bursagorus.com.tr

Türkiye'nin insani yaklaşımı İsrail'i ateşkese ikna etti

SİYASET

İsrail’in ateşkes ilan etmesi, Türkiye’nin insani yardımlarının ve bölgedeki rolünün önemini bir kez daha ortaya koydu.

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in 5 Ekim 2023 tarihinde Türkiye'yi ziyareti, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını durdurmak için yapılan girişimlerde önemli bir rol oynadı.

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Stratejist Kazım Dalkıran, Blinken'in ziyaretini değerlendirdiği açıklamada, Türkiye'nin İsrail'e karşı dik ve yapıcı duruşunun tüm dünyanın ABD ve İsrail karşısında blok olmasına katkı sağladığını söyledi.

Dalkıran, "ABD, Türkiye'yi yok saymaya çalışan yaklaşımını bir ay sonra İsrail'in sonuç alamayacağını ve özellikle rehineleri kurtaramayacağını gördükten sonra bölge ülkelerinde bulunan üslerinin de saldırılara uğraması ihtimali ortaya çıkınca daha net anladı." dedi.

Blinken'in ziyareti öncesinde bölge ülkelerini ziyaret etmesi ve özellikle Irak'a gitmesi de önemli bir ayrıntı olarak değerlendirildi. Bu ziyaretler, ABD'nin İsrail'in saldırgan tutumundan rahatsız olduğunu ve bölgedeki dengeleri korumak için harekete geçtiğini gösterdi.

İsrail'in ateşkes açıklaması ziyaretin etkisi

Blinken'in Türkiye ziyareti sırasında insani ateşkes ve özellikle rehinelerin durumunun öne çıkarıldığı görüldü. Bu durum, İsrail'in ateşkes açıklamaya zorlanmasında etkili oldu.

Dalkıran, "İsrail'den 'İnsani Ateşkes' için bir açıklama yapılması Ankara'da yapılan görüşmelerin etkisi olarak değerlendirilebilir." dedi.

Türkiye'nin bölgedeki rolü

Dalkıran, Türkiye'nin insani ateşkes esnasında yardımların yanında bölgede sağlık konusunda önemli görevler ve katkılar yapabileceğini vurguladı. Türkiye'nin bu konuda ortaya koyduğu insani yaklaşımın özellikle İsrail dışında olan Musevi ve Yahudi topluluklar tarafından doğru bir şekilde algılandığını belirten Dalkıran, "İsrail vatandaşları da bölgede huzur için Türkiye'nin başat bir rol oynayacağını kabul edeceklerdir." dedi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.