CHP İl Başkanı Karaca: ‘1. Bölgede Birinciyiz’

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanı İsmet Karaca, seçime doğru Bursa Görüş’e özel açıklamalarda bulundu: Millet İttifakı adayının Bursa’da çok açık ara önde ve birinci olacağına inanıyorum… Her iki bölgede de milletvekili sayımızın artacağını düşünüyorum… Birinci bölgede CHP birinci parti, ikinci bölgede de hızla yukarıya doğru çıktık… Bursa’da da birinci parti olmak için bütün gücümüzle çalışacağız…

SİYASET 15.08.2022, 00:56 15.08.2022, 01:01
CHP İl Başkanı Karaca: ‘1. Bölgede Birinciyiz’

Röportaj: N. Nuri Yavuz

Türkiye, hızla sandığa doğru ilerliyor. Seçim atmosferi oluşuyor. Siyasi iklim ısınıyor. Başkent kulislerinde kazan kaynıyor. Bursa’da da siyasi kimlikler, önümüzdeki zorlu yarışa tempo tutuyor. Halka inme, vatandaşla kucaklaşma trafiği sıklaşıyor. Peki, CHP İl Başkanlığı Bursa’da ne yapıyor? Nasıl hazırlanıyor? Ön seçim olacak mı? Anketler ne diyor? CHP İl Başkanı İsmet Karaca’ya sorduk.

  • Bursa gündeminden başlayalım. ‘Batı Bölgesi Katı Atık Entegre Tesisi’ne neden itiraz ediyorsunuz?

Kente karşı sorumluluğu olan hiç kimse böyle bir projeye itiraz etmez. Bursa, günde ortalama 3 bin 500 ton çöp üretiyor. Kenti kim yönetirse yönetsin bu çöple ilgili bir çözüm üretmek zorundadır. İnegöl’de bin ton kapasiteli bir yer yapıldı ve itiraz olmadı. Kentin çöp üretiminin 3’te biri oraya gidiyor. Batı’da da böyle bir tesis lazım, buna hiç kimse itiraz etmiyor. Ancak tesisin yapılacağı yer ile ilgili itirazımız var.

  • Neden?

Burayla ilgili rapor, Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden (KTÜ) alınmış. KTÜ’ye gidene kadar arada 100 tane üniversite var. Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ), Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) var. Ayrıca o raporun hazırlandığı dönemden sonra bölgede yoğun bir yapılaşma gerçekleşti. Şuan orası, Bursa’nın kentleşme bölgesi ve hızlı bir inşaat süreci yaşanıyor. Orada orta gelir grubundaki vatandaşlar, bütün imkânlarını ve kredi kullanarak konut ediniyor ama daha evlerinin taksitleri bitmeden oraya bir çöplük yapılıyor. Adı entegre tesis olsa da işin özü çöplüktür. Mevcut Hamitler çöplüğünün miadı doldu ve şuan Balat, Akpınar ve Emek’e bu çöplüğün kokusu geliyor. Benzer bir durumu Kayapa için düşündüğümüzde yakın bölgesinin tamamı bu çöp kokusundan rahatsızlık yaşayacak. İkinci bir konu, bölge su kaynaklarının üzerindedir. İki tane gölet var. Su havzalarının üzerine kuruyorlar. Tesisi buraya kurma gerekçeleri de söz konusu yerin hazine arazisi olmasıdır. 2 milyon metrekarelik bir alan. Sırf bir yerleri kamulaştırmamak için kentin geleceğine ihanet ediyorlar.

  • Tesisle ilgili BUÜ’ye de hazırlatılan bir rapor var. Siz, bu raporu gördünüz mü?

Bu raporla ilgili kamuoyunda sadece duyum var. Ancak yetkililer bununla ilgili bir paylaşım yapmadı. Burada ana sorun yerinin yanlışlığı, sonrasında da tesisin finansı ve işletme konusu var. Ama öncelik yerin değiştirilmesidir. Giderayak kente bu kötülüğü yapmasınlar. Vizyon proje deniliyor. Çöplüğün vizyon proje olması, bugüne kadar yapılanlara baktığımızda bizi şaşırtmıyor. Kentsel dönüşümün nasıl yapılmayacağına örnek olarak tezlere konu olan Doğanbey TOKİ, kaç para harcandığı belli olmayan Bursa Stadyumu, kenti Berlin Duvarı gibi ikiye ayıran T2 vizyon projeleriydi. T2 açıldığı günden bu yana zarar ediyor. Kaynaklar heba edilerek Bursa’nın geleceği karartılıyor.

  • Son olarak Tütün depoları ve Kestel’deki OSB gündemine itiraz ettiniz. Bu konuda da bilgi verir misiniz?

AKP, iktidardan gidiyor. Bunu en iyi onlar biliyor çünkü en çok anketi onlar yaptırıyor ve kamuoyunun yansıttığı sonucu görüyorlar. Biz de kamuoyu yoklaması yaptırıyoruz. Artık hiçbir şey iktidarın erimesini durduramıyor. Miadı doldu. Şuan iktidara yapışan bir grup var. Bunlar giderayak ne koparsak kardır anlayışıyla hareket ediyor. Türkiye’nin her tarafında var Bursa’da da her yanı talan etmeye çalışıyorlar. Nerede bir boşluk ve hazine arazisi varsa orayı betonlaştırıp rant elde etmeye çalışıyorlar. Tekel Depoları, 81 bin 350 metrekarelik bir alan. Benzer bir hamleyi 10 yıl önce yaptılar. Danıştay, ‘burası tarım alanıdır’ dedi, orası ‘Ova Düzen Planı’nın bir parçası oldu ve konu kapandı. Fakat artık elde satacak bir şey kalmadı. Külliye, emlak ofisine döndü. 25 bin ve 5 binlik planları yapılmış.  Madem her şeyi Külliye yapacak bakanlığa ve bu belediyelere ne ihtiyaç var. Üstelik 17 Haziran’da ilçe belediyesinden görüş isteniyor ama cevap gelmesi beklenmiyor. 5 Ağustos’ta resmi gazetede yayınlanan kararla bölge tarım alanından çıkarılıp ticaret ve konut alanı yapıldı. Ukrayna’dan gıda gemileri çıkarıldı diye diplomasi zaferi ilan ediliyor ama kendi tarım topraklarımız betona teslim ediliyor. Kestel’deki alan da meradır. Aslında AKP meraları betonlaştırmakla doğru bir iş yapıyor çünkü hayvancılığı öldürdü.

  • Buradan seçime geçelim. Siz, seçime nasıl hazırlanıyorsunuz?

Aktif olarak sahadayız. İşin mutfağında da çok yoğun bir çalışma içindeyiz. Sandık görevlileri, okul sorumluları, bilgi işlem ekiplerini oluşturduk. Seçmen listelerini güncel olarak takip ediyoruz.

  • Sandık görevlilerinizi tamamen belirlediniz mi?

Tabi ki. Seçim kuruluna verilirken tekrar revize edilecek. Ayrıca hepsine eğitim verilecek. Sandıkta eğitim almayan arkadaşımız beklemeyecek. Ayrıca hukuk sorumlularımız var. Hedefimiz kent merkezindeki her okulda bir partili hukukçunun olmasıdır. Oluşabilecek ihtilaf durumunda mevzuata uygun destek verecek bir hukukçu arkadaşımızın orada bulunmasını da sağlayacağız. Her oyun takipçisi olacağız.

  • CHP’nin diğer partilerden demokratik manada ayrıştığı bir konu önseçimdi. Bu seçim için tartışmalı bir konu haline geldi. Bu kez bir önseçim olacak mı?

Demokratik hakların en rahat kullanıldığı parti CHP’dir. Geçmişe dönük baktığımızda aday belirleme yöntemleri olarak bunu gördük. Fakat sadece önseçim en demokratik yöntem değil. Önseçim kararı alınabilmesi için önce seçim kararının çıkması gerekiyor. 2019 Tüzük Kurultayı’nda bazı değişiklikler yapıldı. Artık önseçim yapılabilmesi için Parti Meclisi’nin ya da üst yönetiminin karar alması gerekiyor. Daha önce yapılmaması için karar alması gerekiyordu. Biz, yerelde her üyemizin talebine saygı duyuyoruz. Ancak önseçim isteniyorsa samimi olmak gerekiyor; ‘karar verme noktasında ben isem önseçime gerek yok, ama başkaları karar verme noktasında ise önseçim yapalım’ demek doğru değil. Şuan özellikle sosyal medyada önseçim talebini dile getiren arkadaşlarımız, geçmişte partide önemli konumlarda oldular ama dönüp baktığımızda kendi yetki alanlarında bu yöntemi hiç uygulamamışlar. Burada ben önseçimlere karşıyım anlamı çıkmasın. Çünkü ben, daha önce ilçe başkanıyken önseçimi uyguladım.

  • Sahada vatandaşla temasınızda ilk dile getirilen sorun nedir? Sahadan alınan sorunları Başkent’e iletiyor musunuz?

Hayat pahalılığı.  81 ilde bir hayat pahalılığı yaşanıyor ve bu biliniyor. Yerel anlamda yaşanan sorunları da takip ediyor ve bildiriyoruz. Örneğin bugünlerde şeftali üreticileri bir sorun yaşıyor. Geçmiş dönemlerde soğan üreticilerinin sıkıntıları vardı.

  • Önümüzdeki seçimler açısından Bursa için bir öngörünüz var mı?

Millet İttifakı adayının Bursa’da çok açık ara önde ve birinci olacağına inanıyorum. Geçmişte Cumhur İttifakı’nı destekleyen birçok kesimden yüksek seste şikâyet geliyor. Bu sahada görünüyor.

  • Milletvekili sayınız açısından bir artış bekliyor musunuz?

Her iki bölgede de artacağını düşünüyorum. Kamuoyu yoklamalarının hepsinde bizim iki bölgede de milletvekili sayımızı artırdığımız görülüyor. Amacımız bu sayıyı daha da artırmaktır.

  • İl başkanları, milletvekilliği sürecinde doğal aday olarak görünür. Sizin bir adaylık düşünceniz var mı?

Bursa örgütü, CHP İl başkanını seçti ve ben de görevimin başındayım. Bu, benim tek başıma alacağım bir karar değil. Genel Başkan ve örgütümüzle görüşülür. Böyle bir noktaya gelinirse karar ondan sonra alınır. Şuan seçim kararı alınmadan konuşmak doğru değil.

  • Peş peşe bir seçim süreci yaşayacağız. Genel seçimlerin sonrasında 2024’te de yerel seçimler olacak. CHP olarak Büyükşehir adayınız belli: Mustafa Bozbey. Ancak Millet İttifakı ortağı İYİ Parti’nin İl Başkanı Selçuk Türkoğlu, CHP’nin adayı, İYİ Parti adayı belli değil şeklinde açıklama yaptı. Bu sizi rahatsız etti mi? Seçime nasıl yansır?

Yerel seçimden önce Cumhurbaşkanlığı ve Genel seçimi konuşmak gerekiyor. Her seçim önemli ama bu, Cumhuriyet tarihinin en önemli seçimidir. Yerel seçim sonra yapılacağı için bu, bugünün konusu değil. Olaya daha büyük bir pencereden bakmak gerekiyor. Yeri ve zamanı geldiğinde o da konuşulur. Bizim çözülmeyecek, aşılmayacak sorunumuz yok. Böyle bir durumu basın aracılığıyla konuşmanın da bir anlamı yok.

  • Millet İttifakı’nın Bursa’da nasıl bir iletişimi var? Ortak çalışma yapıyor musunuz?

Uzun süredir 4 parti ve sonrasında da DEVA ve Gelecek ile birlikte il başkanları dönem dönem bir araya geliyoruz. Tüm başkanlar, Bursa’nın sorunlarıyla ilgili hep birlikte Yunuseli örneğinde olduğu gibi reaksiyon gösteriyoruz. Millet İttifakı içinde olmayan başka partilerle de ‘Bursa İttifakı’ olarak bir araya gelip kent için gerekli adımları atıyoruz.

  • Size yönelik her şeye itiraz ettiğiniz ve eleştirdiğiniz söyleniyor. Gerçekten de her şeye itiraz mı ediyorsunuz?

Biz söylüyoruz ama duymak istemiyorlar. Kentin ve vatandaşın çıkarı için yapılan her şeye teşekkür ediyoruz, yapana ‘Allah razı olsun’ diyoruz ve destekliyoruz.

  • Örnek verir misiniz?

Merinos Parkı’nı hiç eleştirmedik. Rahmetli Hikmet Şahin döneminde yapıldı. Orası için hiçbir CHP’linin ağzından olumsuz bir kelime çıkmamıştır. Yine BUDO, çok doğru bir yatırımdı. Önceden kar ediyordu, şimdi zarar ediyor. Tabi pandemi koşulları da var, bunu da anlıyorum. Güzel işleri eleştirmiyor, destekliyoruz. Bizim bu samimiyetimiz gibi onların da yanlış yaptıklarını görmesi ve özür dilemesi gerekiyor.

  • Bursa’da HDP ile bir temasınız var mı?

Parti üst yönetimi kiminle temas halindeyse biz onunla temas ediyoruz. Millet İttifakı’nda şuan 6 siyasi parti var. Ve biz de bu partilerle temas kuruyoruz. Yerel anlamda bu kulvarın dışında bir arayış ve çalışmamız söz konusu değil. CHP Genel Merkezi hangi eksende siyaset yapıyorsa doğal olarak yerel örgütler de aynı eksende hareket eder.

  • Röportajı bitirirken son mesajlarınız nelerdir?

Artık biran önce erken seçime gidilmesi gerekiyor. Kasım ayında bir seçim söz konusuysa ağustos bitmeden bu kararın alınmış olması gerekiyor ki seçim takvimi yapılabilsin. Zamanında seçim yapılacak deniyorsa bizim için bir sakıncası yok çünkü iktidar her geçen gün eriyor. Bu kışın ağır koşullarını riske etmeyeceğini düşünüyorum. Her ne kadar kasımda seçim olasılığı zayıflamış gibi görünse de Türkiye’de 24 saat uzun bir süredir. İktidar kazanacağına inansa şuan çoktan erken seçime gitmişti. Her geçen gün anketlerde geriliyor. Şuan AKP’nin birinci parti olduğuna inanmıyorum.  Bursa’da da birinci bölgede CHP birinci parti, ikinci bölgede de hızla yukarıya doğru çıktık. Bursa’da da birinci parti olmak için bütün gücümüzle çalışacağız.

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 16 Nisan 2024
İmsak 04:46
Güneş 06:17
Öğle 13:09
İkindi 16:51
Akşam 19:50
Yatsı 21:15
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 32 87
2. Fenerbahçe 32 85
3. Trabzonspor 32 52
4. Beşiktaş 32 48
5. Rizespor 32 48
6. Başakşehir 32 46
7. Kasımpasa 32 46
8. Sivasspor 32 44
9. Antalyaspor 32 42
10. Alanyaspor 32 42
11. A.Demirspor 32 40
12. Samsunspor 32 38
13. Ankaragücü 32 37
14. Kayserispor 32 37
15. Konyaspor 32 36
16. Hatayspor 32 33
17. Gaziantep FK 32 31
18. Karagümrük 32 30
19. Pendikspor 32 30
20. İstanbulspor 32 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 30 68
2. Göztepe 30 60
3. Kocaelispor 30 52
4. Ahlatçı Çorum FK 30 52
5. Sakaryaspor 30 51
6. Bodrumspor 30 49
7. Boluspor 30 46
8. Bandırmaspor 30 46
9. Gençlerbirliği 30 44
10. Erzurumspor 30 41
11. Keçiörengücü 30 36
12. Şanlıurfaspor 30 34
13. Ümraniye 30 34
14. Manisa FK 30 33
15. Tuzlaspor 30 32
16. Adanaspor 30 32
17. Altay 30 15
18. Giresunspor 30 7
Takımlar O P
1. M.City 32 73
2. Arsenal 32 71
3. Liverpool 32 71
4. Aston Villa 33 63
5. Tottenham 32 60
6. Newcastle 32 50
7. M. United 32 50
8. West Ham United 33 48
9. Chelsea 31 47
10. Brighton 32 44
11. Wolves 32 43
12. Fulham 33 42
13. Bournemouth 32 42
14. Crystal Palace 32 33
15. Brentford 33 32
16. Everton 32 27
17. Nottingham Forest 33 26
18. Luton Town 33 25
19. Burnley 33 20
20. Sheffield United 32 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 31 78
2. Barcelona 31 70
3. Girona 31 65
4. Atletico Madrid 31 61
5. Athletic Bilbao 31 57
6. Real Sociedad 31 50
7. Valencia 31 47
8. Real Betis 31 45
9. Villarreal 31 39
10. Getafe 31 39
11. Osasuna 31 39
12. Las Palmas 31 37
13. Sevilla 31 34
14. Deportivo Alaves 31 32
15. Mallorca 31 31
16. Rayo Vallecano 31 31
17. Celta Vigo 31 28
18. Cadiz 31 25
19. Granada 31 17
20. Almeria 31 14