bursagorus.com.tr
2022-06-27 12:23:08

Venezuela İle Dış Ticaretimiz

Deniz Yılmaz

27 Haziran 2022, 12:23

Venezuela Devlet Başkanı Sn. Nicolas Maduro’nun, Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın daveti üzerine Ankara temaslardan çıkan sonuç, birçok alanda ekonomik iş birliği olarak basına yansıdı.

Türk iş insanlarına çağrıda bulunan Maduro, “Türk yatırımcılar Venezuela'ya gelsin. Turizm, madencilik, endüstri, lojistik için gelsinler yine bankacılık alanı için, petrol için, gaz için, altın için, kömür için Türk yatırımları Venezuela'ya gelsin. İşte o an bu an. Sizlere garantisini verebilirim. Yasal zeminimiz hazır. Bütün ekonomik, politik zeminlerimiz hazır. Bütün garantiyi ben size veriyorum. Bu bizim için artık bir açılım süreci. İki ülke arasındaki ilişkilerin açılım sürecindeyiz” diye konuştu.

Dolayısıyla iki ülke için fırsat olabilir. Türkiye için yeni bir pazar, Türkiye tarımı için yeni kazanılmış ekim alanları, Türkiye ticareti için Güney ve Kuzey Amerika’ya ürün ihracatında lojistik maliyet avantajı sağlayabilir. Venezuela için avantaj ise dış dünyaya daha kolay entegrasyon, işsizlik oranının düşürülmesi anlamına gelir.

‘Ama nasıl?’ sorusunu duyar gibiyim. Biraz Venezuela’nın sanayi üretimlerine ve dış ticaretine göz atalım. 27 milyon nüfusa sahip olan Venezuela, birçok sektörde üretim yapmakta ve aktif işgücünün yüzde 22’si sanayi üretiminde istihdam edilmektedir. Tarımsal üretim ve Hayvancılık açısından iklimi gereği başta muz, kahve, kakao, mısır, pirinç, sorgum, şeker kamışı ve sebzeler ile et, süt, yumurta, balık gibi hayvancılık ürünleri ülkede geleneksel olarak üretilmektedir. Balıkçılarımız için açık deniz balıkçılığı bir fırsat yaratılabilir. Venezuela balıkçılarının tam donanımlı balıkçı tekneleri bulunmamaktadır. Ülkenin coğrafi yapısı ve İklim açısından da geniş bir çeşitlilik göstermektedir. Denizin etkilediği nemli ve yağışlı bölgeleri, And Bölgesi’nde çok düşük sıcaklıktaki bölgeleri ve Falcon Eyaleti’ndeki Medanos de Coro’da çöl arazilerini barındırmaktadır. (Ticaret Bakanlığı)

Zengin bitki örtüsüne sahip ülkenin yenilenebilir kaynaklarının en önemlileri ise ormanlar ve nehirlerdir. Nehirler, elektrik üretiminde önemli bir paya sahiptir. Ülke topraklarının yüzde 52’si orman alanlarından oluşmaktadır. (Dünya Bankası) Yeraltı zenginlikleri olarak başta petrol olmak üzere, doğalgaz, demir ve altın rezervlerine de sahiptir. Ayrıca bilgisayar ve cep telefonu yapımında kullanılan nadir element niteliğindeki koltan maden rezervi, elmas, uranyum, çinko da bulunmaktadır.

Venezuela’nın sanayisi; üretim sektörü genel itibariyle küçük ve orta ölçekli şirketlerce gerçekleştirilmektedir. Petrol, demir-çelik ve alüminyum olmak üzere maden ve metal işleme tesisleri, inşaat malzemeleri, işlenmiş gıda, ilaç ve tıbbi malzemeler, tekstil ve otomotiv endüstrileri alanında üretim yapılmaktadır. 2008 yılında gerçekleşen kamulaştırmalardan dolayı söz konusu mevcut maden üretimleri yüzde 50 oranının da altına düşmektedir. Bu anlamda sanayi ürünlerine ve ara mallarına ihtiyacı bulunmaktadır. Dolayısıyla Üretim tesisleri işlevsellikten uzak bir durumdadır. Venezuela’nın söz konusu bu durumunu avantaja çevirmemiz mümkündür. Yapı malzemeleri, ara mal, nihai tüketim ürünleri talebi bulunan ülkeye rahatlıkla ihracat yapılabilir. Tekstil ve ayakkabı üretimleri de bulunan Venezuela ucuz işgücü ile ülkemizin fason üretim merkezi haline gelebilir.

Venezuela’yı Pazar olarak düşünürsek;

Perakende de satılan ürünlerin çok büyük oranı ithal mallara bağlıdır. Ayrıca ülkede franchising sistemi oldukça yaygındır. Yaklaşık üçte biri gıda alanında olmak üzere 500’ün üzerinde franchising şirketinin faaliyet gösterdiği bilinmektedir. Başta gıda ve temel tüketim mallarında olmak üzere satışların önemli bir kısmı süpermarket ve eczane zincirlerince gerçekleştirilmektedir. Çoğunluğu özel sektöre ait olan süpermarketlerin yanında kamuya ait az sayıda süpermarket zinciri de perakende sektöründe faaliyetlerini sürdürmektedir.

Venezuela’da hizmet sektörü göz önünde bulundurulduğunda;

GSYH’nin yüzde 57’si hizmet sektöründen oluşturmaktadır. Toplam işgücünün yaklaşık yüzde 71’i hizmetler sektöründe çalışmaktadır. Venezuela ayrıca Amazonların yerli kültürlerine karışmış çok kültürlü ve renkli bir yapıya sahiptir. Karayipler’de bulunan 72 adası deniz turizmine açıktır. Margarita ile Los Roques adaları en bilinen turistik adalardır. Ülkede 1,700 km2 plaj ve kumsal alanları ile cennetten bir köşe.

Bu denli açık pazar ve yatırım imkânlarının olduğu Venezuela’nın Ülkemizle olan ticaretine göz atalım;

Venezuela, 2021 yılında 3 milyar dolarlık (Yüzde 32 azalan) ihracatla dünyada 119’uncu (Yüzde 5 artan) ithalatla dünyada 117’nci sırada yer almaktadır.

İkili ilişkilerimiz 2019 yılında 131,5 milyon Amerikan Doları ihracatımız, 2020 yılında 236,2 Milyon Amerikan Dolarına, 2021 yılında ise 300 Milyon dolara yükselmiştir. Toplam ihracatımızdaki payı ise yüzde 0,1’dir

2021 yılı Venezuela’ya İhracatımızın 140,3 milyon Amerikan Doları ile neredeyse yarısına yakınını hububat, un, nişasta veya süt müstahzarları, pastacılık ürünleri yer alırken, 47 milyon Amerikan doları ile değirmencilik ürünleri, malt, nişasta, 22 milyon dolar ile gübre ihracatı izlemektedir. Sonra sırasıyla; 16 milyon Amerikan Doları ile kakao ve kakao müstahzarları, 9 milyon Amerikan doları ile mineral yakıtlar, yağlar, 7 milyon Amerikan doları ile temizlik maddeleri vb. yer almıştır.

Venezuela Ticaret yapmak için uygun bir ülke mi? Siz düşünün!

Kuzey ve Güney Amerika için yakın bir lojistik üstü, ucuz iş gücü, katma değer yaratan ekilebilir bakir topraklar, zengin yeraltı kaynakları, doğa zenginlikleri notlarımdan bazıları…

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.