banner52

Selçuk Türkoğlu projelerini anlattı: “Yaşanabilir bir Bursa”

İyi Parti Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Selçuk Türkoğlu, Europark Hotel’de “Yaşanabilir Bir Bursa” temalı proje tanıtım lansmanı düzenledi.

YEREL YÖNETİMLER 06.03.2024, 12:25
Selçuk Türkoğlu projelerini anlattı: “Yaşanabilir bir Bursa”

SUDE FİLİZ / TAHA TÜTÜNCÜ

Lansmanda, Türkoğlu Bursa için planladığı yerel yönetim vizyonunu yeşil, yaşanabilir, katılımcı ve akıllı şehir olmak üzere dört ana başlıkta açıkladı.

İyi Parti Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Selçuk Türkoğlu proje sunumunda;

HEDEF 2050

• 1/100.000’LİK ÇEVRE DÜZENİ PLANI: Bursa’nın anayasası olarak nitelendirilecek plan, Gürsu, Kestel, Mudanya ve Gemlik ilçelerini de kapsayacak şekilde 2050 yılı için hazırlayacağız.

• İMAR VE ÇEVRE EŞGÜDÜMÜ: Tüm Nazım ve Uygulama İmar Planları Çevre Düzeni Planı’na uygun olarak güncelleyeceğiz. Plansız yapılaşmaya izin vermeyeceğiz.

• KENDİ EVİNİ YAPMAK İSTEYENE ARSA: Belediyeye ait ve yapılaşmaya uygun araziler planlanarak, evi olmayan vatandaşlara 5 yıl içinde evini yapmak şartıyla makul fiyatlarla satılacak.

• AFET EYLEM PLANI: Doğal afetlere karşı ilk iş olarak Bursa’nın Bir Doğal Afet Acil Eylem Planı hazırlayacağız.

• YUNUSELİ TOPLANMA MERKEZİ: Yunuseli Havalanı “Afet Toplanma ve Afet Lojistik Havaalanı” olarak planlanacak. Mevcut pist uzatılarak hafif kargo uçaklarının inişine uygun hale getirilecek. Çadır ve konteynır kent oluşturulacağız.

• TOPLANMA MERKEZLERİ: Şehrin farklı noktalarında acil ihtiyaçların karşılanabileceği, özel araçların park edilebileceği “Toplanma Merkezleri” oluşturulacağız.

• ÇATI VE TABELA GÜVENLİĞİ: Lodos rüzgarlarına karşı çatı ve tabela uçmalarının önüne geçecek çalışmalar yapacağız. Mesnetsiz ve gelişigüzel yapılan çatıların değiştirilmesi, işlevsiz tabelaların kaldırılmasını sağlayacağız.

KENTSEL DÖNÜŞÜM

• DİKİNE İMARA SON: Kentsel dönüşümü “Rantsal Dönüşüm” olarak algılamayacağız. 2-3 katlı evleri yıkıp çok katlı, dikine imar furyası kentsel dönüşüm değildir.

• RİSKLİ ALANA ACİL MÜDAHALE: Çok riskli alanlarda kalan yapıların dönüşümüne öncelik verilecek.

• KENT SİLÜETİ KORUNACAK: Dönüşüm projeleri şehrin dokusuna ve siluetine uyumlu olacak şekilde planlanacak.

• KAMU HAKKI KORUNACAK: Plandaki konumları gereği yüksek rant getiren projeler titizlikle incelenecek.

ULAŞIM

• ULAŞIM ANA PLANI: Bursa Ulaşım Ana Planı şehrin büyüme yönü ve hızı gibi kriterleri dikkate alarak uzun vadeli ihtiyaçlara çözüm olacak şekilde yeniden yapılacak.

• 7/24 HİZMET: Şehrin doğusunda ve batısında cep otogarlarını yapacağız. Toplu taşıma planı 7/24 esasına göre uygulanacak.

• DERİN METRO: Bursa için derin metro projeleri hazırlanacak. Hafif raylı sistemleri geliştirerek derin metro sistemleri ile entegre edilecek.

• 1. ETAP 24 KM, 16 İSTASYON: 1. Etap Derin Metro Hattı Kestel – Küçük Sanayi ve 23 Nisan mahallesi arasında 24 km ve 16 istasyondan oluşacak. Dünyanın birçok önemli şehrinde olduğu gibi İstanbul, Ankara ve İzmir gibi yeraltı derin metro ağlarının yanı sıra Bursa’nın da böyle bir projeye ihtiyacı var. Bu şehri daha modern, erişilebilir ve sürdürülebilir bir ulaşım sistemine kavuşturmak amacımız. Bu projenin inşası sırasında mevcut trafik akışını olumsuz etkilemeyecek bir planlama yapılacaktır.

• METROYU HAFİF RAYLI SİSTEMLE ENTEGRE EDECEĞİZ: Derin Metro Hattı ile hat üzerinde yapılacak Stadyum İstasyonundan başlamak üzere Hürriyet -Yunuseli – Otobüs Terminali – Bağlarbaşı –Emek hattı boyunca ve Küçük Sanayi İstasyonundan başlamak üzere Demirci-Çalı-Yaylacık-Tahtalı-Kayapa hattı boyunca yeni yapılacak hafif raylı sistemlerle entegrasyonu sağlanacak.

• KÖRDÜĞÜME YENİ ÇÖZÜMLER: Acemler ve Mudanya Yolu Kavşakları alternatif arterler yapılarak rahatlatılacak.

• HER MAHALLEYE OTOPARK: Özellikle ana arterlere ve metro istasyonlarına yakın yerlerde olmak üzere, her mahallede en az bir tane olmak üzere yüksek kapasiteli otoparklar inşa edeceğiz.

• OTOPARK YATIRIMCISINA TEŞVİK: Yeni nesil katlı otopark yapmak isteyen girişimcilere, alan tahsisi ve ruhsatlandırma konularında kolaylık sağlayacağız.

• GEMLİK’E MODERN GİRİŞ VE ÇIKIŞ: Şehir merkezine doğru dürüst girişi olmayan Gemlik ilçemizi bu yoksunluktan kurtaracağız. Vatandaşlarımızın ilçeye en kısa yoldan ulaşmalarını sağlayacağız.

KÜLTÜR SANAT’A ÖNEM

• ATATÜRK KENT VE KÜLTÜR MEYDANI: Bursa’mızda bugüne kadar meydan için yapılan girişimler maalesef ranta kurban gitmiştir. Oysa meydanı olmayan bir kentte ne DEMOKRASİ’den ne de DEMOKRATİK bir yönetimin varlığından bahsedilemez! Bu nedenle öngörüsüzce yıkılan Atatürk stadyumunun yerinde yapılan işlevsiz millet bahçesini; mitingler yapılabilecek, törenlerle, konserlerle şenlenecek, sosyal ve kültürel alanlara sahip amacına uygun, 60.000 m2 üzerinde 200.000 kişinin yer alabileceği “Atatürk Kent ve Kültür Meydanı” na dönüştüreceğiz.

• ZEKİ MÜREN SANAT MERKEZİ:Gerçekleştireceğimiz “Atatürk Kent ve Kültür Meydanı” nın bitişiğinde “Zeki Müren Sanat Merkezi” inşa edeceğiz. İçinde müzik kursları, konser ve sergi salonları mevcut olacak.

EĞİTİME DESTEK

• ÖĞRENCİLERE ÜCRETSİZ ULAŞIM: Eğitimlerinde toplu taşıma araçlarını kullanan öğrencilerimize haftanın 7 günü gidiş ve dönüş olmak üzere günlük 2 sefer ücretsiz ulaşım imkanı sağlayacağız.

• STAJ KOORDİNASYON MERKEZİ: Bu bağlamda; öncelikle belediyeler bünyesinde STAJ KOORDİNASYON OFİSLERİ ikame edip buna bağlı bir stajyer bilgi sistemi kuracağız. İşletmelerle öğrencileri buluşturmak için gerekli çalışmaları yapacak, geri bildirimleri değerlendirerek staj sürecini takip edeceğiz. Zorunlu olan staj süresince öğrencilerimize toplu taşıma araçları ile ücretsiz ulaşım imkanı sağlayacağız. Başarılı olanlara staj bursu vereceğiz. İşletmelere teşvik ve avantajlar sağlayacağız.

• ÜCRETSİZ KURS MERKEZLERİ İLE EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİ: Eğitim sistemimizin en önemli eksikliği hiç bir dönemde fırsat eşitliğini sağlayamamış olması, bu adaletsizliğin giderek de derinleşmesidir. Bu bağlamda 8. ve 12. sınıf öğrencileri için ücretsiz kurs merkezleri açacağız, Bursa’da hiç bir yavrumuzu eşitsizlik mağduru yapmayacağız. Okul öncesi çocuklarımız için de uyduruk ana kucağı yerine derli toplu kreşlere kavuşturacağız.

• DESTEK ÇEKİ VE NAKDİ KATKI: Bu yaş grubundaki öğrencilerimize, aynı zamanda 2024-2025 yılı için 2.000 TL yardımcı kaynak çeki vereceğiz. Dezavantajlı ya da kırsal mahallelerimizde eğitim gören dar gelirli ailelerimizin çocuklarına ise sınava hazırlanma desteği olarak 5.000 TL nakdi yardım yapacağız.

MADDE BAĞIMLILIĞI İLE MÜCADELE

Gençlerimizi tütün ve madde bağımlılığından uzak tutmak için mevcut bütün araçları aktif olarak kullanacağız. Ailelerin nasıl davranması gerektiğini, madde kullanımına başlama ve eğilimli olma belirtileri konusunda Bilboardları reklamdan ziyade bu amaçla bilgilendirme amacıyla kullanacağız.

• TEDAVİ VE REHABİLİTASYON MERKEZİ:Uyuşturucu ile mücadele kapsamında, sosyal medya gibi tüm iletişim araçlarıyla kamu spotlarını artıracağız. Okul çevrelerini, odak olduğu bilinen ve ihbar edilen yerleri sivil zabıta ekiplerince izleyecek kolluk kuvvetlerine ihbar görevini üstleneceğiz. Her şeye rağmen kötü alışkanlıklara bulaşan gençlerimiz için tedavi ve rehabilitasyon merkezlerinin sayısını ve ulaşılabilirliğini arttıracağız. 

DÜZENSİZ GÖÇMENE GEÇİT YOK

Düzensiz kaçak göçmenlere kiraya verildiği veya kullandırıldığı tespit edilen konut ve iş yerlerine belediye tarafından sunulan hizmetleri, boşaltmaları için süre tanıyarak durduracağız.  

• GETTO DÖNEMİ BİTECEK: Yabancı  göçmen  ve sığınmacıların şehirlerimizin bir noktasında nüfus bakımından yoğunlaşmasıyla mücadele edeceğiz. Yabancıların getto mahalleler kurmasına izin vermeyeceğiz.

• TABELAYA STANDART GELECEK: Reklam panoları ve tanıtıcı tabelalarda Türkçe alfabe harflerinin kullanılması hususunda standart belirleyeceğiz. Bu kurala uymayan mevcut tabela ve reklam panolarını kaldıracağız.

• DENETİMLİ RUHSAT DÖNEMİ: Türk vatandaşlarının ticaretini korumak, haksız rekabeti ve kayıt dışı ekonomiyi önlemek amacıyla yabancılar tarafından işletilen müesseselerde çok sıkı denetimler uygulayacağız.  Kaçak iş gücü, hijyen koşulları, menşei belirsiz ürünler, çalışma ve oturum izinleri, mesleki yeterlilik gibi hususlarda eksiklik tespit edilen iş yerlerinin ruhsatlarını iptal edeceğiz.

BURSA MARKALARI ENSTİTÜSÜ

Bursa’mızın ‘Kestane, Havlu, Bıçak, Zeytin, Siyah İncir, Şeftali, İpekçilik, Kaplıca, Karagöz Hacivat, Bursaspor’gibi dünyaca ün yapmış ancak kaybolmaya yüz tutmuş marka değerlerini korumak, geliştirmek, sorunlarını tespit edip çözüm üretmek amacıyla acilen “Bursa Markaları Enstitüsünü”nü kuracağız.

• KESTANE ÜRETİMİNE TEŞVİK: Hayata geçireceğimiz bu Enstitü ile; İlimiz genelindeki öncelikle mevcut Kestanelik Alanlarının ölçülüp haritalanarak bilgi sistemini kuracağız. Kestane üretim kapasitesinin neden düştüğünü, varsa hastalıklarının neler olduğunu, tehdit eden unsurlarının neler olduğu gibi hususlarda durum tespitini ve çözüm şeklinin ne olacağı hususunda bilimsel raporlar alacağız.

• DEĞERLERİMİZ HAYAT BULACAK: Bıçak, havlu, ipekçilik gibi küçük sanayi imalatı şeklinde üretimi yapılan marka değerlerimiz ile ilgili üretim yapan mevcut işletmelerin öncelikle üretim yapmaya devam ettikleri yerlerde ne gibi sorunları ve ihtiyaçları olduğunu tespit edip gerekli yardım ve destekleri vereceğiz.

• BURSA MARKALARI SANAYİ BÖLGESİ: Üretim mekanları yetersiz olanlara yer temini, bulunamazsa ihtiyaca yetecek büyüklükte sadece marka değeri olan imalathanelerin kullanabileceği ‘Bursa Markaları İhtisaslaşmış Küçük Sanayi Bölgesi’ ihdas edeceğiz.  

EFSANE GERİ GELECEK

Bursaspor’un bir numaralı marka değeri Bursaspor’un yeniden hak ettiği değere kavuşması önceliğimiz olacak.

Bunun için SİYASET ÜSTÜ İSTİŞARE KURULU oluşturacak, kulübün öncelikle maddi bağımsızlığını sağlayacak sistemi ORTAK AKIL ile kuracağız. Alt yapıdaki örnek girişimciliği ve üretkenliği geri getirecek uygulamaları hayata geçirerek, geleceğe güvenle bakan istikrarlı bir Bursapor’u yeniden yaratmak için yerel olanaklarımızı seferber edeceğiz.

ARITMA TESİSLERİ

Modern ve sağlıklı bir şehir olabilmenin yolu, öncelikle son teknoloji ile donatılmış çağdaş arıtma tesislerini kurmaktan ve bunların sayısını arttırmaktan geçiyor. Dolayısıyla yüksek kapasiteli ve sınırsız sayıda tesisler olmazsa olmazımız olacak.

KIYILARDA YAPILAŞMAYA TAVİZ YOK

Deniz ve derelerimizin Kıyı Kenar Çizgilerini tespit ve ilan edip kesinleştireceğiz. Bu kıyı çizgileri içinde kalan alanlarda yapılaşmaya ve kontrolsüz kullanımlara izin vermeyeceğiz.

YAŞAM İKSİRİMİZİ KORUYACAĞIZ

Uludağ Alan Başkanlığına devredilen 2040 hektarlık alanın kullanım ve planlamalarının takipçisi olacağız. Çevreye zarar verecek kararların alınması halinde kamuoyunu bilgilendireceğiz.

EMEKLİYE ASGARİ ÜCRET SÖZÜ

Evi olmayan, başka bir geliri de bulunmayan, hanesine ikinci bir maaş girmeyen emeklilerimizin maaşını asgari ücrete tamamlayacağız.

İNSANİ SU HAKKI, ÜCRETSİZ OLACAK

Bir insanın yaşaması için gerekli olan aylık su kullanım hakkı, evrensel hesaplamalara göre yarım ton ile 1 ton, yani 1 metreküp arasıdır. Ve biz Allah’ın verdiği suyun her ay 1 tonunundan ücret talep etmeyeceğiz. 1 ile 10 metreküpe kadar olan su tüketim bedeline de yüzde 50 oranında indirim yapacağız. Bilindiği gibi 2019’da İYİ Parti yarım ton suyun ücretsiz verilmesini önerdi. Gündeme bile alınmadı. Sayın Aktaş şimdi suyu yüzde 50 ucuzlatacağının sözünü veriyor, dolayısıyla bugüne kadar pahalı sattığının itiraf etmiş oluyor.

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 27 Nisan 2024
İmsak 04:26
Güneş 06:01
Öğle 13:06
İkindi 16:54
Akşam 20:01
Yatsı 21:30
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 34 93
2. Fenerbahçe 33 86
3. Trabzonspor 33 55
4. Beşiktaş 33 51
5. Başakşehir 33 49
6. Kasımpasa 34 49
7. Sivasspor 34 48
8. Rizespor 33 48
9. Antalyaspor 33 45
10. Alanyaspor 33 45
11. A.Demirspor 34 41
12. Samsunspor 34 39
13. Ankaragücü 33 37
14. Kayserispor 33 37
15. Konyaspor 34 36
16. Gaziantep FK 33 34
17. Hatayspor 33 33
18. Karagümrük 33 33
19. Pendikspor 33 30
20. İstanbulspor 33 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 31 69
2. Göztepe 31 63
3. Ahlatçı Çorum FK 31 55
4. Sakaryaspor 31 54
5. Bodrumspor 31 52
6. Kocaelispor 31 52
7. Bandırmaspor 31 47
8. Boluspor 31 47
9. Gençlerbirliği 31 47
10. Erzurumspor 31 42
11. Ümraniye 31 37
12. Manisa FK 31 36
13. Keçiörengücü 31 36
14. Şanlıurfaspor 31 34
15. Tuzlaspor 31 33
16. Adanaspor 31 32
17. Altay 31 15
18. Giresunspor 31 7
Takımlar O P
1. Arsenal 34 77
2. M.City 33 76
3. Liverpool 35 75
4. Aston Villa 34 66
5. Tottenham 32 60
6. M. United 34 54
7. Newcastle 34 53
8. West Ham United 35 49
9. Chelsea 32 47
10. Wolves 35 46
11. Fulham 35 45
12. Bournemouth 34 45
13. Brighton 33 44
14. Crystal Palace 35 39
15. Brentford 34 35
16. Everton 34 33
17. Nottingham Forest 34 26
18. Luton Town 35 25
19. Burnley 35 24
20. Sheffield United 35 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 33 84
2. Girona 33 71
3. Barcelona 32 70
4. Atletico Madrid 32 61
5. Athletic Bilbao 32 58
6. Real Sociedad 33 51
7. Real Betis 32 48
8. Valencia 32 47
9. Villarreal 32 42
10. Getafe 33 41
11. Osasuna 32 39
12. Sevilla 32 37
13. Las Palmas 33 37
14. Deportivo Alaves 32 35
15. Rayo Vallecano 32 34
16. Mallorca 32 31
17. Celta Vigo 32 31
18. Cadiz 32 25
19. Granada 32 18
20. Almeria 33 15