bursagorus.com.tr
2021-09-08 22:15:15

Dünyada iklim gündemi

Sedat Yalçın

08 Eylül 2021, 22:15

Bugün yepyeni bir gazetenin ilk sayısında birlikteyiz. Ve gazetemizin iklim sayfası ile de ayrı bir ilki yaşıyoruz. Evet, ülkemizde ve dünyada iklim gündemi tüm ağırlığı ile yerini almış durumda. Bu kez sıradan bir gündem değil, fiilen yaşanan orman yangınları, seller, kasırgalar ve kuraklık tabloları hem dünya da hem de ülkemizde insanlığı ciddi olarak tedirgin etmiş durumda. Ayrıca Covid-19 salgını ile birlikte yaşanan bu doğa olayları normal yaşam biçimlerimizi doğrudan etkiliyor.

Bilimsel çalışmalar yaşadığımız ve giderek sıklaşan/etkisini arttıran doğa olaylarının sebebinin küresel ısınmaya bağlı iklim değişiklikleri olduğunu çok ciddi verilerle ortaya koyuyor. Bilim insanları iklimdeki değişimleri 1972 BM Çevre Konferansından başlayarak yaklaşık 50 yıldır izliyorlar. Çok çeşitli organizasyonlar ve kurumlar aracılığı ile tüm insanlığı ciddi şekilde uyarıyorlar.

Evet, gelinen noktada sorunun ciddiliği ve bir an önce tedbirlerin hayata geçirilmesi konusunda bilim dünyası ve hükümetler hem fikir durumdalar, sorunun kaynağının küresel anlamda atmosfere salınan toplam 51 milyar Ton Sera Gazı/Yıl (Karbondioksit + Azot Oksidin + Metan Gazı) olduğu kesin şekilde ortaya konulmuş durumda. Ülkelerin kalkınma programlarının “sürdürülebilir” olabilmesi, bu sera gazı miktarının ciddi bir program ile azaltılması, hatta sıfırlanmasını gerektiriyor.

Bu hedefin ülkelerinin gündemine alınması ya da bu yönde teşvik edilmeleri kısa vadede son derece zor görünüyor. Birleşmiş Milletler’in yaklaşık 50 yıldır bu amaçla düzenlediği çok sayıdaki konferanslar dizisinin son aşamaları “2015 Paris Konferansı” ve ardından 2019 yılında AB tarafından ete kemiğe büründürülen “AB Yeşil Mutabakatı” getirdikleri takvimlendirilmiş sera gazı emisyon azaltımı hedefleri ve sektörel düzenlemeler ile uyum politikaları büyük heyecan yaratmış durumda. Hedef 2050 yılında Karbonsuz bir Avrupa Kıtası oluşturabilmek. Bu amaç için “Sınırda Karbon Vergisi“ dâhil her türlü yaptırım uygulamakta AB üyesi ülkeler kararlı gözüküyor.

Avrupa Yatırım Bankasının İklim Bankalarına dönüştürülmesi ve de sektörlerin uyumunda Yeşil Finansman kullanımı dahi gündemde.

İklim değişikliği uyum çalışmalarının sanayi, tarım, enerji ve şehirleşmede oluşturacağı değişime tüm dünya hazırlanıyor. Türkiye’nin iklim gündemini yazmaya devam edeceğiz.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.