bursagorus.com.tr

On binlerin dönüşü: Gökdere!

SİYASET

İzlenim: N. Nuri Yavuz

“Latin klasiklerinden ‘Anabasis Onbinlerin Dönüşü’ eserinde Atinalı Ksenophon, kaybolmuş bir ordunun eve dönüş serüvenini anlatır.

Milattan Önce 400’lere dayandırılan eser, dönemin Anadolu coğrafyasına dair birçok bilgiyi sunar okuyucusuna; okumayanlara tavsiyemdir…”

***

Siyasi atmosferde bulutlar yağmur topluyor. Gerilim her geçen gün artıyor. Şimşekler çakıyor fakat henüz ürkütücü ses duyulmadı… Fakat seçim süreci çoktan start aldı.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 4 Eylül’de Sivas’ta başladığı açık hava toplantılarının ikincisini, 11 Eylül’de Bursa’daki Gökdere Meydanı’nda gerçekleştirdi.

Tema şu: 2023’e Doğru Aday Belli Karar Net!

Peki, gerçekten karar net mi?

***

Gazeteci olarak katıldığım geçmişteki mitinglerin aksine bu kez tarafsız bir gözlemci gibi notlar aldım.

Katılımcıların sayısından çok giydiklerine, konuştuklarına, içtiklerine, kullandıklarına, yaşlarına, cinsiyetlerine, memleketlerine, jestlerine ve mimiklerine dikkat kesildim.

15.00 – Gökdere’deyim. Mitinge 2 saat var. Metro çıkışından miting alanına doğru aynı hizada iki kontrol noktası var. Birinciden direk geçtim. İkincide arama yapıldı. Girişte Türk bayrağı, parti flaması ve beyaz şapka dağıtılıyordu. Hava sıcaktı. Mitin alanına 4-5 palet dolusu şişe su yerleştirilmiş, isteyen alıyordu.

15.05 – Sahneye doğru yaklaştım. Önde protokol için ayrılmış iki bariyer hattında parti teşkilatının telaşlı bir koşturması var. Bariyerin bu tarafında öbeklenmiş şarkılara eşlik eden yaklaşık bin kişi olduğunu düşündüğüm bir grup bulunuyordu. Aşağıya doğru yayılmış, kaldırımda oturan, gölgede bekleyenlerle kitlenin o dakikalarda 2-3 bin civarında olduğunu söyleyebiliriz. Sahneye doğru solda konumlandım.

15.10 – İtiraf etmeliyim ilk düşüncem ‘bu meydan dolmaz’ idi. İlk gelenlerin çoğunluğu orta yaş grubu diyebileceğimiz 50-65 yaş aralığında erkeklerdi. Kimi sakallı, kimi bıyıklı, çoğu ak saçlı.

15.15 – Bu dakikalarda meydandakilerin çoğunun ayakkabısı yıpranmış, kıyafetleri gündelikti. Alanı çevreleyen bariyerlerin dışında emniyet güçleri sivil ve üniformalı bir şekilde konuşlanmıştı. Emniyeti titizliğinden dolayı tebrik etmek gerekir.

15.25 – Girişte çakmağı kaptıranlar sigarasına ateş arıyordu. Kırşehirli orta yaşlarda iki kişiyle sohbete çakmak bahane oldu. Uzun uzun Rusya-Ukrayna Savaşı’ndan bahsettiler. Yunanistan ile savaş ihtimalini tartıştılar. Bir esnaf diğeri emekli… İkisi de Yıldırım’da oturuyor. Müstakil evleri var. Esnaf babadan MHP’li. Emekli Başbuğ Türkeş’i gördüğünü anlatıyordu. İkisi de kalabalığın alana sığmayacağını savundu. Emekli abimiz, Bursa’da yaşayan iç Anadoluluların yoğunlukta olduğunu söyledi. 

15.50 – Öndeki gurubun arkası dolmaya, kalabalıkların arasında kalmaya başladım. Birkaç adım daha aşağıya çekildim. Alandaki kadın sayısı artıyordu. Kadınların kiminin başı kapalı, kimi açıktı. Alanda çocuklar da vardı.

16.00 – Bir grup genç ellerinde bayraklar, şarkılar ve alkışlar eşliğinde öndeki kalabalığa doğru yaklaştı. Bu saatlerde de mitingin başlayacağı anda da alanda 15-25 yaş aralığındaki genç varlığı hiç de azımsanmayacak seviyedeydi. Ülkü Ocakları, MHP’nin gençliğe erişiminin ana damarı ve bu damarın daha geniş bir kitleye ulaşması mümkün.

16.30 – Yer değiştirdim. Orta bölümde konuşulanları dinlemeye geçtim. Kulak misafiri olduğum konuşmalarda sadece kadınların ekonomiyle ilgili yorumlarına denk geldim. Kimi kiraların yüksekliğinden kimi de kırtasiye masraflarından yakınıyordu.

16.40 – Sağ tarafa doğru yöneldim. Miting alanındaki su paletlerinden iki paket su alan 15 yaşlarında bir çocuk etrafındakilere su dağıtıyordu. Çok kez ‘Allah razı olsun’ aldı. 50’li yaşlarında biri 15 liraya kafa bandı satıyordu. Hoparlörde ‘Bizim Memleket’ şarkısı çalıyor özellikle kadınlar eşlik ediyordu.

16.45 – Yalova teşkilatının alana girişine tanık oldum. Yalova’dan gelen bir grup ‘Kerkük Türk’tür Türk kalacak’ sloganları attı ve pankart açtı. Alandaki görüntü değişmeye başladı. Başlangıçta dar gelirli grubu gibi algılanan manzara, 3 hilal rozetli takım elbiselilerle birlikte değişti. Çok şık kadın ve erkekler de yok değildi.

17.00 – Alandan çıkışa doğru yöneldim. Kalabalıklar arasında kaldırımda ve orta refüjdeki gölgelik alanlarda oturanlarla birlikte alan tamamen doluydu. Girişte de yaklaşık 750 kişilik bir grup girmek için bekliyordu.

17.15 – Basın girişine yöneldim. Gazeteci Gül Kolaylı ile karşılaştık. Gölgelik sahneyi net gören bir yerdi ama gözlem başka gözlemler yapmak için sahne arkasına geçtim. Sahnenin arkasında da en az öndeki protokol alanı kadar bir kalabalık vardı. Ülkü Ocakları’ndan gençler Devlet Bahçeli’yi karşılamak üzere karşılıklı bir koridor oluşturmuş bekliyorlardı.

17.25 – Gazeteci Hasan Boztürk ile karşılaştık. Kısa bir sohbet ve değerlendirme yaptık.

17. 30 – Eski Başbakan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, geldi. Yüzü gülüyordu. Merhabalaştık. Peşinden Feti Yıldız ve Celal Adan önümüzden geçti. ‘Hoş geldiniz’ dedik.

17.35 – Sahneden Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve AK Parti Bursa Milletvekillerinin de alanda olduğu anons ediliyordu. Devlet Bahçeli’nin makam aracı geldi. Ülkücüler Bahçeliyi bozkurt selamıyla karşıladı. Bahçeli’nin yanında Genel Sekreter İsmet Büyükataman, Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın vardı. İl Başkanı M. Cihangir Kalkancı da Büyükataman’ın hemen arkasındaydı. Sahneden Bahçeli’nin alana geldiği duyuruldu. Kalabalıklardan ıslık ve alkışlar yükseliyordu. Bahçeli, alana gelir gelmez kürsüye çıktı.

17. 50 – İl Emniyet Müdürü Tacettin Aslan da sahne arkasındaki karşılama alanındaydı, selamlaştık. Emniyet yetkililerinden o dakika itibarıyla 3 kapıdan yaklaşık 40 bin giriş olduğunu öğrendik. Alanın yakın çevresinde bin 500, uzak çevresinde bin 200 toplam 2 bin 700 emniyet mensubunun miting için görevli olduğu bilgisini edindik.

18.00 – Bahçeli konuşmasına çoktan başlamıştı. Sahnenin solunda AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan ve bir grup AK Partili’nin konuşmayı dinlediğini gördük. Ön bölümdeki protokol içinde Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan, boy avantajıyla Bahçeli’yi dinliyordu.

18. 15 – Hasan Boztürk ile miting alanının solundaki Hatice İsfendiyar Cami’nin etrafından dolanıp arka tarafa geçtik. Mitin alanı dışında kalan yeşillikte de azımsanmayacak kalabalık vardı. Kalabalık ve ağaçlardan sahne görünmüyordu. Eski yerimiz, sahne arkasına geri geldik.

18.25 – Devlet Bahçeli, konuşmasını tamamladı ve platformdan indi. Davut Gürkan Bahçeli’yle ilk tokalaşanlar arasındaydı. İl emniyet Müdürü Tacettin Aslan da Bahçeli ile selamlaştı ve kısa bir süre sohbet etti.

18.30 – Bahçeli miting alanında kalabalıklar içinde ayrıldı. Hasan Boztürk’ün arabasına doğru yürürken miting alanın çevresinde ara sokaklara park edilmiş çok sayıda araç vardı. Çoğu alt segmentti. Bazılarında Türk bayrağı bazılarında üç hilal vardı. Rastladığım başka il plakalı araç sayısı bir elin parmaklarını geçmedi.

***

Bahçeli’nin kürsü performansı etkiliydi. Özellikle HDP ve bölücü terör örgütü PKK’ya yönelik ifadeleri yoğun alkış aldı.

Hiç şüphesiz, Sivas’ın ardından Bursa’da da MHP gövde gösterisi niteliğinde işe imza attı. Böylesi etkili bir etkinlik tertibi ile MHP İl Başkanı M. Cihangir Kalkancı, önemli bir sınav verdi.

Bölge mitingi olarak tertip edilen organizasyona çevre illerden katılımın yaklaşık rakamla en fazla 5 bin olduğu söylendi.

Alanda Cumhur İttifakı paydaşı olan AK Parti taraftarları da vardı elbette ama burada rakamın binler seviyesine ulaştığı gözlenmedi.

Şunu kesinlikle ifade etmek gerekir ki İYİ Parti bölünmesiyle yara aldığı düşünülen MHP’ye ilgi canlılığını koruyor. Alanda vatandaşın MHP’ye yönelişi ‘eve dönüş’ olarak yorumladığı duyuldu.

Anket şirketlerinin çizdiği bir takım grafiklere rağmen miting alanında gördüğüm ve görüştüğüm vatandaşın çoğunluğu ekonomik tablonun geçici olduğuna, terörle mücadele ve savaş tehdidinin daha büyük bir tehlike arz ettiğine vurgu yaptı. Halka dair hep ifade edilen o feraset alanda vardı.

Tabi bu kanaatlerin sandığa nasıl yansıyacağı şimdiden öngörülemez. Alandaki izlenimlerime göre ‘Beka’ olgusunun zihinlerde yer ettiği bir gerçek. Bu manada MHP retoriğinin halkta bir karşılığı var.

Fakat vatandaşın yaşadığı bariz fakirleşme nasıl bir tepkiye dönüşecek zaman gösterir. Alanda enflasyonu, işsizliği, faizi konuşana rastlamadım ama bu hiç olmadığı anlamına da gelmemeli. Alanda ortalama en az 2 saat bekleyen, şarkılara eşlik eden, bayrak sallayan ve slogan atan vatandaşın kıymeti bilinmeli.

Öte yandan miting alanında gazeteciler için de çok rahat bir çalışma imkânı vardı. Basın mensupları Bahçeli’yi en yakın noktadan takip etti ve fotoğraflayabildi. Bu da il yönetiminin ayrı bir başarısıydı.

Bahçeli’nin kürsü hitabı öncesi şehitler anısına saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması da etkinliğe ayrı bir değer kattı.

Bursa’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yıldönümünde MHP Lideri Bahçeli, sadece iç siyasete değil Yunanistan’a da bir mesaj verdi: Canınız denize dökülmek istiyorsa bize söyleyin alayınızı göndeririz!..

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.