bursagorus.com.tr

Bosna’daki ateş Avrupa’yı yakar!

ÖZEL HABER

Türkiye-Bosna-Hersek Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Refik Özen, Bosna Hersek'te yaşanan gelişmeler hakkında Bursa Görüş’e özel açıklamalarda bulundu: Bosna Hersek’te tutuşacak bir ateş sadece Balkanları değil, Avrupa’yı da yakar!..

Haber: N. Nuri Yavuz

Balkanlar ile köklü tarihi ve kültürel bağlara vurgu yapan Milletvekili Refik Özen, “Gönül coğrafyamız bizim için vazgeçilmezdir. Balkanlar ile yalnızca siyasi değil kültürel olarak da çok köklü bağlarımız var. Tarihsel bağlamda da Boşnak denince Türk akla gelir. Türkiye, her zaman Boşnakların yanındadır. Bosna Hersek’te huzursuzluğa neden olacak ve coğrafyayı ateşe atacak her türlü adımın karşısındayız” dedi.

ENDER ÜLKEYİZ

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin Sırp üyesi Milorad Dodik'in açıklamalarının Balkanlarda endişeye neden olduğunu ve tansiyonu yükselttiğini belirten Milletvekili Özen, “Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Bosna Hersek’teki tansiyonun düşmesi için ciddi girişimleri oldu. Ki Cumhurbaşkanımız liderliğinde Türkiye, bölgede barışın korunması adına diplomasi yürüten ender ülkelerden biridir” ifadelerini kullandı.

BOSNA’YA ZİYARET

Türkiye’deki Boşnak sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir araya geldiği toplantıya kendilerinin de katıldığını açıklayan Özen, “Programda Boşnak kardeşlerimizin düşüncelerini, önerilerini değerlendirme imkânımız oldu. Sonra AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Efkan Ala, AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran ile Bosna Hersek'in ilk Cumhurbaşkanı merhum Aliya İzetbegoviç'in dava arkadaşlarından Hasan Çengiç'in cenaze törenine katılmak üzere Saraybosna'ya bir ziyaret gerçekleştirdik. Bu ziyaret vesilesiyle Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin Boşnak üyesi Sefik Dzaferovic ile de bir araya geldik. Görüşmelerde bugüne kadar olduğu gibi bundan sonraki süreçte de Boşnak kardeşlerimizin yanında olduğumuzu bir kez daha ifade etme imkânı bulduk” dedi.

SAĞDUYU ÇAĞRISI

Türkiye’nin Bosna Hersek başta olmak üzere Balkanlardaki barışın tesisi ve sürmesi için üzerine düşeni yapmaya çalıştığını vurgulayan Özen; Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Bosna Hersek Halklar Meclisi Başkanlık Divanı Üyesi Bakir İzetbegoviç ile Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Üyesi Dodik'i ayrı ayrı kabul ettiğini hatırlattı. Dodik’in ziyaret sonrası ‘Cumhurbaşkanı Erdoğan’a savaşın bir seçenek olmadığı sözünü verdim. Başkası istedi diye savaşa gitmeyiz. Savaşmayacağız ve barışı tehlikeye atmayacağız’ dediğini hatırlatan Milletvekili Refik Özen, “Fakat Dodik, sonrasında ayrı bir ordu planını duyurdu. Bunu kabul etmek mümkün değil. Bu ayrılıkçı söylemlerin son bulmasını ve 'Büyük Sırbistan' hayali peşinde koşan siyasilerin daha sağduyulu ve makul açıklamalara dönmelerini bekliyoruz. Aksinin düşünülmesini dahi istemiyoruz. Barış dışında bir ihtimali hiçbir zaman düşünmedik. Bundan sonraki süreçte de düşünmüyoruz” diye konuştu.

AB’YE UYARI

Avrupa Birliği’nin (AB) konuya yönelik ilgisizliğini ve sessizliğini eleştiren Refik Özen, “Başta Birleşmiş Milletler (BM) olmak üzere uluslararası kuruluşların, ABD'nin, Rusya'nın ve Sırbistan'ın bu konuya yaklaşımlarının da daha etkin olmasını arzu ediyoruz. Özellikle AB’nin konuya gereken hassasiyeti göstermesini, daha etkin olmasını ve Dodik’in açıklamalarına tepki vermesini bekliyoruz. Burada patlayacak bir silahın, bir merminin, bütün coğrafyayı etkileyeceğine ve kimseye bir fayda sağlamayacağına inanıyoruz. Dolayısıyla geçmişte yaşanan acı tecrübelerden ders alınmasını diliyoruz. Bosna Hersek’te tutuşacak bir ateş sadece Balkanları değil, Avrupa’yı da yakar. Tansiyonun düşmesi ve normale geri dönülmesi noktasında bizler Türkiye olarak üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz. İnanıyorum ki kısa bir sürede akli selim hâkim olur ve Bosna Hersek başta olmak üzere Balkanlardaki barışın devamı tesis edilmiş olur. Türkiye, Türk halkı olarak bizler, Boşnak kardeşlerimizin yanındayız ve onları huzursuz edecek, tedirgin edecek, coğrafyayı ateşe atacak her adımın karşısındayız. Uluslararası kuruluşları harekete geçirme noktasında da diplomatik girişimlerimizi sürdürmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

BARIŞI KORUMAK ZORDUR

Milletvekili Özen, Boşnaklara seslendi: “Boşnak kardeşlerimiz müsterih olsunlar, Türkiye her zaman yanlarında, bundan sonra da Türk halkı olarak başta Sayın Cumhurbaşkanımız ve bizler olmak üzere yanlarında olmaya devam edeceğiz. ‘Barışı korumak, savaşmaktan daha zordur’ diyoruz. Barışı tesis etmek noktasında da üzerine görev düşen herkesi sorumluluğunu yerine getirmeye davet ediyoruz.”

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.