bursagorus.com.tr

UYMSİB Üreticileri Geleceğe Hazırlıyor

EKONOMİ

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) organizasyonunda Yenişehir’de düzenlenen toplantıda tarla biberi ihracatı ile ilgili değerlendirmelerde bulunuldu.

T.C. Ticaret Bakanlığı, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Yenişehir Ziraat Odası işbirliği ile 2022 Yılı Biber İhracatını Değerlendirme Toplantısı, Yenişehir'de üretici ve ihracatçı firmaların temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Tarım ürünleri ihracatı hakkında üreticilere bilgilerin verildiği toplantıda, Avrupa Birliği'ne (AB) yapılan dış satımlarda üreticinin mağdur duruma düşmemesi için uyulması gereken kurallar, AB ülkelerinin insan sağlığı açısından dikkate aldığı hassasiyetler ve Bursa ile Yenişehir’in tarım sektöründeki yeri hakkında bilgi alışverişinde bulunuldu.

Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Yardımcısı Musa Demir, Tarım ve Orman Bakanlığı Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Dr. Yunus Bayram, Bursa İl Tarım Müdürü Hamit Aygül, UYMSİB Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Senih Yazgan, Yenişehir Belediye Başkanı Davut Aydın, İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, Yenişehir İlçe Tarım Müdürü Kamil Oruç ve biber ihracatı yapan firma temsilcileri katıldı.

Toplantı sonrası değerlendirmelerde bulunan UYMSİB Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Senih Yazgan, Yenişehir bölgesinin tarla biberi üretiminde çok özel bir yeri bulunduğunu ve Avrupa’ya olan ihracatta önder bir ilçe olduğunu vurgularken, üreticinin mağdur olmaması ve denetimlerden rahat geçmesi için çalışmalarının sürdüğünü ifade etti. Prof. Dr. Yazgan sözlerini şöyle sürdürdü, “Tarla biberi konusundaki ihracata önderlik eden çok özel bir bölgedeyiz. Avrupa’ya yüksek miktarlarda biber ihraç ediliyor ve çok şükür bir sorunla karşılaşmadık. Yenişehir, özelikle analizlerde herhangi bir problem yaşamadığımız bir üretim alanımız. Gelecekte de bu kalitenin devam etmesi ve üretimin AB standartlarına uygun şekilde sürdürülmesi adına Ticaret Bakanlığı yetkililerimizin katkılarıyla, üreticilerimizle bir araya geldik. Buradaki ana amacımız üreticilerimizin geleceğe hazırlanması, yeni çıkan kanunlara, AB’nin koyduğu kıstaslara uyum sağlamalarını, yani geleceğe hazırlamak için bu toplantıları organize ediyoruz” dedi.

BİBER İHRACATI VE ZARARLI ORGANİZMALAR

Toplantıda konuşan Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül ise , “Yenişehir ilçemiz tarla biberi ihracatında da lider merkezlerden biridir. İlçemizde biberin yurt dışı pazarlara taşıyan toplam 15 adet ihracatçı firma faaliyet göstermektedir. İhracatta en önemli kriter kalite. Bu kapsamda Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak, Bitki Sağlığı Uygulama Programı kapsamında biberde sorun oluşturan zararlı organizma sürveyleri gerçekleştirilmektedir. 2021 yılında yapılan sürvey çalışmalarında üretimi ve verimi olumsuz etkileyebilecek herhangi bir zararlı organizmaya rastlanmamıştır. 2022 yılında da sürveylerimiz devam etmektedir" dedi.

Biber üreticileri ve ihracatçı firmaların temsilcilerine bilgilerin verildiği toplantıda hazır bulunan Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Yardımcısı Musa Demir ve Tarım ve Orman Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Dr. Yunus Bayram da üreticilerin sorularını cevaplayarak, tarım sektörüne sağlanan destekler hakkında bilgi paylaşımında bulundular.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.