banner52

banner78

banner74

banner57

banner71

Bursa'da Sahil Var Tesis Yok

Gemlik ve Mudanya sahillerinde yetki, Büyükşehir Belediyesi’ne geçti. Başkan Alinur Aktaş, geçen hafta düzenlediği bir programla kıyıları gündeme taşırken “Bugüne kadar sahilde turizm yatırımı için gelen 1 kişi bile olmadı” dedi. Bursa’da 115 kilometre deniz, 162 kilometre göl kıyısı olmak üzere toplam 277 kilometrelik sahil şeridi var ancak tesis yok…

GÜNDEM 15.08.2022, 01:02 15.08.2022, 01:40
Bursa'da Sahil Var Tesis Yok

İzlenim: N. Nuri Yavuz

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, geçen hafta kentin sahillerini gündeme taşıdı. Başkan Aktaş, bir grup basın mensubu, belediye bürokratları ve Milletvekili Zafer Işık ile birlikte Mudanya’daki Eşkel Sahili’ni ziyaret etti. Aktaş, İznik İnciraltı Halk Plajı’nın ‘Mavi Bayrak’ almaya hak kazandığını da duyurdu.

24 PLAJDA TEMİZLİK

Eşkel’de özel bir işletmede düzenlenen basın açıklamasında Başkan Aktaş, yaz döneminde yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Aktaş, “24 adet halk plajında, 25 idari personel, 135 temizlik personeli ve 30 araçlık filo ile her gün rutin olarak 30 hektarlık sert zemin ve 76 hektarlık kumluk alanın temizliği yaptık. Plajlara 100 soyunma kabini, 100 ücretsiz duş, 900 çöp kutusu, 600 ücretsiz şezlong ve 6 engelli platformu yerleştirildi” dedi.

VATANDAŞA ÇAĞRI

Basın mensupları, bürokratların yanı sıra vatandaşın da izlediği basın açıklamasında Başkan Aktaş, halk plajlarının temiz tutulması için vatandaşa duyarlılık çağrısı yaptı: “Plajlar; biriken çöp, yosun, taş ve benzer atıkların toplanarak her gün kullanıma hazır hale getiriliyor. Bu noktada her bir vatandaşın duyarlılığı çok önemli… Maalesef hiç olmaması gereken üzücü manzaralarla karşılaşıyoruz.

TEK BİR ÇİVİ ÇAKILMADI

Sahillerde yetkinin Gemlik ve Mudanya belediyelerinin isteği üzerine 2020 yılındaki meclis kararıyla ilçelere devredildiğini hatırlatan Aktaş, her iki belediyeyi de eleştirdi: “Karacabey, İznik ve Orhangazi Belediyemiz ‘bizim gücümüz yetmez’ deyip sahillerdeki yetkiyi istemedi. Ancak tüm meclis üyelerinin ‘evet’ demesine rağmen Mudanya’da maalesef sahillere tek bir çivi bile çakılmadı. Gemlik’te de polemik konusu olduğu için söylüyorum. Kumla’dan çok teşekkürler alıyorum. Ancak 1000 tane şezlong muhabbeti var, herkes oraya takıldı. Kumla’da 1-1,5 kilometreden hariç çivi çakılan nokta kadar yer yok. Burası sonuçta 5 yıldızlı tatil köyünün plajı değil, halk plajı. Bu tip yerlerde kafesi, şezlongu, işgaliyesiyle ilgili rant hesapları yapılır. Bizim öyle bir hesabımız yok. İki yıllık süreçle verdik. İki yılın sonunda Mudanya’da çivi çakmak nasip olmadı. Gemlik Belediyesi’nde de Kumla’dan başka bir şey görmedik. Hala kumla ile alakalı muhabbetler yapılıyor. Kurşunlu gibi çok daha büyük sahil var. İhalesini yaptık, ancak giren firma olmadı. Yeni bir ihale gerçekleştirdik.

ÇÖP TARTIŞMASI

Maalesef ‘sahil bize ait değil, çöpünü toplamıyorum’ gibi bir algıyla zaman zaman karşılaşıyoruz. Ben ilçe belediye başkanlığı da yaptım. Çöpü ilçe belediyesi toplar, bertarafıyla ilgili iş ve işlemleri Büyükşehir Belediyesi yapar. Büyükşehir olarak bizim temizlik işleri gibi bir birimimiz yok. Ama arkadaşlarımızla birlikte bıkmadan usanmadan bu işleri yerine getirmeye çalışıyoruz.

SU İÇİN YATIRIM

Aktaş’ın basın açıklamasını takip eden yöre sakinleri sık sık toplantıya dâhil olarak sorunlarını dile getirmeye çalıştı. Başkan Aktaş, vatandaştan basın açıklamasının tamamlanması için müsaade isterken sonrasında kendilerine de söz verileceğini ifade etti. Vatandaşın özellikle dert yandığı içme suyu sorunu hakkında Aktaş, arıtma tesisi ve içme suyu isale hattı çalışmalarının yılsonuna kadar tamamlanacağı sözünü verdi.

İÇME SUYU İLE BAHÇE SULANIYOR

Esence’de (Eşkel) normalde bin 300’lerde olan nüfus yoğunluğunun yaz aylarıyla birlikte 15-20 binleri bulabildiğini ve özellikle hafta sonları yoğunluk yaşandığını belirten Başkan Aktaş, bölgedeki içme suyu sorununun dönemsel ve bu yoğunluktan kaynaklandığını da hatırlattı. Öte yandan Aktaş, içme suyunun bölgede bahçe sulamada kullanıldığını ve bunun da su sorununa neden olduğunu vurguladı. Toplantıda söz alan bazı yöre sakinleri ve mahalle muhtarı, içme suyuyla bahçe sulaması yapıldığını doğruladı.

‘MEYHANE İSTEMİYORUZ’

Vatandaşla diyalog bölümünde bir kişi, Eşkel’deki alkollü mekânlara bir çeki düzen verilmesi ve bölgede bir barlar sokağı oluşturulması gerektiğini ifade etti. Yine yöre sakinlerinden bir kadın, bu talebe tepki göstererek Eşkel’de meyhane veya pavyon istemediklerini söyledi. Eşkel sahilinde yapımı tamamlanmamış halde duran ‘dalgakıran’ın geceleri tekinsiz hale geldiğini belirten kadın, başkan gelecek diye sahilde çalışma yapıldığı vurguladı ve bu çalışmanın her zaman yapılmasını istedi. Sinek çokluğundan şikayet eden vatandaşa Aktaş, düzenli ilaçlama yapıldığı ve bu çalışmaların süreceğini söyledi.

GAZETECİLERE TEPKİ

Basın toplantısını takip eden halktan biri, gazetecilerin Eşkel’e daha önce hiç gelmediğini, sorunları bilmediğini belirterek ‘Böyle gazetecilik mi olur? Bu basın toplantısından 1 hafta önce gelip burada kalıp sorunları dinlemesi ve öğrenmesi gerekir gazetecilerin’ şeklinde ifadeler kullandı. Gazetecilerin sessizliğini koruduğu tepkiye Başkan Aktaş, gazetecilerin görevleri üzerine değerlendirme yaparak yanıt verdi.

***

TÜRKYILMAZ’A ELEŞTİRİ

Mudanya sahil bandındaki düzenleme hakkında CHP ilçe başkanlığı ve Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz’ın açıklamalarına dair görüşü sorulan Başkan Aktaş, “Mudanya 100 bin, Bursa 3 milyon nüfuslu… Kendimi Mudanya ile yarıştıracak değilim. Bilgi ve tecrübeyi zaten tartışmam bile. Mudanya ile ilgili yapılanlar orada. Çıkacak, 8,5 yılda ne yapmış anlatacak. Hepsini 2 sene bıraktık ne yaptın? Çivi bile çakmadı. ‘İstemedim, meclis karar almış’ dedi. Doğru sen meclise gelmediğin ve alakan olmadığı için bilmiyorsun. Ama o dilekçeyi sen verdin. Topu önceki döneme atmak istemiyorum. Ama sahilde yapılan imalatta müteahhitten kaynaklanan bazı sıkıntılar vardı. Dönem dönem orada belirli tadilatlar yapıyoruz. Kurban Bayramı’nda 17 ilçeden sadece Mudanya’dan şikâyet aldık. Daha çöpü toplamaktan acizler. Amaçları iş yapmak değil. Amaçları bağcıyı dövmek, bizi işimizi ihmal ediyormuş gibi göstererek zor durumda bırakmak. Biz işimizin başındayız 7/24 alarm halindeyiz” dedi.

***

KAÇAK YAPILAŞMA VAR!

Eşkel’de imar durumuna yönelik soruya yanıt veren Aktaş, “Kaçak yapılaşma var. İnşaat ve oturma ruhsatı tamamen ilçe belediyesiyle alakalı. Buraya ilgi giderek artacaktır. Bunların planlanması gerekiyor. Burada imar barışından istifade ederek alınmış yerler de var. Mudanya Belediyesi’nden temmuz ayında planlar geldi. Büyükşehir’in Eylül Meclisine yetişir diye düşünüyorum. 1/100 binlik planla alakalı önümüzdeki haftadan itibaren görüşmeler de başlıyor” dedi. Aktaş, bölgede turizm yatırımı konusundaki bir soruya ise “Bugüne kadar sahilde turizm yatırımı için gelen 1 kişi bile olmadı” yanıtını verdi. Aktaş, salgınla birlikte insanlarda yeşil, çevre ve doğaya karşı artan duyarlılığın bir yansıması olarak bu tarz yerlere ilginin arttığını bunun hem bireysel hem de turizm yatırımı olarak bölgeye yansıyacağını söyledi.

***

ŞEHRİN İÇİNDE KASABA

Eşkel’e giderken sağlı sollu zeytinlikler arasından geçiyorsunuz. İki şeritli ve bol virajlı yolu katlanır kılan bir manzara var. Filizleri gümüşe dönmüş yeşil örtü insanı büyülüyor. Hani bilmeyen biri geçse o yoldan ‘Burası Bursa mı?’ der. Ki Bursa’nın keşfedilmeyi bekleyen nice eşsiz güzellikleri var. Yer yer estetik yapılar, yer yer köy yerleşimleri görüyorsunuz. Yeşilin içine dalmış zevkten yoksun beton ucubeler de yok değil. Özellikle de yol boyunca koylardaki özel mülkiyet alanları şaşırtıcı derece büyük. Bu insanlar, buraları nasıl almış? Nasıl konutlaştırmış? Hayret doğrusu… Ultra lüks sayılacak yapılar da var küçük tek katlılar da… Yol boyunca göze çarpan bir başka rahatsız edici unsur ise kirlilik; şişeler, poşetler, kutular, molozlar vs. İnsanoğlunun hoyratlığı bazen tiksindirici boyuta ulaşabiliyor. Artık şu kirletmeme alışkanlığı kazanmamız gerek. Eşkel sahili gittiğimizde temizdi. Halkın dediği gibi başkan gelecek diye mi temizlenmiş, öncesinde temiz miydi, artık hep böyle temiz mi kalacak ayrı bir takip konusudur. Sahil temizdi ama rüzgâr, oranın bir gerçeği ve durmadan plajdan havalandırdığı kumu içerilere doğru taşıyor. Eşkel’de yapılar, sahil kasabasının ötesine geçememiş. Tepelerdeki lüks konutları saymazsak tek katlı, derme çatma, metruk ve bakımsız çok yapı gördüm. Nüfus yoğunluğu orta yaş ve üzeri. Birçoğunun eğitim düzeyi düşük. Öyle ki hem fiyatı ucuz diye (5’te biri) diye musluk suyuyla bahçe suluyor hem de su bitti diye yakınıyor. Öyle ki hem çöpünü yere atıyor veya atılmasına müsaade ediyor hem de sinekten şikâyet ediyor. Öyle ki hem kaçak yapı yapıyor hem de adalet istiyor. Öyle ki hem okumuyor hem de çok şeyi biliyor. Öyle ki hem pavyon istiyor hem de fuhuş, uyuşturucu ve alkol olmasın diyor... Birbiriyle ve kendisiyle çelişen sosyal tipolojilerimiz var. Bazı yerlere hizmeti anlatmak hizmeti götürmekten daha zor… Her şeyi devletten bekleyen zihniyet, kapısını süpürmekten aciz ama isyankâr… Hayatını saygın, estetik ve zararsız kılma bilincinde değil ama talepkâr… Böyle bir tabloda gönüllere girmek de zor iş doğrusu…

***

İZNİK GÖLÜ’NE MAVİ BAYRAK

İznik Gölü’ne Mavi Bayrak alabilmek için Türkiye Çevre Eğitim Vakfı’na başvuran Büyükşehir Belediyesi, su kalitesinden temizlik ve can güvenliğine, engelli erişim imkanlarından soyunma kabinleri ve duşlara kadar 33 farklı kriteri yerine getirdi. İznik İnciraltı Halk Plajı, Bursa’nın ilk Mavi Bayraklı plajı olmaya hak kazandı. Mavi Bayrak, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, İznik Kaymakamı Recai Karal, İznik Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta ve Türkiye Çevre Eğitim Vakfı Kuzey Ege İller Koordinatörü Doğan Karataş’ın da katıldığı törenle İznik semalarında dalgalanmaya başladı.

BİR SEMBOL

Aktaş, “Marka olmanın belirli doneleri var. Marka olmak için markası tescillenmiş alanlarınızın olması lazım. Daha önce Türkiye Çevre Eğitim Vakfı'na bu konuda müracaat etmiştik. Birbirinden ayrı ve önemli 33 kriteri yerine getirdik ve yüksek kalite göstergesi olan mavi bayrak ödülünü almaya hak kazandık. Sürdürülebilir çevre yatırımlarımızla sadece İnciraltı Plajımız değil, bütün plajlarımıza Mavi Bayrak almayı arzu ediyoruz. Biz Mavi Bayrağı bir sembol olarak görüyoruz. Olaya kısa vadeli değil şu cennet şehri daha da güzelleştirmek adına daha uzun vadeli bakmak zorundayız” dedi.

ALMAK ZOR

Türkiye’de 1993 yılından beni Mavi Bayrak organizasyonunun sorumluluğunu yürüten Türkiye Çevre Eğitim Vakfı Kuzey Ege İller Koordinatörü Doğan Karataş Bursa’nın tarihinde ilk kez Mavi Bayrağa sahip olduğunu ve İznik’in, Van Gölü’nden sonra bu bayrağa sahip olan ikinci göl olduğunu vurguladı. Karataş, “Bugün bu bayrağın burada dalgalanmasını sağlayan Büyükşehir Belediye Başkanımız ve ekibine şükranlarımı sunarım. Mavi Bayrağı almak çok zor ama kaybetmek çok kolaydır. Önemli olan kazanılmış bu bayrağı koruyabilmektir. Bizce bu bayrağın korunması için en büyük sorumluluk plaj kullanıcısınındır. Bu sebeple bayrağımızı plaj kullanıcılarımıza, halkımıza, İzniklilere, Bursalılara emanet ediyor ve bayrağımızın uzun yıllar gururla dalgalanmasını ümit ediyoruz” diye konuştu. İznik Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta da Mavi Bayrağın İznik’e kazandırılması noktasındaki çalışmaları nedeniyle Başkan Aktaş’a teşekkür etti.

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:22
Güneş 06:47
Öğle 13:14
İkindi 16:45
Akşam 19:31
Yatsı 20:50
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 30 81
2. Fenerbahçe 30 79
3. Trabzonspor 30 49
4. Beşiktaş 30 46
5. Kasımpasa 30 43
6. Başakşehir 30 42
7. Rizespor 30 42
8. Antalyaspor 30 41
9. A.Demirspor 30 39
10. Alanyaspor 30 39
11. Sivasspor 30 38
12. Samsunspor 30 36
13. Kayserispor 30 36
14. Ankaragücü 30 33
15. Hatayspor 30 33
16. Konyaspor 30 33
17. Gaziantep FK 30 31
18. Karagümrük 30 30
19. Pendikspor 30 29
20. İstanbulspor 30 13
Takımlar O P
1. Eyüpspor 27 64
2. Göztepe 27 56
3. Sakaryaspor 27 47
4. Ahlatçı Çorum FK 27 45
5. Kocaelispor 27 45
6. Bodrumspor 27 44
7. Boluspor 27 43
8. Bandırmaspor 27 41
9. Gençlerbirliği 27 40
10. Erzurumspor 27 37
11. Ümraniye 27 33
12. Keçiörengücü 27 32
13. Manisa FK 27 31
14. Şanlıurfaspor 27 27
15. Tuzlaspor 27 27
16. Adanaspor 27 27
17. Altay 27 15
18. Giresunspor 27 7
Takımlar O P
1. Arsenal 28 64
2. Liverpool 28 64
3. M.City 28 63
4. Aston Villa 29 56
5. Tottenham 28 53
6. M. United 28 47
7. West Ham United 29 44
8. Brighton 28 42
9. Wolves 28 41
10. Newcastle 28 40
11. Chelsea 27 39
12. Fulham 29 38
13. Bournemouth 28 35
14. Crystal Palace 28 29
15. Brentford 29 26
16. Everton 28 25
17. Luton Town 29 22
18. Nottingham Forest 29 21
19. Burnley 29 17
20. Sheffield United 28 14
Takımlar O P
1. Real Madrid 29 72
2. Barcelona 29 64
3. Girona 29 62
4. Athletic Bilbao 29 56
5. Atletico Madrid 29 55
6. Real Sociedad 29 46
7. Real Betis 29 42
8. Valencia 28 40
9. Villarreal 29 38
10. Getafe 29 38
11. Las Palmas 29 37
12. Osasuna 29 36
13. Deportivo Alaves 29 32
14. Mallorca 29 30
15. Rayo Vallecano 29 29
16. Sevilla 29 28
17. Celta Vigo 29 27
18. Cadiz 29 22
19. Granada 28 14
20. Almeria 29 13