banner52

‘Odayı Eyleme Geçireceğiz!’

BSMMMO başkanlığı için Çağdaş Muhasebeciler Grubu’nun önseçimini kazanarak aday olan Hüseyin Halil, listesini tamamen liyakat esasıyla ‘birlikte üretmek ve birlikte yönetmek’ anlayışıyla oluşturduğunu vurgularken geçmiş dönemlerin aksine kendi yönetiminde odanın mesleği ve meslektaşı ilgilendiren konularda beklemede kalmayacağını ve eylemsel bir kimlik kazanacağını savundu.

SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI 24.05.2022, 05:00 12.06.2022, 15:45
‘Odayı Eyleme Geçireceğiz!’

Haber: N. Nuri Yavuz

  • Çağdaş Muhasebeciler Grubu, uzun süredir oda yönetiminde iktidarda ve grubun içinde de bir rekabet yaşanıyor. Son olarak BSMMMO’nun mevcut başkanı Doğan Yılmaz’ın da içinde bulunduğu 3 adaylı bir önseçimi kazandınız. Grup üyelerinin sizi aday olarak belirlemesinde ne gibi unsurlar etkili oldu?

Çağdaş Muhasebeciler Grubu, bu dönem neredeyse tüm kadrolarını yeniledi. Yani benim listemden seçilen tüm meslektaşlarım, daha önce hiç yönetim, denetim ve disiplin kurullarında yer almayan isimler. Grup üyelerinin bize gösterdiği teveccühte bu etkili oldu. Bu listeyi oluştururken mesleki liyakat ve duruş esasını gözetmemiz ve isimlerin yıpranmamış oluşu bizi önseçimde bir adım öne çıkardı.

  • Tabi ki odalarda yeni isimlerin görev almasını önemli buluyorum. Fakat listenizdeki isimlerin bahsettiğiniz kurullarda bulunmamış olması, seçilmeniz halinde bir yönetim tecrübesi sorununa neden olmayacak mı?

Çağdaş Muhasebeciler Grubu, bir okuldur. Ben de bu okulun tüm sınıflarında okudum. Yani o okuldan mezun olmadan grup sizi başkan adayı olarak belirlemez. Aynı durum; yönetim, denetim ve disiplin kurulu adaylarımız için de geçerlidir. Daha önce bu kurullarda görev almamış olmaları, daha az yetkin ve tecrübesiz oldukları anlamına gelmiyor.

  • Listede genç ve kadın üyelere pozitif bir ayrım söz konusu oldu mu?

Biz, listeyi oluştururken önceliği liyakate verdik. Eğer liyakati varsa kadın, genç veya yaşlı adayımız değerlidir. Listede 3’te bir şeklinde bir dağılım vardır. Listede tecrübeliler, kadınlar ve gençlerin oranı neredeyse birbirine eşittir.

  • Grubu bir okul olarak tanımladınız. Peki, üyeleri sizin bu okuldan mezun olduğunuza ne ikna etti? Tavrınız, isminiz, söylemleriniz ya da projeleriniz mi?

Tavrım, mutlaka etkili olmuştur. Ama daha değerli unsurlar var. Bizim, 10 tane projemiz var. Ve bunlar, meslektaşımızla odamız arasındaki bağı ve mücadeleyi güçlendiren niteliktedir. Grup üyelerimiz, projelerimize inandı. Meslektaşlarımızın büyük bir çoğunluğu şundan bıktı: Birilerinden bir şey bekleme döneminin bitmiş olması gerekiyor. Bizim yapacaklarımız var. Salgın döneminde sorunlar yaşadık. Mevcut istikrar belli sektörlere destekler verdi. Bütün süreç meslektaşlarımızın üzerinden geçmesine rağmen hiçbir destek almadı. Bu desteği, odamız ve üst birliğimiz de veremedi. Seçildiğimde o bağı kuracağıma ve desteği sunacağıma, grup üyelerimi ikna ettim. En büyük etken budur. Bir diğeri de meslektaşlarım, kurumlarda yaşadıkları sorunlarda odalarını ve üst birliklerini yanlarında bulamadı. Biz, tıpkı Tabipler Birliği’nin yaptığı gibi mücadele edeceğimizi ifade ettik ve meslektaşlarımızı buna inandırdık. Üçüncüsü ise çok iyi senkronize ve organize olmuş bir ekibimiz var.

  • Bu, şu anlama mı geliyor: Gelecek dönemde seçilmeniz halinde BSMMMO’yu daha eylemsel veya protest bir kimlikle göreceğiz?

Eylemsel değil de daha meslektaşının yanında diyelim. Zaten çıkışımız da protest bir yapının içerisindendir. Yani bizim, ‘Çözüm isyanda’ diyerek yola çıkan sonra ‘Umut isyanda’ diye devam eden ve sonra da ‘Umut hareketi’ olarak kendi çalışmalarımızı evirdiğimiz 12 yıllık bir süreç var. Bu sürecin meyvelerini, meslektaş lehine alacağımız bir dönem olacak. Kanundan ve Anayasal haklarımızdan elde edeceğimiz ne varsa bunu meslektaşımızın lehine kullanacağız.

  • Olası bir durumda nasıl bir eylem içinde bulunacağınızı bir örnekle somutlaştırabilir misiniz?

Durumla karşılaşmadan söylemek zor ama şöyle bir örnek verebilirim: İdarenin meslektaşlarımla ilgili yazdığı sorumluluk raporları var. Biz; bu raporların bir kısmının doğru olmadığını, bir kısmının oturduğu yerden yazıldığını düşünüyoruz. Dolayısıyla bu raporlarla ilgili önce kurumlar nezdinde girişimlerimiz olacak. Eğer bu girişimlerle sonuç elde edemezsek hukuki yollara müracaat edeceğiz. Sokak son çare… Sıralama bu şekilde olacak.

  • Bir de listenizi liyakat temelli oluşturduğunuzu ifade ettiniz. Bu söz, geçmiş yönetimlere yönelik bir liyakatsizlik eleştirisi gibi de duruyor. Ki aslında onlar da grubunuzun yönetimleriydi. Bu konuda ne söylersiniz?

Mefhumun muhalifinden konuşmayı hiç sevmem. Bu ifade o anlama gelmiyor. Senkronize ve organize olmuş bir ekipten söz ediyoruz. Geçmiş yönetimler de böyle olmasaydı grup önseçiminden çıkamamış olurdu. Biz, böyle bir ekip oluşturmasaydık; mevcut oda iktidarında olan ve tüzüğümüze göre bir dönem daha aday olma ve yönetme hakkı olan bir ekibi önseçimde yenememiş olurduk. Yani liyakatli bir ekibe karşı liyakatli bir ekip yarıştı. Biz, şartları eşitledik. Organize ve senkronize hareket ettik.

  • Peki, geçmiş yönetimlere yönelik kullandığınız ‘birilerinden bekleme’ ifadesi bir eleştiri mi?

Evet doğru. Çünkü mevcut yönetimden aday olan arkadaşlarımın bunları, benim gibi yaptığını düşünseydim aday olmama gerek olmazdı. Bu aslında bir tarzdır. O, onların tarzı; bu da benim tarzım.

  • Meslekte bir bağımlı ve bir de serbest çalışanlar var. Ve iki grubun da farklı sorunları var. Sizin bu iki gruba dair belirlediğiniz en temel sorun ve gözlem nedir?

Birincisi biz, ‘bağımlı’ ifadesi bağımlılığı çağrıştırdığı için kullanmayacağız. Yerine ‘ücretli çalışan meslektaşlar’ ifadesini kullanacağız. Hepimiz mali müşaviriz; bir kısmı ücretli, bir kısmı da serbest çalışıyor.

Öte yandan ister ücretli ister serbest çalışsın meslektaşlarımın en büyük sorunu, mesleğin icrasıyla ilgilidir. Yani mesleği fiilen yaparken karşılaştığımız sorunlar var. En temel sorunumuz budur. Biz, mesleği icra ederken karşılaştıkları sorunların tümünde oda olarak üyelerimizin yanlarında olacağız.

Bir örnek vereyim; salgın döneminde firmalar, kısa çalışma ödeneğine ve nakdi ücret desteğine geçti. Yani bir şirkette tüm çalışanlarla birlikte benim meslektaşım da kısa çalışma ödeneğine geçerek eve gitti. Haliyle kazandıkları ücretler de düştü. 5 bin lira kazanan bir meslektaşım, ayda 2 bin lirayla geçinmek zorunda kaldı. Bu süreç yaklaşık iki yıl sürdü. Biz, hiçbir yerden destek almayan meslektaşlarımızın yanında olacağız.

  • Finansal olarak da mı?

Evet, finansal olarak destek olmak için planlamalarımız var.

  • Odanın bütçesi, böyle bir plana yetmez herhalde? Planınız nedir?

Tabi ki yetmez. Bir vakıf kuracağız. Bunun örnekleri var. Örneğin Baro’nun bir vakfı bulunuyor. Baro pullarından 1 liralık tutarlar vakfın gelirlerini oluşturuyor. Üyelere maddi destek sağlamak da vakfın kurucu senedinde yazan amaçlarından bir tanesidir. Bizim de böyle bir planlamamız var. Bu süreçte sonuçlandırıp sonuçlandıramayacağımızı bilmiyorum ama her iki meslektaş grubumuzu da ortaklaştıracağımız projemiz budur. Yine ücretli çalışan meslektaşlarımızın, zaman esaslı ve çağdaş bir asgari ücret tarifesine ulaşmasını sağlayacağız.

  • Nasıl? Bir rakam var mı?

Rakam belirtmeyeceğim. Çünkü bunu bir çalıştayla belirleyeceğiz. Merkezden buyurgan bir tavırla değil, onların da katılımcı olduğu ve sonuç bildirgesi olan bir çalıştayla ortaya koyacağız. Her bir mali müşavirin birim saati eşittir, bunun üzerine firmanın risk primi, çalışan sayısı, ihracatçı oluşu, merkez sayısını falan ekleyerek A firmasındaki mali müşavirin asgari ücretinin 5 bin lira; B firmasındaki mali müşavirin asgari ücretinin de 55 bin lira olacağını ortaya koyacağız. Çağdaş ve zaman esaslı ücret budur.

  • Anladığım kadarıyla firmaları kategorize edeceksiniz. Firmalar bu çalıştayın paydaşı olacak mı?

Firmaların risk primlerini belirleyeceğiz. Büyük, orta veya küçük ölçekli şeklinde olmayacak. Mesela bir meslektaşım, muhasebe müdürü olarak imza kullanıyor ve sorumluluğu çok fazla. X büyük bir firma, y daha küçük; y’de imza sorumluluğu alan meslektaşım varsa risk primi daha yüksektir. Ücreti buna bağlı olarak belirleyeceğiz.

  • Firmalar için ‘risk primi’ yeni ve sizin belirleyeceğiniz bir olgu mu?

Evet, ücretli çalışanlarla birlikte biz belirleyeceğiz.

  • Muhasebeci ve mali müşavirlik mesleğine yönelik kamuoyunda negatif bir algı var. Mesleğinizin imajı ve itibarıyla ilgili ne düşünüyorsunuz?

Mentörlük projemiz var. Her bir kurum, çalışma arkadaşlarını bir sınavdan geçirerek seçiyor. Kanaatimizce sınavla alınan meslektaşlarımızı, mentörlük yapmadan doğrudan hayatın içerisine salıyoruz. Mesleği titiz, kurallarına uygun ve saygınlıktan ödün vermeden yapan meslektaşlarımız var. Bunları, aşağıdan gelen meslektaşlarımızın mentörlüklerinde kullanacağız. ‘Mali müşavir budur’ tanımlamasına uygun profil oluşturacağız. Tabi ki istisna her meslekte olabilir. Biz, toplam kalitenin hepimizin saygınlığını artıracağını düşünüyoruz.

  • Bu gönüllü bir uygulama mı olacak?

Elbette gönüllü bir mekanizma olacak. Ama bu müesseseden geçenlerin artı değer kazandığı görülecek.

  • Öte yandan naylon fatura, kara para, protesto edilen çekler veya senetler gibi birçok suç var. Meslektaşlarınız da bu suçların aktörü olabiliyor. Bu suçu işleyenlere tavrınız ne olacak?

 Bizim disiplin kurullarımız gerçekten çok iyi çalışıyor. Bizim de bu konuda sıfır toleransla ilerleyeceğimizi meslektaşlarım biliyor. Ben, benden diye birisinin yaptığı yanlışa sessiz kalma durumunda olmayan biriyim. Yanlışı yapan benden dahi olsa gerekli kuralları işleteceğim. Bu konuda çalışma arkadaşlarımın da en ufak bir tereddüttü yok.

  • Bursa’nın bir sivil toplum yapısı olarak kent için ne yapacaksınız?

Kent, çevre, kadın ve dezavantajlı gruplarla ilgili tüm sorunlarda taraf olacağız. Politize olmadan fikrimizi söyleyeceğiz.

  • Seçilmeniz halinde görev sürenizi tamamladıktan sonra ikinci dönem için aday olacak mısınız?

Bunu meslektaşlarımla benim ve yönetimimin iletişimi belirleyecek. Yani başarısız görülürsem ki bunu anlayacak tecrübedeyim, o zaman aday olmam. Ama eğer işimi iyi yaptığım hissi alırsam da ikinci dönemde mutlaka aday olmak isterim.

  • Son olarak olası BSMMMO başkanlığı sonrasında bu koltuktan alınan güçle birlikte bir siyasi makam hevesi taşıyor musunuz?

Herhangi bir siyasi partiye üyeliğim yok. Fakat bir dünya görüşüm elbette var.

  • Nedir dünya görüşünüz?

Sosyal demokrat ve Atatürkçü biriyim. Oda başkanlığı yapma arzumda siyasi bir hedef taşımıyorum.

Yönetim Kurulu Adayları:

Ayhan Karaşin, Yunus Arabacı, Seçil Bayram, Murat Güner, Zeynep Levent, Mesut Serhat Yurdaor, Ersin Can, Hayriye Tarakçı.

Denetleme Kurulu Adayları:

Ayhan Erken, Hülya Yüksel, Yusuf Özoğlu.

Disiplin Kurulu Adayları:

Çiğdem Kurt Bayraktar, İhsan Acar, Nurcan Güngör, Sertaç Konya, Cevat Sevinç.

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 16 Nisan 2024
İmsak 04:46
Güneş 06:17
Öğle 13:09
İkindi 16:51
Akşam 19:50
Yatsı 21:15
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 32 87
2. Fenerbahçe 32 85
3. Trabzonspor 32 52
4. Beşiktaş 32 48
5. Rizespor 32 48
6. Başakşehir 32 46
7. Kasımpasa 32 46
8. Sivasspor 32 44
9. Antalyaspor 32 42
10. Alanyaspor 32 42
11. A.Demirspor 32 40
12. Samsunspor 32 38
13. Ankaragücü 32 37
14. Kayserispor 32 37
15. Konyaspor 32 36
16. Hatayspor 32 33
17. Gaziantep FK 32 31
18. Karagümrük 32 30
19. Pendikspor 32 30
20. İstanbulspor 32 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 30 68
2. Göztepe 30 60
3. Kocaelispor 30 52
4. Ahlatçı Çorum FK 30 52
5. Sakaryaspor 30 51
6. Bodrumspor 30 49
7. Boluspor 30 46
8. Bandırmaspor 30 46
9. Gençlerbirliği 30 44
10. Erzurumspor 30 41
11. Keçiörengücü 30 36
12. Şanlıurfaspor 30 34
13. Ümraniye 30 34
14. Manisa FK 30 33
15. Tuzlaspor 30 32
16. Adanaspor 30 32
17. Altay 30 15
18. Giresunspor 30 7
Takımlar O P
1. M.City 32 73
2. Arsenal 32 71
3. Liverpool 32 71
4. Aston Villa 33 63
5. Tottenham 32 60
6. Newcastle 32 50
7. M. United 32 50
8. West Ham United 33 48
9. Chelsea 31 47
10. Brighton 32 44
11. Wolves 32 43
12. Fulham 33 42
13. Bournemouth 32 42
14. Crystal Palace 32 33
15. Brentford 33 32
16. Everton 32 27
17. Nottingham Forest 33 26
18. Luton Town 33 25
19. Burnley 33 20
20. Sheffield United 32 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 31 78
2. Barcelona 31 70
3. Girona 31 65
4. Atletico Madrid 31 61
5. Athletic Bilbao 31 57
6. Real Sociedad 31 50
7. Valencia 31 47
8. Real Betis 31 45
9. Villarreal 31 39
10. Getafe 31 39
11. Osasuna 31 39
12. Las Palmas 31 37
13. Sevilla 31 34
14. Deportivo Alaves 31 32
15. Mallorca 31 31
16. Rayo Vallecano 31 31
17. Celta Vigo 31 28
18. Cadiz 31 25
19. Granada 31 17
20. Almeria 31 14