bursagorus.com.tr

Matbaacılar Odası Başkan Adayı Öztürk: ‘Odanın adını duyuracağız’

ÖZEL HABER

Bursa Matbaacılar ve Kırtasiyeciler Odası Başkan Adayı Erhan Öztürk, genel kurul öncesi yaptığı açıklamada başkan adaylığı sürecine ilişkin “Son birkaç yıldır ‘Oda var mıydı?’ ve ‘Faydası nedir?’ şeklinde yorumlarla karşılaşıyoruz. Bizim, öncelikli amacımız odanın adını duyurmak” dedi.

Haber: N. Nuri Yavuz

Bursa esnaf teşkilatında seçim heyecanı sürüyor. Bazı odalar seçimlerini tamamladı, bazılarında sandıklar kuruldu. Bursa Matbaacılar ve Kırtasiyeciler Odası da 9 Şubat’ta sandık başına gidecek. Şuan için 3 adaylı başkanlık yarışının önde gelen isimlerinden Erhan Öztürk, Bursa Görüş’e konuştu.

Erhan Öztürk Kimdir?

Bursa Yenişehir doğumluyum. Küçük yaşlardan beri İstanbul’da yaşadım. Eğitim hayatım İstanbul’da geçti. Daha sonra 1991 yılında Bursa’ya geldim. İstanbul’da Güneş gazetesinde çalışmıştım. Bursa’ya gelince Uludağ gazetesinde çalıştım. Sonra Özerdoğan matbaası ve Expres mühürde çalıştım. 2002 yılında da ‘Serener mühür ve matbaa’ adıyla kendi yerimizi açtık. Yaklaşık 12 yıldır odanın üyesiyim.

Sizi başkan adaylığı sürecine götüren nedenler nedir?

Salgından önce fuar gezileri oluyordu. Salgından önce arkadaşlar elinden geleni yaptı. Ama son 4-5 yıldır çok bir hareket göremedik. Son birkaç yıldır ‘Oda var mıydı?’ ve ‘Faydası nedir?’ şeklinde yorumlarla karşılaşıyoruz. Bizim, öncelikli amacımız odanın adını duyurmak.

Odanın nasıl bir üye profili var?

Odada 740 civarında üyemiz var. Matbaacı, kırtasiyeci ve dijital ortamda basın yayın yapan ve tabelacı arkadaşlar var. Ağırlıklı matbaa ve kırtasiyecilerden oluşuyor.

Matbaacılar ve kırtasiyecilerin aynı odada olması sizce doğru mu?

Aslında birbirine yakın meslekler. Matbaada basılıyor kırtasiyede satılıyor. Kanun nedeniyle belli bir sayının altında oda açmak mümkün değil. Bence uygun ve şahsen kırtasiyecilerle birlikte aynı çatı altında olmaktan ben memnunum.

Üye ziyareti yapıyor musunuz? Sahadan nasıl tepkiler alıyorsunuz?

Üyelerimizi ziyaret ettik. Tanıyan arkadaşlar destekliyorlar. Sektörün sorunlarını da yakından biliyoruz. Bu dönemde kırtasiyeye de biraz ağırlık veriyoruz. Daha öncesinde kırtasiyeyi odada temsil eden bir arkadaşımız yoktu. Çünkü dışardan sektörün sıkıntılarını bilemeyiz. Bunun için oraya da özel olarak çalışıyoruz.

Daha önce yönetimde görev aldınız mı? İki sektöründe farklı sıkıntıları var. Bunlara ne kadar hâkimsiniz?

1 yıldır oda yönetiminde görev alıyorum. Bu süreçte kırtasiyecilerin sorunlarını gözlemleme şansım oldu. Kırtasiyeciler özellikle büyük ve 3 harfli marketlerdeki satışlardan rahatsızlar. Gerçi bununla ilgili daha önceki dönemlerde de yazışmalar oldu. Biz de bu süreci takip etmek istiyoruz. Marketlerde kırtasiye satışını önlemek istiyoruz. Salgında zücaciye için uygulanan yöntemin kırtasiye için de uygulanması için çalışacağız. Marketler, ağustos-eylül aylarında olabildiğince kırtasiye malzemesiyle dolduruyor raflarını; sezon bitince de kaldırıyor. Biz, ‘kaç metrekarede kırtasiye satacaksan 365 gün o metrekarede bu malzemeyi sat’ diyeceğiz. Okullar açılmaya yakın metrekareyi büyültüp kapandığında düşürmeyin. Bu haksız rekabet oluyor. Ağustos-eylül aylarında kısıtlama getirmek istiyoruz.

Şuan için kaç başkan adayı var?

Şuanda 3 aday var. Geçen yıl ocak ayında başkanımız vefat etti. Sıralama gereği yönetimden bir abimiz başkanlığa vekâleten bakıyordu. O da yeniden aday oldu. Bir de başka bir arkadaşımız adaylığını açıkladı. 

Kırtasiyenin sorunlarını ilettiniz. Peki, matbaacıların en temel sorunu nedir?

Matbaanın kalifiye eleman sorunu var. Yani çırak ve kalfa yetişmiyor. Meslek liseleri kapalı, açık olanlarda da bu bölüm yok. Bununla ilgili İl Milli Eğitimle görüşeceğiz. Artı kâğıtta sorun var. Yüzde 8 ile alıyorsunuz kâğıdı, işliyorsunuz yüzde 18 KDV ile satıyorsunuz. Bu hem matbaayı hem de işi yaptıran kişi için sıkıntı oluyor. Bunu yüzde 8’ye veya altına çekebilirsek herkes daha rahat çalışır.

Sorunların çözümü için nasıl bir yol izleyeceksiniz?

Aşağıdan yukarıya doğru sesimizi duyuracağız. Önce BESOB’a sesimizi duyuracağız. Gerekirse BTSO’ya söyleyeceğiz. Bakanlığa kadar gerekli yerlere yazımızı iletip ziyaretler yapacağız.

Seçimler ne zaman ve kaç üye oy kullanabilecek?

9 Şubat’ta. 668 üye oy kullanabilecek. Odaya kaydından sonra 6 ay dolması gerekiyor oy kullanabilmek için.

Üyelere ne vaat ediyorsunuz? Matbaa ve kırtasiye esnafı neden sizi seçmeli?

Biz, iyi bir ekibiz. 7 asil 7 yedek 14 kişilik yönetim kurulu var. Bir de 3’er kişilik asil ve yedek olarak denetleme kurulu var. Toplam 20 kişilik bir ekibiz. Odanın üye profiline uygun olarak bu kadro içinde her meslek grubundan arkadaşımız var. Bir gazete çıkarmak istiyoruz. Ve o yayında oda faaliyetlerimize, üyelerimizin çalışmalarına ve sektörümüzün sorunlarına ilişkin kamuoyu oluşturmak istiyoruz. Beraberinde diğer odaların da haberlerine yer vereceğiz. Yine üyelerimizi bir araya getirebileceğimiz iftar gibi etkinlikler düzenlemeyi planlıyoruz. Bir matbaacılık müzesi kurmayı hedefliyoruz. Aynı zamanda bir dernek kurup üyelerimiz için bir lokal oluşturmak istiyoruz. Lokal ve müze için şuan yer çalışmalarımız sürüyor. Sosyal tesisi Mudanya’da kurmayı düşünüyoruz. Meslekte 30 yılı doldurmuş ustalar, kalfalar ve işverenler için meslekte vefa gecesi düzenleyip plaketle onları onure etmek istiyoruz. Ayrıca odamızın gücü nispetinde ve meslekteki arkadaşlardan da destek alarak üyelerimizin çocuklarından başarılı öğrencilere burs vermek istiyoruz.

Sektörün eleman sorununu göz önünde bulundurarak bursu matbaacılık öğrencilerine vermeyi düşünmez misiniz?

Bu da güzel bir fikir. Matbaacılık öğrencilerine de burs verebiliriz. Ayrıca yaşam engelli sporcularımıza da sponsor olmak istiyoruz.

Bir matbaacılık sitesi gibi bir alana ihtiyaç var mı? Yani matbaacıların bir ticari alan sıkıntısı var mı?

Var, özellikle büyük makinesi olan arkadaşların bu sıkıntısı var. Çataltepe’de bir kooperatif var. O mantıkta bir yerde toplanılması güzel olur ama ulaşımın da rahat olması gerekiyor. Bununla ilgili de düşüncemiz var. Üye ziyaretlerimizde de şehir içine sıkışmışlıktan şikâyetler aldık.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.