bursagorus.com.tr

Çakmak ailesi 100 yıl sonra ata topraklarına geri döndü

ÖZEL HABER

1923'te mübadele ile Türkiye'ye gelen Çakmak Ailesi, 100 yıl sonra ata topraklarına geri döndü.

ESRA CAN

Türkiye'nin tarihine damgasını vuran Lozan Anlaşması, 1923 yılında gerçekleşen mübadele süreciyle birçok aileyi etkiledi. Bu ailelerden biri de Çakmak Ailesi oldu. 16 Aralık 1923 tarihinde Yunanistan'ın Selanik, Drama, Osaniçe'den Türkiye'ye göç eden aile, 100 yıl sonra mübadele topraklarına geri dönmenin mutluluğunu yaşıyor.

Dramatik bir yolculuğun ardından, ailenin büyükleri Büyükçekmece'ye inmiş, ardından İstanbul, Çatalca, Celepköy'e yerleşmişlerdi. Ancak asıl hikâye, ailenin mübadelenin 100. yılında bu topraklara geri dönme kararıyla başladı. Aile büyüklerinden Halil Çakmak'ın 1973 yılında yaptığı araştırma, ata topraklarının Sidironero olarak Yunanca'ya çevrildiğini ortaya çıkardı.

Baba tarafından dede Murat Mehmet'ten, Parko lakaplı Sait Emin oğlu Süleyman Çavuş’un torunu olan, anne tarafından da Kamberoğlu Emin’in torunu Mehmet Kaan Çakmak’a Türkiye’den Yunanistan’a mübadele eden İraklis Eleftheriadis tarafından atalarının toprakları hediye edildi. Bu hediye, Selanik, Drama, Osaniçe'nin köklü ailelerinden olan Çakmak ailesi için yeni bir dönüm noktası oldu.

Bu anlamlı hediyenin hikayesini Bursa Uludağ Gazetesi’yle paylaşan Mehmet Kaan Çakmak, "Dedelerimiz 1923 yılında, bu toprakları bırakıp Türkiye'ye geldiler. Biz de 100 yıl sonra, dedelerimizin topraklarına geri döndük. Bu, bizim için çok anlamlı bir olay. Dedelerimizin topraklarında yaşayarak, onların hatırasını yaşatacağız" ifadelerini kullandı.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.