banner52

banner74

İktidara Alternatif Muhalefete Kalibre

DEVA Partisi Osmangazi İlçe Başkanı Yasin Gök, seçime yönelik yaptıkları çalışmalar hakkında konuşurken “İktidara alternatif olabilecek bir parti boşluğunu dolduran Deva Partisi, eylem planlarıyla da muhalefeti kalibre ederek, muhalefetin gerçek anlamda işini doğru yapmasına vesile olmuştur” ifadelerini kullandı.

SİYASET 02.08.2022, 12:05 10.08.2022, 12:51
İktidara Alternatif Muhalefete Kalibre

Haber: N. Nuri Yavuz

Türkiye, koşar adım 2023’e gidiyor. Cumhuriyetin 100’üncü yılı sandık telaşı ile geçeceğe benziyor. Başkent’te yeni denklemler konuşulurken yerelde siyasetin, çok daha büyük önem kazandığı görülüyor. Seçim sonuçlarında yereldeki siyasi aktörlerin performansının da büyük etki yapacağı kanaatinden hareketle Bursa Görüş olarak siyasi partilerin ilçe başkanları ile röportajlara başlıyoruz. Bu hafta, kentin en büyük ilçesi Osmangazi’nin sokaklarında Deva Partisi ilçe başkanı Yasin Gök ile dolaştık. Bir çay ocağında soluklandık…

  • Salgın, iklim krizi, savaş ve ekonomik darboğaz gibi birçok etkenle hem küresel hem de ulusal kamuoyu son derece meşgulken ülkemiz, Haziran 2023 seçimlerine doğru ilerliyor. Artık neredeyse 1 yıldan az bir süre kaldı. Deva Partisi Osmangazi teşkilatı olarak yaklaşan seçime ne ölçüde hazırsınız?

Deva partisi olarak, bu pazar seçim olacakmış gibi hazırlıklarımızı ve çalışmalarımızı yürütmekteyiz. Bildiğiniz üzere Deva Partisi iktidar olmak için kurulmuş bir parti ve teşkilatları büyük oranda, daha önce siyaset yapmamış arkadaşlardan oluşuyor. Teşkilatlarımızın donanımı, bilgi seviyesi ve ülke sevdası, kötü yönetimin bir an önce son bulması ve liyakatli Deva kadroları ile öncelikle eylem planlarımızla ekonomik göstergelerin ülkemiz lehine düzeltilmesi ile işe başlayacak. Vatandaşlarımızın satın alma gücünün yükseltilmesi ile (ilk 90 günlük eylem planları uygulanarak) ülkemizin rahat bir nefes almaya başlayacağını, 6 ayda ekonominin rayına oturacağını, ikinci yılın sonunda enflasyonu tek haneye indirmeyi hedeflemekten öte taahhüt ediyoruz. Siyaset yanlışlıklara meydan okuma işidir. Bizler bu ülkenin evlatları olarak; bu işi, yaptığımız çalışmalar ışığında, plan ve programlarımızla mevcut iktidar ve muhalefet partilerinden daha iyi yapabileceğimizi biliyoruz ve seçime hazırız. Salgın, iklim krizi, savaş, gibi dünyada her ülkenin etkilendiği olaylar bizi ekonomik olarak kat be kat kötü etkiledi. Avrupa genelinde enflasyon ortalaması 7-8 iken ülkemizde TÜİK’e göre 78,6 açıklandı ki çarşı-pazarda hissedilen enflasyonun çok daha yüksek olduğunu hepimiz biliyoruz. Mevcut iktidar artık güvenilirliğini kaybetmiştir ve bir an önce sandığı halkımızın önüne getirmelidir. Osmangazi ilçemizde 136 mahalle, bin 888 sandıkta seçim günü teşkilatlarımızla, sandıkta kullanılacak oylara güvenilir bir şekilde sahip çıkamaya hazırız.

  • Deva Partisi Osmangazi olarak kuruluştan bugüne salgın şartları altında geçen çalışma döneminde; yeni üye, mevcut üyeler ve halka ulaşmak için nasıl bir yol izlediniz? Özellikle salgın dönemi, halkla siyasiler arasında bir kopukluğa neden oldu. Bu, sizi nasıl etkiledi?

Salgın dönemi tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi bizim için de alışkın olmadığımız bir süreci tecrübe etmemize neden oldu. Deva Partisi pandeminin ülkemizde görüldüğü ilk günlerde kurulmasına rağmen halkımızın teveccühüyle teşkilatlanmasını ve seçime girme hakkını en erken elde eden siyasi parti olma özelliğini taşımaktadır. Pandeminin ilk zamanlarında teşkilatlanma çalışmaları ve eylem planları ile ülkemizin kapalı olduğu dönemde yoğun şekilde çalışırken pandeminin hafiflemesiyle üyelik çalışmaları, il, ilçe kongre takvimleri, çarşı-pazar tanıtım faaliyetleri ve pandemi sonrası stk, dernek, sendika ve ev ziyaretleri ile beraber yoğun çalışma temposunda halkımızla iç içe oluyoruz. Deva Partisi’ni, daha önce iktidara da,  muhalefete de oy vermiş herkes olumlu karşılıyor çünkü genel başkanımız Ali Babacan’ın geçmiş dönem başarıları iktidara alternatif olabilecek bir parti boşluğunu doldururken Deva Partisi eylem planları da muhalefeti kalibre ederek, muhalefetin gerçek anlamda işini doğru yapmasına vesile olmuştur.

  • Deva Partisi, daha önce siyaset yapmamış isimlerle kadro kuran bir siyasi hareket olarak diğerlerinden ayrışıyor. Bu durumun siyasal sürece pozitif ve negatif etkileri hakkında değerlendirme yapar mısınız?

Bizler siyasete ülkemizin içinde bulunduğu durumdan şikâyetçi olan, iktidarı ve muhalefetiyle bugüne kadar yapılmış siyasi çalışmaların bizleri ve ülkemizi bir adım öteye taşımadığının farkına varıp, değişim için yeni bir oluşumun içinde olmak gerektiğini düşünerek Deva Partisi’ne katılmış ve aktif görev almış temsilcileriyiz. Evlatlarımızın, gençlerimizin yarınları için elimizi taşın altına koymaya gönüllü olmuş ve bu yolda emek harcayan kişilere de umut olmak isteğindeyiz. Bu durumun pozitif etkilerinden bahsetmek gerekirse; Deva Partisi’nde bizimle, benim gibi ilk kez siyasete giren arkadaşlar; koltuk sevdasında, siyasi rant peşinde veya siyaseti meslek edinme amacında değiller. Çözüm odaklı, pratik, sorunların tespiti ile onarımına ve sonrasında alınacak önlemleri belirleyip bunları hızlı bir şekilde eylem planlarına dönüştürerek somut adım atmaktalar. Bununla beraber, siyaset içinde uzun yıllar yer alarak metal yorgunluğuna yenik düşmemiş, her daim dinamik ve canlı bir teşkilat olması da tabi ki en büyük pozitif etkilerden birini oluşturmaktadır. Negatif etkiler denildiğinde ise bu durum doğrudan ve etkisi kaldırılamaz negatif etkilere sebep olmasa da, siyasete yeni girmiş olmanın getirdiği çekingenliğe ve mevcut siyasetçilerin yapmış olduğu basit hataların nasıl bu kadar kolay ve umursamaz bir şekilde yapıldığına anlam verilememesine sebep olmaktadır. Ne var ki genel merkezdeki tecrübeli temsilcilerimizin yol göstermesi ile bu negatif etkiler de bertaraf edilmektedir.

  • Yeni üye profiliniz hakkında bilgi verir misiniz?

Yılın ilk yarısında açıklanan verilere göre üye sayımız 150 bin barajını aştı. Ağustos’un ilk günlerinde güncel üye sayımız da kamuoyu ile paylaşılacaktır. Yılın ilk yarısında açıklanan verilerde yer alan üye artış oranının artarak devam ettiğini belirtebilirim. Merkez parti olma özelliğimizden dolayı hemen hemen her siyasi parti ve farklı görüşten vatandaşımızın ilgisi ve merakı ile karşılaşıyoruz. Bu durum partimizdeki üye dağılımını da oldukça çeşitli kılıyor. Üyelerimizin birçoğu ağırlıklı olarak ilk kez bir siyasi partiye üye olan ve yaş olarak genç vatandaşlarımızdan oluşuyor. Osmangazi ilçesi olarak kadın üyelerimizin tüm üyeler içindeki oranına ayrı bir önem veriyor ve bu oranı artırmak için kadın politikalarımızı özellikle motive ediyor ve saha çalışmalarımızın bir kısmını özellikle bu hedefe ulaşma yönünde entegre ve motive ediyoruz.

  • Gerçekleştirdiğiniz programlar, saha ziyaretleri ve esnaf turlarında özellikle ekonomik tabloya ilişkin vatandaştan aldığınız mesajlar nedir? Vatandaş ne bekliyor?

Deva Partisi olarak durmadan, usanmadan saha ziyaretlerimizi sürdürüyoruz. Her ne kadar günümüzde mevcut iktidar elindeki imkânlarla özellikle medya gücü ile olgu yönetiminden çok algı yönetimi yaparak ısmarlama anket sonuçları ile hala cumhur ittifakının güçlü olduğunu dikte etmeye çalışsa da, bizler saha ziyaretlerinde temas ettiğimiz vatandaşlarımızdan, oluşturulmaya çalışılan bu algının işe yaramadığını, tam tersine vatandaşların alternatiflere yöneldiğini ve Deva Partisi’nin bu alternatifler arasında bariz bir şekilde öne çıktığını ve kararsızlar olarak tanımlanan seçmenin ekonomik problemler nedeniyle Deva Partisi’ne ve sayın genel başkanımız Ali Babacan’a teveccüh gösterdiğini görüyoruz. Saha ziyaretlerimizde toplumun çok farklı kesimleri ile temas ediyor; çiftçinin, emeklinin, öğrencinin, ev hanımının, işsiz gençlerin vd. kesimlerin dertlerini, endişelerini ve beklentilerini ilk elden duyuyoruz. Vatandaşımızın içinde bulunduğumuz ekonomik zorlukların farkında olduğunu, artık bu zorluğun değil, bu zorlukların üstesinden gelecek eylem planlarının ve politikaların kendilerine anlatılmasını istediğini görüyoruz. Esnaf ziyaretlerimizde de aynı taleplerle karşılaşmakla beraber, esnaf ve tacir vatandaşlarımızın ekonomik istikrarın gelmesinin ne derece önemli olduğunun bilincinde olarak, güven ve liyakat sahibi kişilerin ekonomi yönetiminde yer almasını istediğini, bu taleplerinin görünür yüzünün de sayın genel başkanımız Ali Babacan olduğu sık sık tarafımıza iletiliyor.

  • Osmangazi’de anket çalışması yaptınız mı? İl Başkanlığı veya genel merkezce yapılan bir anket sonucu paylaşabilir misiniz? 2023 için Osmangazi’de gerçekleşecek sonuca dair bir öngörünüz var mı?

Salgın döneminde yüz yüze anket çalışması yapılması neredeyse hiç mümkün olmadı. Söz konusu süreç bugüne kadar devam etti ve hala da devam ediyor. Gerek maliyet gerekse salgın sebebiyle anketlerin telefon aramaları ile gerçekleştirilmesi mevcut baskı ve korku ortamında vatandaşımızın gerçek görüşünü belirtmesini doğrudan engelliyor. Nitekim genel başkanımız da bu hususu birden fazla defa vurguladı. Bildiğim kadarıyla bugüne kadar genel merkez tarafından yaptırılmış bir anket mevcut değil. 2022 yılının ilk çeyreğinde İstanbul il başkanlığı tarafından yaptırılmış olan bir anket mevcut. Bu ankette de kararsızlar dağıtıldıktan sonra partimizin İstanbul’daki oy oranı yüzde 6 civarında çıktı. Yine aynı ankette yüzde 10 seçim barajını geçeceğini bilseniz Deva Partisi’ne oy verir misiniz sorusuna da oy kullananların yüzde 24’ü oy veririm diyor. Bursa ve Osmangazi için henüz bir anket çalışması yaptırılmadı. İleride yerel bir anket çalışması yapıldığında anket sonuçlarının siz değerli basın mensupları ile paylaşılması da gündemimizde olacaktır.

  • Osmangazi, yalnızca Bursa’nın değil Türkiye’nin en büyük ilçeleri arasında yer alıyor. Böylesine büyük bir kentte ilçe başkanı olarak çalışmanın sorumlulukları ve zorlukları hakkında bilgi verir misiniz?

Son nüfus sayımlarına göre Osmangazi ilçesinin yaklaşık nüfusu 900 bin civarında. Bu nüfus ile Osmangazi ilçemiz ülkemizin ilk 5 büyük ilçesinden biri ve yine nüfus olarak ülkemizin 57 ilinden daha büyük. Son seçim verileri dikkate alındığında da ilçemizde bin 888 seçim sandığı ve 630 binden fazla seçmen ikamet ediyor. Yine demografik yapıya göre balkan göçmenleri, dağ yöresi ve ilin yapısına uygun hemşeri dağılımı (Erzurum, Muş, Artvin vd.) ile mozaik bir yapıda olduğunu görüyoruz. Bu veriler dikkate alındığında aslında bir ilçeyi değil, bir ili yönetiyor gibi hareket etmek gerektiği ortaya çıkıyor. 136 mahalleden oluşan ilçemizde tüm muhtarlar ve mahalle temsilcilerimiz ile birlikte çalışarak tüm mahallelerimizin sorunlarını tespit ediyor ve mahallelere özgü planlar ve çözümler oluşturuyoruz. Örneğin; hükümetin beceriksiz ve plansız göçmen politikası nedeniyle Çarşamba mahallesinde yoğun olarak yaşamakta olan geçici sığınmacı olan Suriyelilerin oluşturduğu yapı hem Çarşamba mahallesinin diğer mahallelerden olumsuz ayrışmasını hem de Bursa’nın göz bebeği olan Kültür Park’ın Osmangazi sakinleri tarafından aktif olarak kullanılmasını engellemektedir. İktidar değişiminden sonra yerel seçimlerde elde edeceğimiz başarılarla kazanacağımız Belediye Başkanlıkları ile öncelikle Çarşamba mahallesinde kentsel dönüşüm faaliyetlerine hız vererek, bu mahalleyi tekrar Osmangazi sakinlerine güvenle ikamet edebilecekleri, sokaklarında huzurlu bir şekilde dolaşabilecekleri bir mahalle haline getirecek ve Kültür Park’ı çocukluğumuzda olduğu gibi ailecek zaman geçirilebilecek bir yer haline dönüştüreceğiz. Osmangazi ilçemizin bu derece büyük olması; kalabalık, etkin ve aktif bir teşkilat kurulması gibi büyük sorumluluklar gerektirmekle beraber hizmet etmek adına da büyük bir şevk ve istek doğuruyor. Osmangazi ilçemizin bu yapısı, toplumun farklı kesimlerine dokunmamızı ve adeta küçük ölçekli bir Türkiye projeksiyonuna sahip olmamızı sağlıyor. Deva Partisi Osmangazi ilçe teşkilatı olarak, ilçemizin bize tanımış olduğu fırsatların ve önümüze koymuş olduğu zorlukların farkındayız. Teşkilat birimlerimiz ve çalışma arkadaşlarımız ile bu zorlukların üstesinden gelecek ve Osmangazi başta olmak üzere tüm Türkiye’de refahı, özgürlükleri ve umudu yeniden oluşturacağız.

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 23 Nisan 2024
İmsak 04:34
Güneş 06:07
Öğle 13:07
İkindi 16:53
Akşam 19:57
Yatsı 21:24
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 33 90
2. Fenerbahçe 33 86
3. Trabzonspor 33 55
4. Beşiktaş 33 51
5. Başakşehir 33 49
6. Rizespor 33 48
7. Kasımpasa 33 46
8. Antalyaspor 33 45
9. Alanyaspor 33 45
10. Sivasspor 33 45
11. A.Demirspor 33 41
12. Samsunspor 33 39
13. Ankaragücü 33 37
14. Kayserispor 33 37
15. Konyaspor 33 36
16. Gaziantep FK 33 34
17. Hatayspor 33 33
18. Karagümrük 33 33
19. Pendikspor 33 30
20. İstanbulspor 33 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 31 69
2. Göztepe 31 63
3. Ahlatçı Çorum FK 31 55
4. Sakaryaspor 31 54
5. Bodrumspor 31 52
6. Kocaelispor 31 52
7. Bandırmaspor 31 47
8. Boluspor 31 47
9. Gençlerbirliği 31 47
10. Erzurumspor 31 42
11. Ümraniye 31 37
12. Manisa FK 31 36
13. Keçiörengücü 31 36
14. Şanlıurfaspor 31 34
15. Tuzlaspor 31 33
16. Adanaspor 31 32
17. Altay 31 15
18. Giresunspor 31 7
Takımlar O P
1. Arsenal 33 74
2. Liverpool 33 74
3. M.City 32 73
4. Aston Villa 34 66
5. Tottenham 32 60
6. Newcastle 32 50
7. M. United 32 50
8. West Ham United 34 48
9. Chelsea 31 47
10. Brighton 32 44
11. Wolves 33 43
12. Fulham 34 42
13. Bournemouth 33 42
14. Crystal Palace 33 36
15. Brentford 34 35
16. Everton 33 30
17. Nottingham Forest 34 26
18. Luton Town 34 25
19. Burnley 34 23
20. Sheffield United 33 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 32 81
2. Barcelona 32 70
3. Girona 32 68
4. Atletico Madrid 32 61
5. Athletic Bilbao 32 58
6. Real Sociedad 32 51
7. Real Betis 32 48
8. Valencia 32 47
9. Villarreal 32 42
10. Getafe 32 40
11. Osasuna 32 39
12. Sevilla 32 37
13. Las Palmas 32 38
14. Deportivo Alaves 32 35
15. Rayo Vallecano 32 34
16. Mallorca 32 31
17. Celta Vigo 32 31
18. Cadiz 32 25
19. Granada 32 18
20. Almeria 32 14