banner52

Bursa bir kalite şehri olabilir mi?

Kentte sivil toplum hayatının tanınmış simalarından KALBİR Başkanı Mustafa Karaman, Sultan II. Beyazid tarafından yürürlüğe konulan ‘Kanunname-i İhtisab-ı Bursa’ metnine atıfta bulunarak ‘ilkler kenti’ olarak ifade ettiği Bursa’nın adının ‘Kalite Şehri Bursa’ şeklinde değiştirilmesi için çağrı yaptı: “Bursa bir şeyle anılacaksa kalite ile anılmalıdır!..”

SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI 24.05.2022, 05:00 27.05.2022, 22:48
Bursa bir kalite şehri olabilir mi?

Haber: N. Nuri Yavuz

Bursa, her şeyden biraz biraz… Biraz tarım kenti, biraz sanayi; biraz turizm kenti, biraz kültür; biraz işçi kenti, biraz sermaye… Net bir kimliği olmayan fakat multikültürel yönü güçlü duran Bursa’nın kentsel varlığı için birçok tanımlama yapılıyor.  Bu tanımlamalar da sivil ve siyasi aktörlerin konumlanmalarına göre şekilleniyor. Kente dair gerçekçi ve akılcı yorumlardan ziyade uçuk ve hayalci yaklaşımlar ortaya konuyor. Milli kültür ve tarihe dayalı fikirlerden çok gündelik akıma kapılan vasat ve yavan iddialar yankı buluyor.

1502’DEN BERİ

Kalite Birliği Derneği (KALBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Karaman, geçen hafta düzenlediği bir basın toplantısında Bursa’ya dair tarihsel derinliği olan bir çağrıda bulundu.

Sultan II. Beyazid tarafından 1502 yılında yürürlüğe konulan ve ‘Dünyanın bugünkü manada ilk standardı’ olarak kabul edilen ‘Kanunname-i İhtisab-ı Bursa’ metninden hareketle kentin asıl kimliğinin kalite olduğunu savunan KALBİR Başkanı Karaman, TBMM’de Bursa adının ‘Kalite Şehri Bursa’ şeklinde değiştirilmesini önerdi.

KALBİR’in 1502 tarihini referans aldığını ve ‘Kanunname-i İhtisab-ı Bursa’ metninin tüm dünya tarafından kabul gören bir standartlar manzumesi olduğunu savunan Karaman, KALBİR’in Bursa’da kalite alanında duyarlılığı ve farkındalığı artırma çabasına değindi.

BAYRAK SEVDASI

KALBİR olarak yaptıkları çalışmalardan övünçle bahseden Karaman, bilhassa kent dinamiklerinin desteğiyle tamamen gönüllü olarak gerçekleştirdikleri Türk Bayrağı dağıtımını heyecanla anlattı. Karaman, KALBİR’in kurumsal üyeleri, sanayiciler, iş adamları, yöneticiler, eğitimciler, kalite gönüllüleri ve Bursalıların desteğiyle tamamen ücretsiz olarak sadece Bursa’ya değil ülkenin birçok iline on binlerce Türk Bayrağı dağıttıklarını söyledi.

KALİTE ORDUSU

‘Kalite Şehri Bursa’ sloganıyla faaliyet gösteren KALBİR tarafından yetiştirilen ‘Kalite Ordusu’ hakkında da bilgi veren Karaman, şunları söyledi: “Bursa Uludağ Üniversitesi’nden (BUÜ) her yıl 100 öğrenci alıyoruz ve yönetim sistemi sertifika programı uyguluyoruz. 12 yıldır bu çalışmayı yapıyoruz. Bin 216 öğrenci yetiştirdik. Bu çalışmalar tamamen ücretsiz olarak yapıyoruz. Üniversitenin herhangi bir fakültesinden mezun olup iş bulmakta zorlanan gençleri kaliteci olarak yetiştirerek ikinci bir bileziği koluna takıyoruz. Stajlarını biz ayarlıyoruz birçoğuna da işi biz buluyoruz.”

TSE’DEN YANAYIZ

‘Bursa bir şeyle anılacaksa kalite ile anılmalıdır. Bizim Kaliteli Bursa’dan başka bir sevdamız yok’ diyen KALBİR Başkanı Karaman, “Biz öyle bir derneğiz ki hak edene hak ettiği ödülü veren ve bunun yanında kalite ile ilgili konuları siyasetin dışında kalarak, ticarete bulaşmadan ifade etme hürriyetini anayasal bir hak gören STK’yız. Bizler Temiz kalitenin temsilcisi olan TSE'den yana tarafız. TSE varken, yancıya, yalancıya, yabancıya gerek yoktur” dedi.

KİRLİ KALİTECİLER

Kalite ve kaliteciler hakkında değerlendirmelerde bulunan Karaman, “Biz temiz kalite olursa kaliteli üretimin de ülkemize hâkim olacağını, tüketim alışkanlıklarının değişeceğini bilen kalitecileriz. Biz temiz kalitecileriz. Peki, kirli kaliteci var mı? Var, hem de kaliteyi öyle bir kirletiyor ki piyasayı kalite algısını kalite ordusunu pisleterek, her yıl ülkemizin 5 miyar dolar parasının yurt dışına gitmesine sağlıyorlar. Biz bu anlayışa dur demek için kurulan bir STK’yız. Bizler tüketici ve sanayiciye çağrı yapıyoruz. Kaliteyi tercih ederek ülkemizin kaynaklarının yurt dışına çıkmasını engelleyebilirsiniz. Kaliteli ürün üreterek ülkemizin gelişimine katkı sağlayabilirsiniz. TSE belgeli ürünleri tercih etmeliyiz” ifadelerini kullandı.

İSİM TESCİLLENDİ

Türk Patent Enstitüsü’ne başvurduklarını ve Bursa’nın adını ‘Kalite Şehri Bursa’ olarak tescil ettiklerini belirten Başkan Mustafa Karaman, “Bursa’yla ilgili 7 yıl önce KALBİR olarak harekete geçtik. Bursa’yla ilgili hiçbir şey aranmasın, bir marka, bir isim aranmasın Bursa’nın bir markası olacaksa kaliteli ile ilgili olmalı dedik ve Türk Patent Enstitüsü’ne müracaatımızı yaptık. Bursa’nın adını Kalite Şehri Bursa olarak tescil ettik. Kalite Şehri Bursa anlayışından yola çıkarak 42 gerekçeyle Bursa’nın kalite şehri olduğunu ifade ettik” şeklinde konuştu. Başkan Karaman, TBMM'nin Bursa'nın adının ‘Kalite Şehri Bursa’ olarak değiştirmesi gerektiğini buna yönelik ziyaretlerde bulunacaklarını söyledi.

42 GEREKÇE

Karaman, söz konusu 42 gerekçeyi şu şekilde sıraladı:

1. Cihana hükmeden bir İmparatorluğun ilk başkenti ve 130 yıl başkentlik yapan yer, Bursa...

2. Cihana hükmeden imparatorluğu kuran Padişahların yattığı yer, Bursa...

3. Yunanlılar tarafından 8 Temmuz 1920 yapılan işgale karşı, TBMM kürsüsüne Puşude-i Siyah adı verilen kara örtü örtüldü ve bu örtü, Bursa'nin kurtuluş günü olan 11 Eylül 1922'ye kadar kürsüde kaldı.

İşgali karşısında, TBMM kürsüsüne, Atatürk'ün emriyle, Puşude-i Siyah adi siyah örtü örtülen tek il, Bursa...

4. Türk'ün destanı, milletin kahramanlık madalyası olan ÇANAKKALE'DE, 4737 şehit ile en fazla şehit veren il, Bursa...

5. 1502 yılında, Sultan II. Beyazıt döneminde, KANUN NAME-İ İHTSAB-1 BURSA adlı standardın yayınlandığı ve uygulandığı yer, Bursa...

Aslı, Topkapı Revan Kütüphanesinde bulunan bu Standard, dünyada yayınlana ilk standarttır...

KANUN NAME-I İHTSAB-I BURSA'nın dünya da yayınlanan ik Standard olduğunu ISO (Uluslararası Standardizasyon Teşkilatı) kabul etmiştir.

6. Göçebe Osmanlılar için ise Bursa'nın fethi bir dönüm noktası oldu, böylece ilk kez yerleşik düzene geçtiler. 7. Osmanlı'nın ilk başkentleri Bursa il sınırları içerisinde yer alan Karacahisar (1299), Yenişehir (1302), Bursa (1326) ve İznik (1331)'tir.

8. Dünyada müziği olmayan nadir halk danslarından biri de Bursa'nın Kılıç Kalkan oyunudur.

9. Bilinen ilk Osmanlı parası 1327 yılında Bursa darphanesinde basılmıştır.

10. Osmanlı'nın ilk üniversitesi olan İznik Orhaniye'si 1335 yılında Bursa'da kurulmuştur.

11. Osmanlı'da gölge oyunu (Karagöz oyunu), Orhan Gazi döneminde Bursa'da doğmuştur.

12. Osmanlı'nın ilk spor alanı, atıcılık ve binicilik sporlarının yapıldığı ye olarak tarihe geçen Bursa'daki Atıcılar'dır.

13. Osmanlı'nın ilk bedesteni Yıldırım Bayezid tarafından Bursa'da yapılan Kapalı Çarşı'dadır.

14. Osmanlı'nın ilk çinisi İznik'te üretilmiştir.

15. Osmanlı'nın ilk hastanesi 1394 yılında Yıldırım Bayezid tarafından Yıldırım'da yaptırılan Yıldırım Darüşşifası'dır.

16. İslam'da Mevlit 1409-1410 yılları arasında Bursa'da Süleyman Çelebi tarafından dönemin konuşulan Türkçesi ile yazılmıştır.

17. Bir kitabı Londra'da bir müzede bulunan astronomi bilgini Molla Fenari. 1424 yılında Bursa'da Osmanlı'nin ilk şeyhülislamı olmuştur.

18. Dünya'nın ilk çarşılı köprüsü 1442'de Bursa'da Irgandı: Hoca Muslihiddin'in babası Pir Ali tarafından yaptırılan Irgandı'dır.

19. Osmanlı'nın ilk yün, pamuk ve ipekli dokumacılığı 1437 yılında Üçkuzular Tekkesi'nin hareminde kurulan makinelerle yapılır.

20. Osmanlı'nın ilk Türkçe kitabeli camisi, II. Murad döneminde Kara Timurtaş Paşa'nin oğlu Umurbey tarafindan yapılan Umurbey Camii'dir.

21. Osmanlı'nın ilk kağıthanesi Bursa'da 1486 yılında Cilimboz Deresi vadisinde kuruldu.

22. Osmanlı'da ilk ipek fabrikası 1833 yılında Fransız Glaizal Ailesi tarafindan Bursa'da kuruldu.

23. Osmanlı'nın ilk krom madeni Bursa Orhaneli'nde 1848 tarihinde bulundu.

24. İlk döner kebap Bursa'da 1867 yılında İskender Efendi tarafından yapıldı.

25. Osmanlı'da Anadolu'da kurulan ilk modern tiyatro, 1878 yılında dönemin Valisi Ahmet Vefik Paşa tarafından 15 Eylül 1879'da açılan Bursa Osmanlı Tiyatrosu'dur.

26. Ülkemizde kaleme anılan ilk bisiklet kitabı Bursa'yı anlatır.

27. İlk Türk operası Bursalı besteci Mehmet Baha Pars tarafından bestelendi.

28. Osmanlı'da ilk şehit dulhanesi 1916 yılında Bursa'da açıldı.

29.Türkiye'nin ilk kayak ve dağcılik kulübü Bursa Dağcılık Kulübü'dür.

30. Türkiye'nin ilk suni ipek fabrikası 1 Şubat 1938 tarihinde Gemlik'te açılmıştır.

31. İlk çamaşır ve bulaşık makinesi 1950 yılında Kamil Tolon'un sahibi olduğu Tolon Fabrikası'nda üretilmiştir.

32. Türkiye'nin ilk yerli tramvayı Bursa'da üretilmiştir.

33. 29 Mart 1989'da açılan Ormancılk Müzesi, Türkiye'de alanında ilktir.

34. Türkiye'nin ilk Organize Sanayi Bölgesi & Kasım 1966'da Bursa'da kurulmuştur.

35. Ülkemizin ilk kadın savaş pilotu, 22 Mart 1913 Bursa doğumlu Sabiha Gökçen'dir

36. Türkiye'nin ilk sivil Cumhurbaşkanı Celal Bayar Bursalıdır.

37. Ülkemizin ilk hayvan hastanesi Bursa'da kurulmuştur.

38. Türkiye'de ilk uluslararası kayak yarışları 25-28 Şubat 1955 tarihleri arasında Uludağ'da gerçekleştirilmiştir.

39. Türkiye'de ilk teleferik 29 Ekim 1963'te Bursa'da açılmıştır.

40. İlk yerli bisiklet 10 Haziran 1964'te Bursa'da üretilmiştir.

41. Türkiye'nin güreşte ilk Avrupa kulüpler şampiyonluğunu, 1976 yılında Yugoslavya'nın Koçani kentinde Avrupa Şampiyonu olan Tofaş Spor Kulübü getirmiştir.

42.Türkiye'nin ilk yerli otomobili TOGG Bursa'da üretilmektedir.

Karaman açıklamasını şu ifadelerle tamamladı: “Yukarıda ifade etmiş olduğumuz gerekçelerden dolayı, Bursa'nın adının KALİTEŞEHRİBURSA olarak değiştirmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne önerge verilmeli ve bu konuda, tüm vekillerimiz bu önergenin altına imza atmalı ve bu önerge TBMM'de kabul edilmelidir. Tüm Meslek Örgütlerimiz ve Sivil Toplum Kuruluşlarımız, tüm kamu kurumlarımız bu konuda duyarlı ve ısrarcı olmalı ve Bursa, hak etmiş olduğu KALİTEŞEHRİBURSA unvanını almalıdır.”

Sağıroğlu Et Lokantası’nda organize edilen ve KALBiR’in geçmiş dönem başkanı Prof. Dr. Erkan Işığıçok ile Bursa Emekli Vali Yardımcısı İsmail Demirhan’ın selamla konuşması yaptığı basın toplantısı soru cevap ile son buldu.

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:28
Güneş 06:03
Öğle 13:07
İkindi 16:54
Akşam 20:00
Yatsı 21:29
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 33 90
2. Fenerbahçe 33 86
3. Trabzonspor 33 55
4. Beşiktaş 33 51
5. Başakşehir 33 49
6. Rizespor 33 48
7. Kasımpasa 33 46
8. Antalyaspor 33 45
9. Alanyaspor 33 45
10. Sivasspor 33 45
11. A.Demirspor 33 41
12. Samsunspor 33 39
13. Ankaragücü 33 37
14. Kayserispor 33 37
15. Konyaspor 33 36
16. Gaziantep FK 33 34
17. Hatayspor 33 33
18. Karagümrük 33 33
19. Pendikspor 33 30
20. İstanbulspor 33 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 31 69
2. Göztepe 31 63
3. Ahlatçı Çorum FK 31 55
4. Sakaryaspor 31 54
5. Bodrumspor 31 52
6. Kocaelispor 31 52
7. Bandırmaspor 31 47
8. Boluspor 31 47
9. Gençlerbirliği 31 47
10. Erzurumspor 31 42
11. Ümraniye 31 37
12. Manisa FK 31 36
13. Keçiörengücü 31 36
14. Şanlıurfaspor 31 34
15. Tuzlaspor 31 33
16. Adanaspor 31 32
17. Altay 31 15
18. Giresunspor 31 7
Takımlar O P
1. Arsenal 34 77
2. M.City 33 76
3. Liverpool 34 74
4. Aston Villa 34 66
5. Tottenham 32 60
6. M. United 33 53
7. Newcastle 33 50
8. West Ham United 34 48
9. Chelsea 32 47
10. Bournemouth 34 45
11. Brighton 33 44
12. Wolves 34 43
13. Fulham 34 42
14. Crystal Palace 34 39
15. Brentford 34 35
16. Everton 34 33
17. Nottingham Forest 34 26
18. Luton Town 34 25
19. Burnley 34 23
20. Sheffield United 34 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 32 81
2. Barcelona 32 70
3. Girona 32 68
4. Atletico Madrid 32 61
5. Athletic Bilbao 32 58
6. Real Sociedad 32 51
7. Real Betis 32 48
8. Valencia 32 47
9. Villarreal 32 42
10. Getafe 32 40
11. Osasuna 32 39
12. Sevilla 32 37
13. Las Palmas 32 38
14. Deportivo Alaves 32 35
15. Rayo Vallecano 32 34
16. Mallorca 32 31
17. Celta Vigo 32 31
18. Cadiz 32 25
19. Granada 32 18
20. Almeria 32 14