banner52

‘Nilüfer’de Bazı Hizmetler Aksıyor’

İYİ Parti Nilüfer İlçe Başkanı Levent Öncü, Nilüfer’de birinci parti olmak ve ilk yerel seçimde aday çıkaracakmış gibi çalıştıklarını vurgularken “Nilüfer Belediyesi’nin bazı hizmetlerde eksik kaldığı ve yetişemediği noktasında vatandaşlarımızdan ciddi şikâyetler alıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

SİYASET 15.08.2022, 01:08 15.08.2022, 01:14
‘Nilüfer’de Bazı Hizmetler Aksıyor’

Röportaj: N. Nuri Yavuz

Nilüfer, Bursa’da sosyoekonomik ve sosyokültürel yapısıyla ayrışan ilçelerin başında geliyor. Uzun süredir CHP tarafından yönetilen ilçe bir yandan gelişirken diğer yandan sorunları da büyüyor. İYİ Parti Nilüfer İlçe Başkanı Levent Öncü ile teşkilatlanma çalışmaları, seçim hazırlıkları, kent sorunları ve Nilüfer Belediyesi üzerine konuştuk.

  • İYİ Parti’nin kuruluşundan bugüne Nilüfer’de oluşturulan organizasyon, temsil ve yapılanmadan bahseder misiniz?

İYİ Parti kurulurken çok zor süreçlerden geçti. Yalnızca Nilüfer ve Bursa’da değil, Türkiye’nin tamamında biz, yer kiralamakta çok sıkıntılar yaşadık. İnsanlar, partimiz ilk kurulduğunda tabelamız altından geçmeye korkuyordu.

  • Neden?

Baskın bir hükümet vardı. Bırakın üye olmayı, binadan içeri girenler kendilerini fişlenmiş gibi hissediyordu. İşinin, ticaretinin, çocuklarının zarar göreceğini düşünerek uzak duruyordu.

  • Bu bir hissiyat mı? Yoksa gerçekte de örnekleri oldu mu?

Oldu. Mesela daha parti kurulmadan, kuruluş aşamasında il il gezerken Çanakkale’de Sayın Meral Akşener hanımefendinin katıldığı bir program yaptık.  Bir otel kiraladık. Sözleşmesi yapıldı. Öngörülen ödemesi verildi. Salon hazırlandı, katılımcılar yerini aldı ancak tam Meral Hanım içeri girerken ışıklar kapatıldı. Sözleşmemiz iptal edildi ve ‘burada böyle bir toplantı yapamazsınız’ denildi. Israr edildi, karanlık ortamda program yapıldı. Sonuç, bize o salonu kiralayan otel müdürü görevden alındı. Bursa’da da parti için kiralamak istediğimiz yerlerin mülk sahipleri önce ‘evet’ dedi, sonra vazgeçti. Benzer bir otel vakasını Bursa’da da yaşadık. Bu örnekleri çoğaltabiliriz. Biz, bu baskıyı hissettik ve gördük. Partimize üye olup mahallesinde baskı gördüğü için istifa eden çok insan oldu. Ancak yılmadık, mücadelemize devam ettik.

  • Nilüfer’de kaç üyeniz var?

Bugün itibarıyla 3 bin 200 üyemiz var. Nilüfer’in 64 mahallesinin tamamında mahalle başkanlarının yanında mahalle yönetimlerimizi dahi kurduk. Bugün kadın kollarımıza üye 100 kişilik bir ekiple sahada her gün mücadele ediyoruz. Bunun yanında gençlik kollarımız çok ciddi bir yapılanmaya gitti. Nilüfer’de gençlerin sorunlarını ele alan ve çözüm üreten bir gençlik yapılanmamız var.

  • Sandık görevlilerinizi belirlediniz mi?

Yüzde 95 oranında belirledik. Sandığa hâkim bir ekibimiz var. Birçoğunun yedekleri de var.

  • Nilüfer’in kırsal mahallelerinde nasıl bir yaklaşımla karşılaşıyorsunuz?

Olumlu bir yaklaşımla karşılaşıyoruz. Özellikle çiftçilik ve hayvancılık ile uğraşan vatandaş bıkmış durumda ve bir nefes almak istiyor. Siyaset gergin ve iki kutuplu hale gelmiş, bir yanda yalnızca eleştiren diğer yanda yalnızca doğru diyenler var. İYİ Parti, sürece doğruya doğru, yanlışa da yanlış diyerek dâhil oldu. İYİ Parti yanlışa sadece yanlış demekle kalmayıp çözüm önerisini de sunan bir anlayış sergiledi.  Bu da kırsalda çok karşılık buldu. Meral Hanım, Bursa ve Nilüfer’de karşılığı olan bir siyasetçi ve seviliyor. Geçmişinde hiçbir akçeli işe girmemiş, memleket ve millet için proje üreten bir liderimiz var.

  • Peki, kentlilerin bakışı nasıl?

Özellikle son 1 yılda beyaz yakalı diye tanımlanan kesimden çok ciddi bir üye katılımı var. Bizzat kendileri üye olmak için geliyor ve ‘biz de artık taşın altına elimizi koymamız gerek’ diyerek katılım sağlıyorlar. Avukatlar, doktorlar, mühendisler ‘biz de bu işte varız’ diyerek yapacağımız etkinliklerde görev almak istediğini ifade ediyor. Aynı şekilde sanayicimizde de ciddi bir karşılık bulduk. Bunun yanında eski siyasi isimlerin ikinci kuşak temsilcilerinin tamamı İYİ Parti’ye yöneliyor.

  • Genel baktığınızda nasıl bir üye profiliniz var?

Öncelikle ilçe yönetimimizde her meslek grubundan arkadaşımız var. Yüzde 65-70 oranında da kadın ve gençlerden oluşuyor. Yaklaşık 65 kişilik yönetimimizde çiftçi de var doktor da var. Yönetimdeki tablo üye profiline yansıyor. Gençler ve kadınlar ağırlıkta… Özellikle kadınların ısrarla partimize katıldığını görüyoruz. Örneğin son yapılan 400 üyenin yüzde 70’i kadın. Bunda hem Meral Hanım’ın da etkisi var.

  • Yeni üyelerin siyasi kimliği açısından nasıl bir durum var? Hangi partilerden daha yoğun bir geçiş hissediyorsunuz?

İlk dönemlerde Demokrat Parti ve CHP’ye oy vermiş kişilerin partimize yöneldiğini gördük. Şuanda AK Parti ve merkez sağ partilerden geçiş oluyor. CHP’den geçiş azaldı.

  • Millet İttifakı ortağınız CHP tarafından yönetilen bir Nilüfer Belediyesi var. Sizin Nilüfer Belediyesi ile iletişiminiz nasıl? İttifak ilkesi bu iletişimde etkili mi?

Turgay Erdem, Nilüfer’de bugüne kadar alınan en yüksek oy oranı yüzde 62 ile seçildi. Bizim de oy verdiğimiz ve desteklediğimiz bir isimdi. Biz, genel merkezimizin yaptığı ittifak doğrultusunda gereğini yerine getirdik ama ondan sonra belediyenin yapmış olduğu, yapmak istediği yanlış işlerde biz müdahil oluyoruz. Yani bizim meclis üyelerimizin ‘hayır’ dediği veya ortak mutabakat sağlanmayan hiçbir şey meclisten geçmiyor. Vatandaştan bize gelen şikâyetleri belediyeye ilettiğimizde büyük oranda çözüm de buluyoruz. Sorunların çözülmediği noktalarda da tepkimizi dile getiriyoruz.

  • Yaklaşan seçimler için plan ve öngörünüz nedir?

Meclis üyemiz Mehmet Temirtaş’ın başkanlığında ‘Nilüfer’in Geleceği’ adlı bir komisyon kurduk. Bu grup, Nilüfer’deki sorun ve potansiyelleri ele alıyor. OSB’nin etkilerinden Gölyazı’nın turizm imajının güçlendirilmesine, belediyede idari işlerin daha hızlı hale getirilmesinden imar affıyla ilçede içinden çıkılmaz hale gelen sorunların çözümüne kadar birçok konu masaya yatırılıyor. Biz, önümüzdeki ilk yerel seçimlerde Nilüfer Belediyesi için aday çıkartacakmış gibi çalışıyoruz.

  • Bu komisyon sadece Nilüfer’de mi var?

Yalnızca bizim ilçemizde var. İl Başkanlığımızda da Büyükşehirle ilgili bir grup var.

  • İlçe olarak vatandaşa ulaşmak üzere başka projeniz var mı?

Vatandaşlara ulaşmak, sorunları dinlemek ve çözmek adına her pazartesi günü ‘Nilüfer Millet Masası’ etkinliği düzenliyoruz. Bu toplantılarda meclis üyemiz ve başkanlık divanından bir arkadaşımız hazır bulunuyor. İYİ Partili olan veya olmayan tüm Nilüferli vatandaşı davet ediyor ve dinliyoruz. Bizi eleştiren ifadelerini de dinliyoruz. Bu toplantılara milletvekillerimiz, genel idare kurulu üyelerimiz, başka ilçelerin başkanları katılıyor. Bu toplantılarda elde edilen sorun ve şikâyetleri ilgili yerlere iletiyor ve takip ediyoruz.

Her salı günü ilçe yönetimi olarak toplantı yapıyoruz. Her Çarşamba günü uyguladığımız ‘İyilik Sofrası’ adlı bir projemiz var. Bu proje kapsamında üniversite öğrencilerimizin evlerine yemek götürüyoruz. Bu yemekler bizzat evimizin mutfağında yaptığımız yemekler oluyor. Kendimiz için o gün yapılan yemekten bir tencere daha fazla yapılıyor ve onu öğrencilerle paylaşıyoruz. Her Perşembe günü esnaf ziyaretlerimiz var. Nilüfer’in bir caddesinde veya sokağında esnafı ziyaret ediyoruz. Her Cuma ‘Güneşin Şefkatli Elleri’ adlı projemiz kapsamında yaşlılarımızı evlerinde misafir ediyoruz. Yalnız yaşayan amca ve teyzelerimizi ziyaret ederek onlara evlerimizde yaptığımız kekleri götürüyoruz, yanımızda çay ve kahvede götürerek onlara kendi evlerinde hizmet ediyoruz. Onlarla sohbet ediyoruz. Her cumartesi günü mahalleleri geziyoruz. Her pazar günü de sandık eğitimi düzenliyoruz. 7 günün yedisinde de doluyuz. Biz tüm etkinliklerimizi öncesinden ilan ediyoruz. Gün gün ne yaptığımızı vatandaş biliyor ve katılmak isteyen herkes katılıyor.

İki yıl önce seçimleri kazandığımızda bin 500 üyemiz vardı. İki katına çıkaracağımızın sözünü verdik ve görev süremiz dolmadan bunu başardık. Şimdi yeni hedefimiz Nilüfer’de birinci parti olmak. Bunu da teşkilatlarımızın ve yönetim kurulumuzun yapabileceğini düşünüyorum.

  • Önümüzdeki ilk seçim için Nilüfer ile ilgili öngörünüz nedir?

Nilüfer’de 6’lı masanın adayına en az yüzde 70-75 oranında oy çıkacağını düşünüyorum. Milletvekili seçimlerinde de İYİ Parti’nin en az yüzde 27 oranlarına ulaşacağına inanıyorum. Şuanda yüzde 22-22 seviyelerindeyiz.

  • İttifak olarak belediye seçimlerinde destek verdiniz. Sonrasında görev paylaşımında bir anlaşmazlık oldu. Bunu biraz açar mısınız?

Süreçte hangi ilçede hangi partinin aday çıkaracağını genel merkezler belirledi. Yerelde meclis üyeliklerinin hangi sırada hangi partiden olması gerektiğine ilişkin komisyon kuruldu. Meclis üyelikleri belirlendi. Aynı zamanda başkan yardımcılığı konusunda da bir anlaşmamız oldu ve bunu bir protokole de dönüştürdük. Ancak bu protokole uyulmadı. Yani biz, başkan yardımcılığı alamadık. Tabi burada il başkanlığımız ve genel merkezimiz düzeyinde ciddi mücadeleler verildi ama bu doğru bir sonuca ulaşmadı. Hakkımız olan bu başkan yardımcılıklarının verilmesi gerekiyordu ama verilmedi. Bu bizi üzdü.

  • Gelecek dönem açısından size de bir tecrübe oldu sanırım?

Tabi ki. Bu süreci CHP de biz de ilk defa tecrübe ettik. Bundan sonraki süreç bu şekilde olmaz. Bizim açımızdan da onlar açısından da böyle olmaması gerekir.

  • Buradan sahaya geçelim. Nilüfer, Bursa’da sosyoekonomik ve kültürel seviyenin yüksek olduğu bir ilçe, siz sahada nasıl bir tablo ile karşılaşıyorsunuz? Öncelikli olarak dile getirilen sorunlar neler?

İnsanlar en çok geçinememek ve emeğinin karşılığını alamamaktan şikâyet ediyor. Daha geçenlerde bir kırsal mahalle ziyaretimizde bir vatandaş, ‘bu iktidar, bizim böyle paşalar gibi oturmamıza neden oldu, teşekkür ediyoruz’ dedi.  Neden diye sordum. ‘Üretsem, hayvan baksam zarar ediyorum, satıyoruz tarlanın birini paşalar gibi oturuyoruz. Çalışınca zarar ediyoruz’ dedi. Öte yandan gençler, iş bulamamaktan ve özgür olamamaktan yakınıyor. Nilüfer Belediyesi’nin bazı hizmetlerde eksik kaldığı ve yetişemediği noktasında vatandaşlarımızdan da ciddi şikâyetler alıyoruz.  

  • Bir örnek verir misiniz?

Tahtalı Mahallesi’nde meydan sorunu mesela ki mahalleli uzun süredir meydan talep ediyor. Veya kırsal mahallelerde düğün yapacak, sosyal faaliyet düzenleyecek bir alan olmamasının eksikliği yaşanıyor. Belediyenin de herhalde bütçesinden dolayı bu tip hizmetlerde aksadığı noktalar oluyor. Yol yapımında sorunlar oluyor ama genelde Nilüfer Belediyesi, sorunların çözümünde iyi niyetli olarak yetişmeye çalışıyor. Ayrıca ulaşım noktasında da Büyükşehir Belediyesi’nin aksadığı noktalar var. Yaylacık, Akçalar birçok köyden servis talebi var.

  • Kentsel dönüşüme dair izleniminiz nedir?

Dönüşüm, Nilüfer’de birçok noktayı içinden çıkılmaz hale getirdi. Trafik sorunu şuan belirli saat dilimlerinde yaşanıyor. Yerleşim tam hale geldiğinde Nilüfer’de günün her saati bu sorun yaşanacak. Ayrıca bir de imar affı çok büyük sıkıntı oldu. Ürünlü, Alaaddinbey gibi bölgelerdeki tarım alanlarının hepsi depolarla doldu. Hepsi kaçak yapılarla doldu. Yetmedi yine imar affı gelecek düşüncesiyle kaçak yapılaşma daha da hızlandı.

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:28
Güneş 06:03
Öğle 13:07
İkindi 16:54
Akşam 20:00
Yatsı 21:29
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 33 90
2. Fenerbahçe 33 86
3. Trabzonspor 33 55
4. Beşiktaş 33 51
5. Başakşehir 33 49
6. Rizespor 33 48
7. Kasımpasa 33 46
8. Antalyaspor 33 45
9. Alanyaspor 33 45
10. Sivasspor 33 45
11. A.Demirspor 33 41
12. Samsunspor 33 39
13. Ankaragücü 33 37
14. Kayserispor 33 37
15. Konyaspor 33 36
16. Gaziantep FK 33 34
17. Hatayspor 33 33
18. Karagümrük 33 33
19. Pendikspor 33 30
20. İstanbulspor 33 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 31 69
2. Göztepe 31 63
3. Ahlatçı Çorum FK 31 55
4. Sakaryaspor 31 54
5. Bodrumspor 31 52
6. Kocaelispor 31 52
7. Bandırmaspor 31 47
8. Boluspor 31 47
9. Gençlerbirliği 31 47
10. Erzurumspor 31 42
11. Ümraniye 31 37
12. Manisa FK 31 36
13. Keçiörengücü 31 36
14. Şanlıurfaspor 31 34
15. Tuzlaspor 31 33
16. Adanaspor 31 32
17. Altay 31 15
18. Giresunspor 31 7
Takımlar O P
1. Arsenal 34 77
2. M.City 33 76
3. Liverpool 34 74
4. Aston Villa 34 66
5. Tottenham 32 60
6. M. United 33 53
7. Newcastle 33 50
8. West Ham United 34 48
9. Chelsea 32 47
10. Bournemouth 34 45
11. Brighton 33 44
12. Wolves 34 43
13. Fulham 34 42
14. Crystal Palace 34 39
15. Brentford 34 35
16. Everton 34 33
17. Nottingham Forest 34 26
18. Luton Town 34 25
19. Burnley 34 23
20. Sheffield United 34 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 32 81
2. Barcelona 32 70
3. Girona 32 68
4. Atletico Madrid 32 61
5. Athletic Bilbao 32 58
6. Real Sociedad 32 51
7. Real Betis 32 48
8. Valencia 32 47
9. Villarreal 32 42
10. Getafe 32 40
11. Osasuna 32 39
12. Sevilla 32 37
13. Las Palmas 32 38
14. Deportivo Alaves 32 35
15. Rayo Vallecano 32 34
16. Mallorca 32 31
17. Celta Vigo 32 31
18. Cadiz 32 25
19. Granada 32 18
20. Almeria 32 14