bursagorus.com.tr

Bursa’nın Kâbusu Sel

İKLİM

Küresel iklim değişikliği kaynaklı afet riski, istatistiklere de yansıdı. MGM raporuna göre son 12 yılda en fazla afet gerçekleşen yıl, 2021 oldu. En çok afet yaşanan iller arasında yer alan Bursa’da en sık sel felaketi yaşandı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), ‘Türkiye Meteorolojik Afetler Değerlendirmesi (2010-2021)’ raporunu yayınlandı. Buna göre son 12 senede 8 bin 274 meteorolojik karakterli afet belirlendi. En fazla afet yaşanan yıl 2021 oldu. En sık gerçekleşen afetler fırtına, şiddetli yağış-sel ve dolu şeklinde sıralandı. Son 12 yılda 2 bin 645 fırtına, 2 bin 486 şiddetli yağış-sel, bin 427 dolu meydana geldi. En fazla afet, haziran ayında yaşandı.

DRENAJ YETERSİZ

Türkiye'de görülen doğal afetler içinde sel felaketinin depremden sonra en büyük can ve mal kaybına neden olduğu belirtilen raporda ülkede görülen seller can kayıplarına yol açarken her yıl can kaybına neden olmayan seller sonucunda milyarlarca liralık ekonomik kayıplar yaşandığı ifade edildi. Raporda, sellerin temel sebebinin, kuvvetli yağmur fırtınalarında drenaj sistemlerindeki yetersizlik sonucu ana nehir kanallarının tamamen dolu olmasıyla meydana gelen taşmalar olduğu kaydedildi. Rapora göre Türkiye'de 2010-2021 yıllarında Ege'de Muğla, Manisa, Aydın; Marmara'da İstanbul, Bursa; Karadeniz'de ise Samsun, Ordu ve Giresun'da çok fazla sel afeti oluştu.

EN ACI TARİH 21 HAZİRAN

Geçen yıl irili ufaklı sek ve taşkın olaylarının yaşandığı Bursa’da en fazla can ve mal kaybına neden olan sel, 21 Haziran 2020 tarihinde Kestel’de gerçekleşmişti. Dudaklı ve Kayacık mahallelerinde şiddetli yağış sonrası meydana gelen su baskınında ikisi çocuk 6 kişi hayatını kaybetmişti. O afetle çok sayıda araç ve 11 konut kullanılamaz hale gelmiş yollarda, altyapıda ve tarım arazilerinde hasar meydana gelmişti. O tarihte il genelinde etkili olan yağışlardan Gürsu, Yenişehir, Orhangazi ve İznik’te maddi hasar meydana gelmişti.

SEL İRAP’A GİRDİ

Bursa’da sık görülen sel afeti, İl Afet Riski Azaltma Planı’nda da (İRAP) yer aldı. Kestel’in söz konusu mahallelerinde yaşanan afet örneklenirken “DSİ 1. Bölge Müdürlüğünce görev, yetki ve sorumluluk alanı içerisindeki bütün akarsu ve derelerin, havzaları bazında taşkın riski ve muhtemel taşkın zararları yönüyle değerlendirilerek, Taşkın Tehlike Haritalarının oluşturulması, acil, kısa, orta ve uzun vadede ıslah edilmesi gerekli olanların tespit edilmesi ve akarsu-dere yatakları ıslah programı oluşturulması taşkın-sel olaylarıyla mücadelede önem arz etmektedir” denildi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.