Belediyeler kadınlar için hangi hizmetleri üretiyor?
Bursa, 1 milyon 575 bin ile ülke genelinde kadın nüfusun en fazla olduğu iller arasında yer alıyor. Peki, kadın nüfusun en yoğun olduğu belediyelerde kadınlar için ne tür hizmetler yapılıyor? Büyükşehir, Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer ve İnegöl’den verilerle kadınlara yönelik hizmet yarışı…

Dünya genelinde 8 Mart, kadınlar günü olarak kutlanıyor. Ülkemizde de bu gün çeşitli etkinliklerle şölen havasında geçiyor. Her şehirde yerel yönetimler başta olmak üzere birçok kurum ve kuruluş bu güne özel programlara imza atıyor. Ancak kadın, bir gün ile geçiştirilemeyecek kadar önemli ve değerli bir güç olarak toplumsal bütünlükteki yerini her geçen gün büyütüyor. İşte bu bağlamda yalnızca 8 Mart’ta değil yılın kalan günlerinde belediyeler kadınlar için neler yapıyor? Hangi hizmetler veriliyor? Belediyelerde kaç kadın istihdam ediliyor?
BÜYÜKŞEHİR ÖNDE
Büyükşehir, 2 bin 250 ile Bursa’da en fazla kadının çalıştığı belediye olarak öne çıkıyor. İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü ve Avrupa Birliği’nin mali desteği, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu’nun teknik desteği ile 2011 yılında hayata geçirilen Büyükşehir Belediyesi Kadın Sığınma evi, şiddete uğrayan kadınlara kol kanat geriyor. Kadın sığınma evinden bugüne kadar 675 kadın ve 634 çocuk faydalanırken, buradan hizmet alan kadın ve çocuklar için psiko-sosyal, psikolojik, hukuki ve eğitim destek programları uygulanıyor.
AİLE DANIŞMANLIĞI
Aile sisteminin ve aile sisteminde yer alan tüm bireylerin güçlendirilmesi amacıyla 2015 yılında hizmet vermeye başlayan Bursa Aile Danışmanlık Merkezi’nde (BADEM) bireysel psikolojik danışmanlık, uzman sohbetleri ve grup çalışmaları ve saha çalışmalarıyla bilinçlendirme yapılıyor. BADEM hizmetleri kapsamında yapılan bireysel görüşme, uzman sohbetleri ve saha çalışmalarıyla bugüne kadar 1250 kadını bilinçlendirilmesine destek sağlandı.
GÜVENLİ ŞEHİR
Kadın ve aileye yönelik hizmetleri tek çatı altından daha sistematik şekilde yürütmek amacıyla geçtiğimiz yıl Aile, Kadın ve Çocuk Hizmetleri Şube Müdürlüğü’nü kuran Büyükşehir Belediyesi, Bursa’yı kadınlar için daha güvenli kent haline getirme çalışmalarına da hız verdi. Büyükşehir Belediyesi Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Eylem Planı ve Stratejik Planı doğrultusunda kentin kadınlar için daha güvenli hale getirilmesi için özellikle geceleri toplu taşıma araç sayısı veya durak sayısı artırılırken, güvenlik kameralarının kentte yaygınlaştırılması sağlandı. Alt-üst geçitler, duraklar, parklar, otoparklar ve sokaklarda yeterli düzeyde aydınlatma sağlanırken, ayrıca güvenliği sağlamak için tüm otobüslere kamera sistemi yerleştirildi. Büyükşehir Meclisinde alınan karar gereği kadınların saat 22.00 ile 06.00 saatleri arasında trafik işleyiş ve güvenliğini tehlikeye atamayacak şekilde istedikleri yerlerde inmelerine imkân sağlandı.
ÜRETENE DESTEK
Daha önce 17 ilçede faaliyet gösteren 40’a yakın kadın Kooperatif ve derneğini tek tek ziyaret edip, ihtiyaç ve beklentilerini tespit eden Büyükşehir Belediyesi, yer tahsisinden üretim malzemelerinin teminine, masa, sandalye ve çevre düzeni ihtiyaçlarının giderilmesinden salça makinesi, kurutma makinesi, derin dondurucu gibi ekipmanların alınmasına kadar her alanda üretici kadınlara destek sağladı. Pandemi sürecinde ihtiyaç sahiplerine yapılan gıda yardımlarını, üreten kadınlar için faydaya dönüştüren Büyükşehir Belediyesi, kadın kooperatiflerinden satın aldığımız el emeği ürünleri, gıda kolileriyle ihtiyaç sahibi vatandaşlarla buluşturdu. Bu sayede ihtiyaç sahiplerinin yüzünü güldürürken, üretim ve satışın durma noktasına geldiği bir dönemde kadın kooperatiflerine can suyu olan Büyükşehir Belediyesi, bugüne kadar kadın kooperatif ve derneklerine 2 milyon TL’yi aşan destekler sağladı. Üreten kadın kooperatif ve derneklerinin ürünlerini daha geniş kitlelere duyurması amacıyla Büyükşehir Belediyesi tarafından ‘Bursa Üreten Kadınlar Buluşması’ düzenlendi.
NİTELİKLİ İŞ GÜCÜ
Büyükşehir Belediyesi’nin 2006 yılında 5 kurs merkezinde ücretsiz sanat ve mesleki eğitim kurslarıyla eğitim yolculuğuna başlattığı BUSMEK, bugün 11 ilçedeki 18 farklı mekânda 230 farklı branş ile yılda yaklaşık 20 bin kursiyerin eğitim aldığı dev bir kuruma dönüştü. Kursiyerlerin büyük çoğunluğunu kadınlar oluştururken, farklı branşlarda verilen eğitimlerle kadınlar daha nitelikli iş gücü haline geliyor. Bunun yanında Yavuzselim Sosyal Yaşam Merkezinde 36 kadın dikiş nakış kursuna, 49 kadın Kuranı Kerim Okuma kursuna ve 10 kadın da Halk Oyunları eğitime halen devam ediyor. (Kaynak: BŞB)
OSMANGAZİ’DE EŞİTLİK VAR
Osmangazi Belediyesi, kadın erkek eşitliğine yönelik yaptığı çalışmalarla ayrışıyor. Belediye, Birleşmiş Milletler’in Kadın Dostu Kentler Projesi dâhilinde 10 Şubat 2012 tarihinde Kadın-Erkek Eşitlik Birimi’ni kurdu. O tarihten bugüne kadınlar için çalışmalar yürüten eşitlik birimi, tüm personele Toplumsal Cinsiyet Eşitliği eğitimleri veriyor. Yine bu kapsamda, Türkiye Belediyeler Birliği’nin organizasyonları ile İsveç’in Kalmar Belediyesi, Ordu ve Giresun Belediyeleri ile birlikte Osmangazi Belediyesi 2013 yılında TUSELOG Projesi çalışmalarına başladı. 2015 yılında Osmangazi Belediyesi, ev sahipliği yaptığı TUSELOG Çalıştay’ı ile Avrupa Yerel Yaşamda Kadın Erkek Eşitliği Şartı’nı (CEMR) imzaladı. Belediye böylelikle Avrupa yerel ve bölgesel yönetimlerinin taahhüt ettikleri, ‘yetkilerini ve ortaklıklarını vatandaşları için daha fazla eşitlik sağlamak üzere kullanmayı’ taahhüt etti. Bu kapsamda Yerel Eşitlik Eylem Planı hazırlayan belediye, bunu iç ve dış diğer birimlerle paylaşarak ve iş birliği yaparak eşitlik çalışmalarını yürütmeyi sürdürüyor. Belediye bu proje ile kadın-erkek cinsiyet eşitliği ile ilgili çalışmaları en üst seviyeye taşımayı amaçlıyor. Belediye bu bağlamda ilk somut adımı attı ve Aile Rehberlik Merkezi’ni hizmete açtı. Merkezde ailelerle (kadınlar, erkekler ve çocuklar olarak aile fertleri ile) görüşmeler yapılarak psikolojik danışmanlık hizmeti veriliyor, aile içi iletişim, şiddet gibi konularda bilinçlendirme çalışmaları yapılıyor. Mart 2014 tarihinde açılan Aile Rehberlik Merkezi’ne şu ana kadar yüz binlerce insan başvuru yaptı.
ŞİDDETLE MÜCADELE
Osmangazi Belediyesi, Birleşmiş Milletler’in (BM) Kadına Karşı Şiddetle Mücadele için 16 Günlük Turuncu Aktivizm Kampanyası çerçevesinde birçok etkinlik yürüttü. 52 ilkokul, 6 ortaokul, 35 lise toplam 93 okulda etkinlik düzenledi. Şiddete karşı ortak bilinç oluşturmak için 95 mahalle muhtarlığı, 32 aile sağlığı merkezi ziyaret edildi. Sanatçılardan sporculara, belediye çalışanlarından kadın derneklerine kadar yürütülen kampanyalarla 173 bin 682 kişiye ulaşıldı. Mor Salkım Kadın Derneği ile ‘Şiddetsiz Bir Dünya Projesi’ hayata geçirildi. Koza Kadın Derneği ile kadınların, belediyenin çalışmalarına ve projelerine etkin olarak katılacakları, fikir belirtebilecekleri projeler yürütüldü.
OSMEK’LE EĞİTİM
Kadınların birey olarak saygı görmeleri ve ekonomik özgürlük kazanabilmeleri için Osmangazi Meslek Edindirme Kursları (OSMEK) kuruldu. 2009’dan beri faaliyet gösteren OSMEK’te özellikle hanımlara okuma yazma kurslarından, el becerilerini geliştirmeye, sanatsal ve kültürel faaliyetleri arttırmaya yönelik eğitimler veriliyor. Bir yandan kendilerini rahatlıkla ifade edebilecekleri, özgüvenlerini destekleyen eğitimler veriyor diğer yandan da üretken faaliyetler ile ekonomik özgürlüklerini destekleniyor.
DOĞANCI KALKINIYOR
Belediye, ‘Kırsalda Ekonomik Kalkınma’ programı kapsamında 2016 yılında ‘Doğancı Kadınlarıyla Kalkınıyor’ projesini hayata geçirdi. Belediye tarafından Doğancı Kadın Dayanışma Derneği Çevre Düzenlemesi, Çocuk Oyun Alanı, Oturma Alanları, Fırın Yapımı gerçekleştirildi. Doğancı’da 5 yıldır hizmet veren ‘Doğancı Köy Sofrası Kahvaltı Salonu’nda, Doğancılı kadınlar kendi ürettikleri organik ürünlerle misafirlerini ağırlıyor. Kendi elleriyle hazırladıkları tarhana, köy ekmeği, gözleme, reçeller, köy peyniri ile yine köylerinden temin ettikleri yumurta, bal, tereyağı, kaymak ve zeytin gibi tamamı organik ürünlerden oluşan kahvaltı tepsisinde, yine köylerinde yetişen sebzeler yer alıyor. Bu çalışma ile kadınlara istihdam alanı sağlayarak ekonomide aktif rol almalarına katkıda bulunuldu ve bölgenin turizm potansiyeli de ortaya çıkartıldı.
Bu proje kapsamında Osmangazi Belediyesi, 2021 yılında; Bacıbey Kent Kültürü Derneği’nce Anadolu Kadınları Müdafaa-i Vatan Cemiyeti'nin kurucu başkanı Melek Reşit Hanım anısına bu yıl 7’incisi düzenlenen ‘Hayme Ana Bacıbey Ödülleri’ töreninde ödül aldı. (Kaynak: Osmangazi Bld.)
YILDIRIM’DA İSTİHDAMA KAPI ARALANIYOR
Yıldırım Belediyesi, kadınların istihdamına yönelik yaptığı çalışmalarla fark yarattı. 435 kadın personeli bulunan Belediye, Ocak 2021-Şubat 2022 tarihleri arasında yaptığı çalışmalarla toplam 4 bin 582 kadının farklı sektörlerde iş sahibi olmasını sağladı.
SPORA TEŞVİK
Belediye, kadınlara yönelik spor merkezleriyle öne çıkıyor. Belediye bünyesinde Sinandede, Ulus ve 75. Yıl mahallelerinde kadın spor merkezleri bulunuyor. Bu merkezlerden binlerce kadın faydalanıyor. Belediye, bu yıl kadın spor merkezi sayısını 6’ya yükseltmeyi planlıyor. Kadınlara özel spor salonlarımızda fitness, pilates, zumba, step aerobic, kişisel antrenman çalışmaları, grup egzersizleri hizmeti veriliyor. Tesislerde diyetisyen hizmeti de bulunuyor. Belediyenin Erikli Mahallesi havuzunda hafta içi akşamları, Yunusemre havuzunda ise yaz aylarında hafta içi her gün yüzme eğitimi veriliyor.
YIL-MEK İLE GELİŞİM
Belediye, kadınlara yönelik eğitim programları düzenliyor. Yıldırım Belediyesi Meslek Edindirme Kursları (Yıl-Mek) çok sayıda kadın kursiyere eğitim veriyor. 2021-2022 döneminde Yıl-Mek kurslarından 3 bin kadın faydalandı. Yıl-Mek’te mesleki ve teknik eğitimler, unutulmaya yüz tutmuş ve geleneksel sanatlar eğitimi, el sanatları ve hobi eğitimleri, müzik eğitimleri, bilgisayar teknolojileri eğitimleri, dil eğitimleri, kişisel gelişim eğitimleri veriliyor.
Belediye, YILSİM adlı Yıldırım Belediyesi Sosyal İnovasyon ve Girişimcilik Merkezi ile kadınlara yönelik eğitim programları düzenliyor. Merkezde kadın giysi dikimi, iğne oyası, salon takımları, ev tekstili, geleneksel el nakışları, bindallı üç etek dikimi, tül perde dikimi ve halı dokuma eğitimi veriliyor.
KOOPERATİFÇİLİK ARTIYOR
Belediye, kadın girişimciliğinin teşvik edilmesi için kadın kooperatiflerini destekliyor. İlçede Zeyniler Çalıkuşu Kadınlar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Esebey Kadınlar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Balaban Kadınlar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Cumalıkızık Kadınları Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Yıldırım Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi (YILKA-KOOP), Her Dem Yıldırım Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, Karapınar Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, Emirsultan Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi faaliyet gösteriyor. Belediye bu kooperatiflerde kadınlara mantarcılık, ev tekstili ürünleri hazırlama, e-ticaret, dijital pazarlama, tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği, yöresel gıda ürünleri yapımı, pastacı çırağı, endüstriyel dikim makinası operatörlüğü, arıcılık eğitimleri veriyor. (Kaynak: Yıldırım Bld.)
KADIN DOSTU NİLÜFER
Türkiye’de Eşitlik Birimi’ni kuran ilk belediye olan ve “kadın dostu kent” unvanını taşıyan Nilüfer Belediyesi, çalışmalarında kadını, yalnızca yardım edilen pasif bir konumda değil, hakları doğrultusunda karar ve uygulama süreçlerinde rol alan aktif ve bağımsız bir konumda görüyor ve bu yönde çalışmalar yürütüyor.
2 bin 487 personeli bulunan Nilüfer Belediyesi’nde çalışanların 741’i kadın. Belediye, personel görevlendirmelerinde toplumsal cinsiyet rollerini pekiştirecek şekilde belli görevlerin yalnızca kadınlara belli görevlerin yalnızca erkeklere verilmemesine de özen gösteriyor.
Nilüfer Belediyesi, Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü Dayanışma ve Eşitlik Bürosu ve Nilüfer Kent Konseyi Kadın Meclisi ortaklığında her yıl 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü ve 8 Mart Kadınlar Günü’nde çeşitli etkinlik ve eylemleri hayata geçiriliyor.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü gibi kadın mücadelesini temsil eden günlerde Nilüferli kadınların sesini duyurmak için etkinlikler organize eden Belediye, kadın çalışanların etkinliklere katılımını desteklemek amacıyla da, o gün idari izinli sayılmalarını sağlayan özel düzenlemeler yapıyor.
KADINLARA YÖNELİK BİRİMLER
Şiddetten arınmış, eşit ve adil bir toplum için kadınları güçlendirici çalışmalar yürüten Belediye, Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde oluşturduğu çok sayıda birim aracılığıyla kadın çalışmalarını yürütüyor. Kadın Dayanışma Merkezi, Toplumsal Eşitlik Merkezi, Kadın Çocuk Akademileri ile aktif çalışmalar yürütülüyor.
KADIN DAYANIŞMA MERKEZİ
Kadınlar, toplumda kadın olmaktan dolayı yaşadıkları veya yaşama ihtimalleri olan şiddet nedeni ile merkeze telefonla veya yüz yüze başvurabiliyorlar. Burada, kadınların yasal hakları ve bunları nasıl kullanabileceklerine dair bilgilendirme ve gerekli kurumlara yönlendirmeler yapılıyor. Talep eden kadınlara, şiddete maruz kalmanın getirdiği psikolojik travmaları yenebilmek ve yeni yaşam seçenekleri oluşturabilmek için, kadın bakış açısına sahip uzmanlarca psikolojik danışmanlık desteği veriliyor. Kadın Dayanışma Merkezi’nde kadın sığınma evlerine, sağlık kuruluşlarına, adli kurumlara yönlendirmeler, nakdi yardımlar için, ayni yardımlar için yönlendirmeler, istihdam yönlendirmeleri, sosyal hizmetler ve çocuk esirgeme kurumu yönlendirmeleri de yapılıyor.
TOPLUMSAL EŞİTLİK MERKEZİ
Nilüfer Belediyesi, Toplumsal Eşitlik Merkezi ile her türlü şiddet ve ayrımcılıkla mücadele ediyor. Bu bağlamda toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik çalışmalar yürütülüyor, merkeze başvuran kişilere sosyal ve hukuksal haklar ile ilgili bilgilendirmeler yapılıyor. Gerekli görüldüğünde kişiler ilgili kurumlara yönlendiriliyor, talep edenlere psikolojik danışmanlık desteği sağlanıyor.
KADIN VE ÇOCUK AKADEMİLERİ
Kadın ve Çocuk Akademileri’nde kadınların sosyal hayat içinde daha aktif rol almaları, çeşitli beceriler kazanarak çalışma hayatına dâhil olmaları amacıyla çalışmalar yapılıyor. Bu merkezlerde kadınlara yönelik sosyal ve hukuksal haklar konusunda bilgilendirme çalışmaları yürütülüyor. Kültür, Çalı, Büyükbalıklı, Hasanağa, Fethiye, Konaklı ve Kızılcıklı mahallelerinde bulunan Kadın ve Çocuk Akademilerinin sayısı da giderek artıyor.
Kadın ve Çocuk Akademilerinde tamamen ücretsiz düzenlenen atölye, eğitim, seminer, panel ve çeşitli etkinliklerle kadın ve çocukların öncelikle beceri ve yeteneklerini keşfedip, tüm bu değerleri hayata geçirmeleri amaçlanıyor. Merkezlere gelen çocuklarla okula yardımcı ek ders çalışması yapılırken 3-5 yaş grubu çocuklar için oluşturulan atölyede bilişsel gelişime yönelik oyun çalışmaları yapılıyor. Merkezimize gelen kadın katılımcılar için de çeşitli atölye çalışmaları düzenleniyor. Bu atölyeler hem istihdamı ve çalışma yaşamını destekliyor hem de verimli vakit geçirmeyi sağlayacak hobi çalışmalarını içeriyor. Merkezlerimizde talep eden kadın ve çocuklar için psikolojik destek çalışmaları da mevcut. Ayrıca girişimcilik, toplumsal cinsiyet, engelsiz iletişim, katılımcılık gibi alanlarda seminerler gerçekleştiriliyor.
MAHALLE DERNEKLERİ
Belediyenin desteğiyle Nilüfer’in 34 mahallesinde kadın derneği kuruldu. Bu kadın derneklerine 2011 yılından bu yana destek hizmeti veriliyor. 10 mahallenin kadın derneğine içinde derneklerin kullanabileceği, mutfak, yönetim ofisi ve etkinlik alanı bulunan 100 metrekare büyüklüğünde prefabrik binalar teslim edildi. Kadınlar yeni yerlerinde çeşitli çalışmalarını yapıyor.
KIRSAL ALANDA KADIN
Belediyenin Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, kırsal alandaki kadınların sosyoekonomik durumunu iyileştirmeyi ve onların gelir getirici becerilerini güçlendirecek faaliyetler gerçekleştiriyor.
Kadın dernekleri üyelerine, üretilen ürünün hammadde hazırlığı, üretimi ve paketlenmesinde dikkat edilmesi gereken gıda, hijyen ve sanitasyon kurallarına dair eğitimler veriliyor. Bu sayede gıda güvenliği bilinci artan dernek üyeleri gıda mühendisleri eşliğinde doğal, sağlıklı ve güvenilir gıda ürünlerini geleneksel yöntemlerle üretebiliyorlar.
Belediye, kadınların üretmiş olduğu ürünlerini Bursa’daki üretici pazarlarında aracısız bir şekilde satmaları için de imkân sağlıyor.
SOSYAL VE KÜLTÜREL ÇALIŞMALAR
Kadınlara yönelik etkinlikleriyle dikkat çeken Nilüfer Kütüphaneleri bu özel etkinliklerine bir yenisini ekledi. “Al İşini Gel Kitap Okuyalım” başlığıyla Demirci Mahallesi’nde gerçekleştirilen etkinliğe katılan kadınlar Demirci Kütüphanesi’nde bir yandan el işlerini yapıyor, bir yandan da okumalar gerçekleştiriyor.
Hayattaki dönüşümün kadınlarla, edebiyat ve sanatla gerçekleşeceğine olan inançla 2010’da başlatılan ve halen devam eden Nilüfer’de Kadın Hayata Yakın Projesi’ni de yıllardır giderek artan bir katılımla devam ediyor. Bu proje köy ve beldelerde yaşayan kadınlarla birlikte yürütülüyor. Nilüfer Belediyesi, kadınların hayatın aktif birer öznesi olmak için çıktıkları yolculukta okudukları kitapların yazarları ile tanışmasına aracı oluyor. 2010 yılında tarlalarından, mutfaklarından, oturma odalarından çıkan 50 kadınla başlayan Nilüfer’de Kadın Hayata Yakın, 2021 yılına 2000’i bulan katılımcısıyla devam ediyor. Kadınlar, kahvaltı sofralarında, kültür merkezlerinde bir araya gelerek, birbirlerinin deneyimlerinden yararlanıyor, örgütleniyor, güçleniyor.
NİLSEM ÇALIŞMALARI
Nilüfer Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü de kadınlara yönelik olarak Nilüfer Belediyesi Sürekli Mesleki Eğitim Merkezi (NİLSEM) aracılığıyla da değerli eğitimler gerçekleştiriyor. Kadınlara yönelik olarak Nilüfer Halk Eğitim Müdürlüğü ile ortaklaşa yürütülen Nilüfer Belediyesi Sürekli Eğitim Merkezi, Merkezi’nde (NİLSEM), resim, şiş örücülüğü, çanta yapımı, takı yapımı, iğne oyası, gümüş kazaziye, ahşap boyama, geleneksel el nakışı, oyuncak bebek yapımı gibi çok sayıda branşta ücretsiz eğitimler veriyor.
İŞ OLANAĞI SAĞLANIYOR
Nilüfer Belediyesi İnsan Kaynakları Müdürlüğü de kadın girişimcileri desteklemek amacıyla her yıl yeni eğitimler düzenliyor. İş modeli ve iş planına yönelik atölye çalışmalarının yapıldığı bu eğitimlerle birçok kadın iş ve sertifika sahibi oluyor. Bu eğitimlerle kişiler adına toplumun hedefleri ve iş çevrelerinin talepleri doğrultusunda kadınların belirli bir mesleğin gerektirdiği bilgi, beceri ve uygulama yeterlilikleri kazanmaları sağlanıyor. Bu amaçla İnsan Kaynakları Müdürlüğü bünyesinde komandatura terzi yardımcılığı eğitimi, kadın girişimcilere özel girişimcilik eğitimi, kalıcı makyaj tekniği ve mikro pigmentasyon eğitimi, hasta ve yaşlı bakım eğitimi, 0-3 yaş bebek bakıcılığı eğitimi, eğitimcinin eğitimi gibi başlıklarda eğitimler düzenleniyor. (Kaynak: Nilüfer Bld.)
İNEGÖL KADINLARIN YANINDA
İnegöl Belediyesi, kadınlara yönelik eğitim, istihdam ve sosyal çalışmalarıyla dikkat çekiyor. Toplam 796 personelle hizmet veren belediyede 99 kadın çalışan bulunuyor. Belediye, İNSEMEK organizasyonuyla kadınlar için hem mesleki ve kişisel gelişim alanında çalışmalar ortaya koyuyor hem de İNESMEK Butik mağazası ile ev hanımlarının el emeği ürünlerini satarak gelir sağlamalarına fayda sağlıyor.
MESLEK EDİNDİRME
İNSEMEK’te 33 branş ve 57 ayrı grupta toplam bin 200 kadın kursiyer, eğitim alıyor. Bunların kimisi mesleki anlamda eğitimler alırken kimisi kişisel gelişimi kimisi de yeni hobiler ediniyor. İNESMEK Butik ile de kurslarda aldıkları eğitimlerle el emeği ürünler yapan kadınların bu ürünlerinin satışını gerçekleştirerek gelir elde etmeleri sağlanıyor. 2017 yılından bu yana da İNESMEK’te toplamda 7 bin kadın kursiyer eğitim görerek sertifika almaya hak kazandı ve birer meslek veya beceri sahibi oldu.
PSİKOLOJİK DESTEK
Belediye tarafından kurulan İnegöl Gençlik ve Aile Danışma Merkezi’nde (İNGADEM) şiddet mağduru kadınlara yönelik psikolojik destek sağlanıyor. Belediye tüm bu hizmetleri kadınlara ücretsiz olarak sunuyor. Belediye, İnegöl Belediye Spor Kulübü bünyesinde ‘Herkes İçin Spor’ sloganı ile kadınlar için step ve aerobik çalışmaları gerçekleştiriyor. (Kaynak: İnegöl Bld.)
İmsak | 06:47 | ||
Güneş | 08:18 | ||
Öğle | 13:10 | ||
İkindi | 15:31 | ||
Akşam | 17:52 | ||
Yatsı | 19:17 |
Takımlar | O | P |
---|---|---|
1. Alanyaspor | 0 | 0 |
2. Antalyaspor | 0 | 0 |
3. Beşiktaş | 0 | 0 |
4. Eyüpspor | 0 | 0 |
5. Karagümrük | 0 | 0 |
6. Fenerbahçe | 0 | 0 |
7. Galatasaray | 0 | 0 |
8. Gaziantep FK | 0 | 0 |
9. Gençlerbirliği | 0 | 0 |
10. Göztepe | 0 | 0 |
11. Başakşehir | 0 | 0 |
12. Kasımpaşa | 0 | 0 |
13. Kayserispor | 0 | 0 |
14. Kocaelispor | 0 | 0 |
15. Konyaspor | 0 | 0 |
16. Rizespor | 0 | 0 |
17. Samsunspor | 0 | 0 |
18. Trabzonspor | 0 | 0 |
Takımlar | O | P |
---|---|---|
1. Bournemouth | 0 | 0 |
2. Arsenal | 0 | 0 |
3. Aston Villa | 0 | 0 |
4. Brentford | 0 | 0 |
5. Brighton | 0 | 0 |
6. Burnley | 0 | 0 |
7. Chelsea | 0 | 0 |
8. C.Palace | 0 | 0 |
9. Everton | 0 | 0 |
10. Fulham | 0 | 0 |
11. Leeds United | 0 | 0 |
12. Liverpool | 0 | 0 |
13. M.City | 0 | 0 |
14. M. United | 0 | 0 |
15. Newcastle | 0 | 0 |
16. N. Forest | 0 | 0 |
17. Sunderland | 0 | 0 |
18. Tottenham | 0 | 0 |
19. West Ham United | 0 | 0 |
20. Wolves | 0 | 0 |
Takımlar | O | P |
---|---|---|
1. Augsburg | 0 | 0 |
2. Leverkusen | 0 | 0 |
3. Bayern Munih | 0 | 0 |
4. B. Dortmund | 0 | 0 |
5. Mönchengladbach | 0 | 0 |
6. E. Frankfurt | 0 | 0 |
7. FC Heidenheim | 0 | 0 |
8. FC Köln | 0 | 0 |
9. Freiburg | 0 | 0 |
10. Hamburger SV | 0 | 0 |
11. Hoffenheim | 0 | 0 |
12. Mainz 05 | 0 | 0 |
13. RB Leipzig | 0 | 0 |
14. St. Pauli | 0 | 0 |
15. Union Berlin | 0 | 0 |
16. VfB Stuttgart | 0 | 0 |
17. Werder Bremen | 0 | 0 |
18. Wolfsburg | 0 | 0 |
Takımlar | O | P |
---|---|---|
1. Barcelona | 38 | 88 |
2. Real Madrid | 38 | 84 |
3. Atletico Madrid | 38 | 76 |
4. Athletic Bilbao | 38 | 70 |
5. Villarreal | 38 | 70 |
6. Real Betis | 38 | 60 |
7. Celta Vigo | 38 | 55 |
8. Rayo Vallecano | 38 | 52 |
9. Osasuna | 38 | 52 |
10. Mallorca | 38 | 48 |
11. Real Sociedad | 38 | 46 |
12. Valencia | 38 | 46 |
13. Getafe | 38 | 42 |
14. Espanyol | 38 | 42 |
15. Alaves | 38 | 42 |
16. Girona | 38 | 41 |
17. Sevilla | 38 | 41 |
18. Leganes | 38 | 40 |
19. Las Palmas | 38 | 32 |
20. Real Valladolid | 38 | 16 |