bursagorus.com.tr

Karacabey kalifiye eleman bulamıyor

ÖZEL HABER

Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası (Karacabey TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Naci Güncü, gelişen ilçe ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulunurken kentte tüm sektörlerde kalifiye ara eleman sıkıntısı yaşandığını vurguladı.

Haber: N. Nuri Yavuz

Bursa’da her geçen gün artan sanayi baskısını en fazla hisseden ilçelerin başında Karacabey geliyor. Verimli arazilerinin yüzde 70’ine yakınında tarımsal üretim gerçekleştirilen ve Sütaş, Matlı, Nestle, Tat, Tamek, Akfa, Burdan Yumurta, Tarfaş gibi markalara ev sahipliği yapan ilçede sanayi dilemması yaşanıyor. İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu ve 1915 Çanakkale Köprüsü ile ulaşım ve lojistik anlamında cazibesi artan Karacabey’e gıda ve tarımsal üretime dayalı sanayinin dışındaki endüstrilerin de ilgisi dikkat çekiyor. İlçenin hemen doğusunda giderek büyüyen Bursa Tekstil Boyahaneleri Organize Sanayi Bölgesi (TOSAB), Bursa Deri İhtisas ve Karma OSB ile TEKNOSAB, sanayinin yeni yayılım yönü hakkında önemli sinyaller veriyor. Büyükşehir Yasası ile köy kimliğinin yara aldığı ilçede köylü nüfusun azaldığı, köylerde yaşayanların yaş ortalamasının yükseldiği gözleniyor. Yasayla mahalleye dönüşen köylerde daha önce köylünün ekip biçtiği ve hayvan otlattığı mera arazilerinin yerel idareye geçmesi ve ilçe belediyesinin de söz konusu arazileri ihale yöntemi ile satışa çıkarması bölge tarımı açısından sanayi dışında tehditlerin doğmasına neden oluyor. Özellikle yeni tip koronavirüs (Kovid-19) döneminde doğaya artan ilgiyle eskiden mera olarak işlenen topraklara küçük bağımsız hobi amaçlı yapıların inşa edilebilmesinin önü açılıyor. Merkezi hükümet bir yandan verimli arazilerde hobi bahçesi yapımını yasaklarken ilçe belediyesi; ‘doğaseverlere’ diyerek eski mera arazilerini, hem sosyo-ekonomik hem de sosyo-kültürel manada köye ve köylüye zarar verecek bir uygulamayla pazarladı, pazarlıyor. Özetle 2021’de Karacabey, leylek köyü Eskikaraağaç’ın ünlüsü ‘Yaren’in gökyüzünden böyle görünüyor. Peki, yeryüzündekiler ne diyor?

SEMPOZYUM VİZYONU

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) ile 1-3 Ekim 2015 tarihinde Karacabey Sempozyumu düzenleyen ve akademisyenler başta olmak üzere alanında uzman isimlerin konuştuğu panelleri kitaplaştırarak ilçe belleğine önemli bir eser kazandıran Karacabey Sanayi ve Ticaret Odası (KTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Naci Güncü ile ilçe hakkında sohbet ettik.

Başkan Güncü, tarımdan yana net bir tavır sergilerken sanayinin gelişmesinin de önemli olduğuna vurgu yaptığı konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

Karacabey’in verimli arazilerinde dört mevsim tarım yapılabiliyor. Bu, bölgemiz için önemli bir nimet. Bir taraftan her daim başımızın tacı olacak tarım arazilerimize sahip çıkarken diğer taraftan da gurur duyduğumuz tarımsal üretimimizi tehlikeye atmayacak şekilde sanayimizi geliştirmeye çalışıyoruz.

Karacabey’de 1 milyon 160 bin dekar alanın 638 bin dekarı tarım yapılan kültür arazisinden oluşuyor. İlçemizde iklim şartlarına göre her türlü tarım ürünü yetiştirilebiliyor. Bursa’da yetiştirilen tarla ürünlerinin yüzde 35’i, sebze üretiminin yüzde 46’sı, su ürünleri üretiminin yüzde 32’si, hayvansal üretimin yüzde 13’ü, kanatlı ve arıcılık üretiminin yüzde 26’sı ilçemizde gerçekleştiriliyor. Yine Bursa’nın toplam tarımsal gelirinin yüzde 28’inde Karacabey imzası bulunuyor. Karacabey, tarımdaki gücünü hiçbir zaman kaybetmeyecek. Var olan değerlerimizle ülkemizi doyurmaya, güvenli gıdanın merkezi olmaya devam edeceğiz.

HAYVANCILIK ARTIYOR

Öte yandan salgın süreci, tarımın vazgeçilmez olduğunu tüm dünyaya bir kez daha gösterdi. Ülkemizin de bu konuda eski günlerine dönmesi ve kendi kendine yetebilir seviyesine yeniden ulaşması gerektiğini düşünüyorum. Özellikle toplum olarak çiftçiliği asla terk etmememiz gerektiğini anlamış olduğumuzu umuyorum. Bu çerçevede bölgemiz, çiftçilik yatırımlarının yanı sıra hayvancılık sektöründe de yeniden gündeme gelecektir ki bu alandaki yatırımlar da artıyor. Hâlihazırda yüksek düzeyde kapasiteye sahip işletmelerimizde, 40 binin üzerinde büyükbaş hayvan bulunuyor.

DAYANIŞMA RUHU

Tabi otoyol, köprü ve bağlantı yolları Karacabey’i stratejik bir konuma taşıyor ve sanayinin cazibe merkezi kılıyor. Kent dinamikleri olarak bu gelişmelerden ilçemizi daha fazla faydalandırabilmek ve çevreci yatırımlarla üretim ve istihdamı artırmak için planlamalar yapıyoruz. Örneğin, ilçemizde ciddi manada kalifiye ara eleman ihtiyacı yaşanıyor. Üniversite mezunu çok fakat ilçede nitelikli işgücü açığında makas her geçen gün açılıyor. Bundan tam 6 yıl önce BUÜ ile gerçekleştirdiğimiz ‘Karacabey Sempozyumu’nda ortaya konulan olguları bugün yaşıyoruz. KTSO olarak o günkü tespitler doğrultusunda 2 yıl gibi kısa bir sürede, üyelerimizin de desteğiyle Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası Mesleki Eğitim Merkezi’ni ilçemize kazandırdık. Neredeyse yarı maliyetine ve tam bir dayanışma ile açılan bu merkez, 7 gün 24 saat faaliyette olacak. Milli Eğitim müfredatında yer alan 200’e yakın programın yanında oda üyelerimizin ve ilçe esnafımızın hizmet içi eğitimlerine, mesleki yeterlilik belgesi sınavlarına ve Bursa’nın dördüncü e-sınav merkezi olarak elektronik sınavlara ev sahipliği yapacak.

Makamında ziyaret ettiğim Başkan Güncü’nün söz konusu merkezi anlatırken yaşadığı heyecan eyleme dönüştü. ‘Hadi kalk gidiyoruz’ dedi ve birkaç dakikalık mesafedeki merkeze ulaştık. Mimari bir estetiği dışarı vuran binanın içerisinde de her şey düşünülmüş. Özellikle çatı katındaki büyük konferans salonunun akustiği fena değildi. Hatta Başkan Güncü’ye ‘burada tiyatro bile sahnelenir’ dedim, ‘neden olmasın’ diye yanıtladı. Karacabey’e oyun götürecek sanatçıların ‘sahne yok’ şikâyetinde bulunma hakkı yok. Ziyaretim esnasında bazı atölyeler kurulma aşamasındaydı.

Bina girişinde bulunan destekçiler panosunun doluluğu, ilçe insanının karakterine ilişkin de mesajlar içeriyordu ki Başkan Güncü, şunları söyledi: Bu merkez inşa edilirken öyle anlar oldu ki gerçekten gözlerim dolu dolu oldu. Tüm halkımız çok değerli tabi ama Karacabey insanı biraz daha farklı. Toplumsal karakteri güçlü ve dayanışma gücü yüksek. İşte bu merkez, o gücün bir yansımasıdır.

EKŞİLİ SULU KÖFTE

Başkan Naci Güncü ile görüşme öncesi ilçe merkezinde kısa bir tur attım. Bursa’daki gibi Karacabey caddelerinde de park etmeye yer yok. Tesadüfen belediyenin yaptığı bir katlı otoparka rastladım. Belki güzel bir esnaf lokantası bulurum ümidiyle biraz tura çıktım. Sonra bulamayınca cadde üstünde kapıda bekleyen bir kuyumcuya ‘burada esnaf yemeğini nerede yer?’ diye sordum. Gösterdi. Kibrit kutusu gibi derler ya hani öyle bir lokanta. Girişte 3-4 masa vardı hepsi dolu. Dar bir merdivenden yukarı çıkmadan önce sipariş verdim ekşili sulu köfte ve az pilav. Ne lezzet ama… Reklama girmesin diye adını vermeyeceğim ama eminim ki gidin bir esnafa ‘nerede yemek yenir?’ diye sorun orayı gösterir. 1955’ten beri…

BİTİRİRKEN…

Yazıyı sonlandırırken bazı okuyucu ‘acaba neden Karacabey’i belediye başkanıyla değil de KTSO Başkanı ile görüştü?’ diye sorabilir. O merakı da yanıtlayalım. İlçe Belediye Başkanı Ali Özkan’dan ısrarla randevu istedik ama ne kendisi ne de danışmanı oralı oldu. Ne diyelim bir daha ki sefere artık… Son olarak Karacabey Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Murad Bertan ile de görüşecektik ama kendisi şehir dışında olduğu için nasip olmadı. Kalın sağlıcakla…

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.