

KAYIT DIŞI İLE MÜCADELE

BESOB’a bağlı 81 bin üye olduğunu hatırlatan Başkan Bilgit, “Kayıt dışı olanlar da var. Onları da sayarsak rakam 100 bini buluyor. Ruhsatsız ve kayıt dışı işyerleri konusunda çalışmalarımız olacak. İş yeri denetimleri yapacağız. Bu denetimler yaklaşık 1 yıldır yapılmıyordu. Genel Kurul’dan iş yeri denetim komisyonu kurma yetkisini aldık. Yaklaşık 16 komisyon kurulacak” diye konuştu. Bilgit, son dönemde açılan iş yeri sayısının kapanandan daha fazla olduğunu söyledi.

DÜN DÜNDE KALDI

BESOB’da geriye dönük bir tarama yapmayacaklarını vurgulayan Bilgit, “Eski defterleri araştırmanın bir anlamı yok. Araştırmaya değecek bir yanlış yoktur. Dün dünde kalmıştır. Biz, BESOB’u ortak akılla Bursa esnafının hak ettiği bir şekilde yöneteceğiz. Plansızlığa, liyakatsizliğe ve keyfi yönetime müsaade etmeyeceğiz. BESOB’u 103 oda başkanımızla birlikte yöneteceğiz” diye konuştu.

SİCİL AFFI İSTİYORUZ

‘Hükümetten sicil affı istiyoruz’ diyen Bilgit, şunları söyledi: “Biz, sicil affı istiyoruz ve hükümet yapıyor ama bankalar bu affı ekrandan kaldırmıyor. Kooperatif ve esnaf kefaleti bilirim. Verdiğiniz krediyi geri alamadığınızda yönetim kuruluna zimmet çıkar. Esnafın kredi kullanımı da artarak devam ediyor.”

HAKSIZ REKABET VURGUSU

Esnafın en büyük sorununun girdi maliyetlerinin artması ve alım gücünün düşmesi olduğunu vurgulayan Başkan Fahrettin Bilgit, “Kiralar uçtu. Esnaf için dükkân kiraları, çalışanlar için ev kiraları yükseldi. Artık vatandaş, acil ihtiyacını karşıladıktan sonra diğer alışverişi para kalırsa yapıyor ve bazı ihtiyaçlar öteleniyor. Diğer taraftan AVM’ler bir sosyal yaşam kültürüne dönüştü. Tabi ki AVM’ler de olsun ama küçük işletmelere yaşam hakkı tanınsın. AVM’ler, en azından hafta bir gün, Pazar günü kapalı olsun, şehir dışına çıkarılsın. Küçük işletmeler ayakta kalmalı. Örneğin okul sezonunda AVM’ler kitap ve kırtasiye doluyor, iki ay sonra bir şey kalmıyor. Düğün sezonunda da aynısı oluyor. Bunlar esnafın önünü kesiyor. Haksız rekabete fırsat verilmemeli. Şimdi mesela kurbanlık satıyorlar. AVM’nin ne satacağı belli olmalı” açıklamasında bulundu.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.