banner52

Barış için savaşa hazır olmalıyız!

Çanakkale Zaferi’nin 107’nci yıl dönümü, Bursa’da çeşitli etkinliklerle kutlandı. En dikkat çekici açıklama BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz’dan geldi: “Emperyalist güçlere karşı vatanı müdafaa edebilmek, bekamızı devam ettirebilmek ve barış içinde yaşamak için harplere hazır olmak durumundayız…”

GÜNDEM 22.03.2022, 09:39 22.03.2022, 09:41
Barış için savaşa hazır olmalıyız!

Çanakkale Zaferi; emperyalist paylaşım planlarını altüst eden, Türk tarihine şanlı destanlardan biri olarak geçen ancak ‘250 bin’ vatan evladının hayatını kaybetmesi ve bu zaferden 2 yıl sonra İngilizlerin elini kolunu sallayarak İstanbul’u işgal etmesi nedeniyle de tartışmalı konular arasında yer alır. Çanakkale’yi kimileri bir hezimet, kimileri bir ‘Pirus Zaferi’, kimileri de büyük bir direniş olarak görür. Bu zafer, ‘emperyalist paylaşım savaşı’ olarak da bilinen ve asıl amacı ‘Osmanlı’yı bölüşmek’ olarak nitelendirilen 1’inci Dünya Savaşı’nın en kanlı muharebesi olarak tarih sayfalarında yer bulur. Peki, 21’inci yüzyılda kendi coğrafyası dışındaki acılara kör ve sağır kalan Batı, Rusya’nın saldırıları altındaki Ukrayna’da sarışın, mavi gözlü Avrupalıların ölümüyle yüzleşirken Bursa’da Çanakkale gibi milli ruhun ana damarlarından biri olan zafer, nasıl kutlandı?

‘İNSAN VARSA ÇATIŞMA DA VAR’

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi, 18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma Günü ve Deniz Zaferi’nin 107. yılı dolayısıyla Farklı Pencerelerden Çanakkale Savaşları konulu bir panel düzenledi.

Programın açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, Çanakkale Zaferi’nin Türk milletinin kahramanlık destanlarından birisi olduğunu vurguladı. Böylesi günlerin vatan sevgisi ve ülkeye sahip çıkma azmini körüklediğinin altını çizen Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz; “Emperyalist güçlere karşı vatanı müdafaa edebilmek, bekamızı devam ettirebilmek ve barış içinde yaşamak için harplere hazır olmak durumundayız. Son yıllarda dünya genelinde yaşanan sorunlar hepimizin malumudur. İnsan varsa çatışma da var. İşin doğasında bu var. Ancak insanlar tarihten getirdiklerini değerlerini yaşatabilseler ve hırslarına gem vurabilseler, o takdirde bu dünya hepimize yetecek. Paylaşamayacağımız hiçbir şey yok” dedi.

Panelde Devlet Konservatuvarı Türk Müziği Ana Sanat Dalı öğrencileri tarafından hazırlanan Mehmet’in Türküsü isimli mini bir konser gerçekleştirildi. Konserin ardından Farklı Pencerelerden Çanakkale Savaşları paneline geçildi. Moderatörlüğünü Prof. Dr. Hasan Basri Öcalan’ın yaptığı panelde Prof. Dr. Behçet Kemal Yeşilbursa, Prof. Dr. Nesrin Karaca ve Doç. Dr. Hacer Karabağ konuşmacı olarak yer aldı. (Kaynak: BUÜ)

ANADOLU’DAN ÇANAKKALE’YE

Büyükşehir Belediyesi Orkestra Şube Müdürlüğü Türk Halk Müziği Bölümü Öğrenci Korosu “Anadolu’dan Çanakkale’ye” konseptiyle 18 Mart Çanakkale Zaferi anısına konser verdi. Şefliğini Türk Halk Müziği Bölümü sanatçı ve öğretmenlerinden Hamit Gazigil’in üstlendiği, içerisinde tiyatral gösterimlerle dönem ruhunun da yansıtıldığı gecede; sunumdan orkestraya, koristlerden solistlere kadar sahnede yer alan ekip tamamıyla Türk Halk Müziği Bölümü öğrencilerinden oluştu. Öğrenciler; bölüm derslerinden arta kalan zamanlarda, Hamit Gazigil şefliğinde, özverili çalışma ve gayretleri ile hazırladıkları konser sonrası, Bursalı sanatseverler tarafından uzun süre ayakta alkışlandı. Konser sonunda Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Süleyman Çelik, şefe çiçeğini takdim ederek, sahnede yer alan öğrencileri tebrik etti. Başkanvekili Süleyman Çelik, Orkestra Şube Müdürü Muhterem Çevik, THM Bölüm Başkanı Nilüfer Göl, THM Bölüm Başkan Yardımcısı Anıl Aşkıner Saper, daha sonra koronun yanına geçip final parçası ile konseri sonlandırdı. (Kaynak: BŞB)

ŞEHİTLER ORATORYOSU

Büyükşehir Belediyesi tarafından Çanakkale Zaferi’nin 107’nci yıldönümü nedeniyle 18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma Programı düzenlendi. Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Orhangazi Salonunda iki bölüm halinde yapılan programda, Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi Öğrenci Korosu ile Bakım Mühimmat Okulu ve Eğitim Merkezi Bölge Bando Komutanlığı birlikte sahne alarak, ‘Şehitler Oratoryosu’ gösterisini gerçekleştirdi. Bursa genelindeki çeşitli liselerde eğitim gören bini aşkın lise öğrencisi, okul idarecileri ve öğretmenlere yönelik yapılan etkinlikte, Çanakkale’nin manevi ruhu tekrar hatırlatıldı. Salonu dolduran gençler de ellerindeki Türk bayraklarını sallayarak gösteriye eşlik etti. Programın ikinci bölümü ise başta şehit aileleri, gaziler ve gazi yakınları ile sivil toplum kuruluşlarına yönelik yapıldı. Her iki program da katılımcılar tarafından ilgi ve beğeniyle takip edildi. (Kaynak: BŞB)

‘VATANI KALEM İLE SAVUNMAK’

Osmangazi Belediyesi, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 107. yıl dönümü dolayısıyla ilçedeki 7’den 70’e herkese anlam dolu bir hediye dağıttı. Sadece Türk Milleti’nin değil, dünya tarihinin de kaderini değiştiren ve Türk Milleti’nin vatanını canı pahasına nasıl savunduğunu tüm dünyaya gösteren en önemli tarih sahnelerinden biri olan Çanakkale Savaşı’nda kaybettiğimiz kahraman şehitlerimizi anmak ve de şanlı destanı hazırlara yeniden yazdırmak adına üzerinde, “Kurşun ile alınan bu vatanı, kalem ile savunmak hepimizin görevi” yazılı kalemler vatandaşlara hediye edildi. Kalemleri alan ve üzerindeki yazıyı okuyan vatandaşlar, duygu yoğunluğu yaşadı. (Kaynak: Ozmangazi Bld.)

BİR DEVRİMCİNİN GÜNCESİ

Nilüfer Belediyesi, Türk tarihinin en önemli destanlarından biri olan Çanakkale Zaferi’nin 107. yılında çok özel bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Mustafa Kemal Atatürk’ün kendi kaleminden anlattığı anılarını “Bir Devrimcinin Güncesi” adıyla albümleştiren Fikret Kızılok’un bu ölümsüz eseri, şef ve besteci Orhan Şallıel’in senfonik düzenlemesi, solist-anlatıcı Barbaros’un harika yorumu, Nilüfer Oda Orkestrası ve Nilüfer Çoksesli Koro eşliğinde Nilüfer’de yankılandı. Fethiye Kültür Merkezi’ndeki etkinliği Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem ile eşi Zeynep Terzioğlu Erdem ve salonu tıklım tıklım dolduran Nilüferliler, hayranlıkla izledi. Mustafa Kemal Atatürk’ün, Selanik’teki çocukluğundan başlayarak, askeri liseye nasıl yazıldığı, oradaki arkadaşları ile tanışarak dünya görüşünü nasıl oluşturduğu, askeri ataşeliği, Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı’nın ardından devrimleri nasıl planladığını anlattığı anılara, etkileyici yorumuyla bu kez, Barbaros hayat verdi. Şef Orhan Şallıel yönetimindeki Nilüfer Oda Orkestrası ve Nilüfer Çoksesli Koro’nun harika performansıyla birleşen “Bir Devrimcinin Güncesi” izleyenlere unutulmaz bir gece yaşattı. Etkinliğin sonunda sahneye çıkan Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, şef Orhan Şallıel, Barbaros, Nilüfer Oda Orkestrası Şefi Deniz Tan ve Nilüfer Çoksesli Korosu Şefi Zeynep Göknur Yıldız’a çiçek vererek, bütün ekibi performanslarından dolayı kutladı. Etkinlik, salonda yer alan herkesin “Gençlik Marşı”nı seslendirmesiyle sona erdi. (Kaynak: Nilüfer Bld.)

GENÇLERE KIRIK BUĞDAY ÇORBASI

Yıldırım Belediyesi, 18 Mart 1915 Çanakkale Zaferi’nin 107’nci yıl dönümünde 'Çanakkale Ruhu'nu Uyumayan Kütüphane’de ders çalışan genç zihinlerde canlandırdı. Yıldırım Belediyesi, 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 107’nci yıl dönümü dolayısıyla Mümine Şeremet Uyumayan Kütüphanesi’nde Çanakkale şehitlerini anlamlı bir etkinlikle yâd etti. Program, askeri üniformalı iki gencin kütüphane salonuna girerek 1 günlük Çanakkale menüsünü ders çalışan öğrencilere okumasıyla başladı. Ardından günün önemine dair hatırlatmalarda bulunan askerler tarafından, çorba saatinde şehitlerin son yemeği olan kırık buğday çorbası gençlere ikram edildi. Karnını kırık buğday çorbasıyla doyuran öğrenciler duygu dolu anlar yaşarken, Çanakkale Savaşı’nın zorlu şartlarda kazanıldığını hafızalarında bir kez daha canlandıran Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz’a ve ekibine teşekkür etti. (Kaynak: Yıldırım Bld.)

ŞEHİTLERE DUA

18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitleri Anma Günü’nün 107. yıl dönümünde Mudanya’da tören düzenlendi. İskele Meydanı Atatürk Anıtı’na çelenk sunma töreni ile başlayan törenler, Mudanyalı Şehit Şükrü Çavuş Anıtı ziyareti ile devam etti. Programa Mudanya Kaymakamı Ayhan Terzi İle Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz’ın yanı sıra ilçe protokolü, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, şehit ve gazi aileleri ile öğrenciler katıldı. Anma programı, Uğur Mumcu Kültür Merkezi’nde Turhan Tayan Anadolu Lisesi’nin düzenlediği program ile devam etti. Günün anlam ve önemini belirten konuşmaların ardından ilçe genelinde şiir ve kompozisyon dalında dereceye giren öğrenciler ödüllendirildi. Öğrencilerinin sahneye koyduğu “Burası Çanakkale” isimli gösteri, izleyicilere duygulu anlar yaşattı. Törenlerin ardından ilçe protokolü önce şehit mezarlarını, ardından Mudanyalı şehitler Burhan Zeytinci ve Feyyaz İlhan’ın ailelerini ziyaret etti. (Kaynak: Mudanya Bld.)

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:28
Güneş 06:03
Öğle 13:07
İkindi 16:54
Akşam 20:00
Yatsı 21:29
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 33 90
2. Fenerbahçe 33 86
3. Trabzonspor 33 55
4. Beşiktaş 33 51
5. Başakşehir 33 49
6. Rizespor 33 48
7. Kasımpasa 33 46
8. Antalyaspor 33 45
9. Alanyaspor 33 45
10. Sivasspor 33 45
11. A.Demirspor 33 41
12. Samsunspor 33 39
13. Ankaragücü 33 37
14. Kayserispor 33 37
15. Konyaspor 33 36
16. Gaziantep FK 33 34
17. Hatayspor 33 33
18. Karagümrük 33 33
19. Pendikspor 33 30
20. İstanbulspor 33 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 31 69
2. Göztepe 31 63
3. Ahlatçı Çorum FK 31 55
4. Sakaryaspor 31 54
5. Bodrumspor 31 52
6. Kocaelispor 31 52
7. Bandırmaspor 31 47
8. Boluspor 31 47
9. Gençlerbirliği 31 47
10. Erzurumspor 31 42
11. Ümraniye 31 37
12. Manisa FK 31 36
13. Keçiörengücü 31 36
14. Şanlıurfaspor 31 34
15. Tuzlaspor 31 33
16. Adanaspor 31 32
17. Altay 31 15
18. Giresunspor 31 7
Takımlar O P
1. Arsenal 34 77
2. M.City 33 76
3. Liverpool 34 74
4. Aston Villa 34 66
5. Tottenham 32 60
6. M. United 33 53
7. Newcastle 33 50
8. West Ham United 34 48
9. Chelsea 32 47
10. Bournemouth 34 45
11. Brighton 33 44
12. Wolves 34 43
13. Fulham 34 42
14. Crystal Palace 34 39
15. Brentford 34 35
16. Everton 34 33
17. Nottingham Forest 34 26
18. Luton Town 34 25
19. Burnley 34 23
20. Sheffield United 34 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 32 81
2. Barcelona 32 70
3. Girona 32 68
4. Atletico Madrid 32 61
5. Athletic Bilbao 32 58
6. Real Sociedad 32 51
7. Real Betis 32 48
8. Valencia 32 47
9. Villarreal 32 42
10. Getafe 32 40
11. Osasuna 32 39
12. Sevilla 32 37
13. Las Palmas 32 38
14. Deportivo Alaves 32 35
15. Rayo Vallecano 32 34
16. Mallorca 32 31
17. Celta Vigo 32 31
18. Cadiz 32 25
19. Granada 32 18
20. Almeria 32 14