Uyku apnesi, uyku esnasında üst solunum yolundaki daralma veya tıkanmaya bağlı olarak solunumun onlarca veya yüzlerce kez kesintiye uğraması olarak tanımlanan bir hastalıktır. Horlama, uykuda nefes durması, sabah yorgun ve baş ağrısı ile uyanma, gün boyu sinirlilik, odaklanamama, yorgunluk gibi birçok sorun uyku apnesinden kaynaklanabilir.
Uyku apnesi risk faktörleri nelerdir?
Fazla kilolu olmak Boyun yapısının dar olması Burun ve sinüs problemleri Geniş damak ve küçük dil Yüz ve çene yapısının dar olması Hormonal bozukluklar Bazı ilaçlar YaşlılıkUyku apnesi nasıl teşhis edilir?
Uyku apnesi teşhisi için polisomnografi adı verilen bir uyku testi yapılır. Bu testte kişinin uyku sırasındaki solunum, kalp ritmi, oksijen seviyesi ve diğer fizyolojik verileri kaydedilir.
Uyku apnesi tedavisi nasıl yapılır?
Uyku apnesinin tedavisi, hastalığın şiddetine göre değişir. Hafif ve orta şiddetli uyku apnesinde, kilo verme, uyku pozisyonunu değiştirme, burun tıkanıklığını giderme gibi önlemler alınabilir. Ağır şiddetli uyku apnesinde ise CPAP tedavisi uygulanır. CPAP, buruna veya ağza takılan bir maske ile uygulanan bir tedavi yöntemidir. Maskeden çıkan basınçlı hava, üst solunum yolunu açık tutarak nefes kesmelerin önüne geçer.
Uyku apnesi tedavi edilmezse ne olur?
Uyku apnesi tedavi edilmezse, aşağıdaki sorunlara yol açabilir:
Uyku kalitesinin bozulması Gündüz yorgunluğu Dikkat eksikliği ve odaklanma güçlüğü Baş ağrısı Depresyon Kalp hastalığı İnme Ani ölümUyku apnesi testi ile riskinizi değerlendirin
Acıbadem Taksim Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Mustafa Emir Tavşanlı, uyku apnesi açısından riskli olup olmadığınızı belirlemek için 8 sorudan oluşan bir test hazırladı. Bu teste “evet” veya “hayır” şeklinde yanıt vererek riskinizi değerlendirebilirsiniz.
Uyku apnesi testi
Yüksek sesle horlar mısınız? Gün içinde sık sık kendinizi yorgun, bitkin ya da uykulu hisseder misiniz? Uykunuzda nefesinizin durduğunu görmüş olan, bunu söyleyen birisi oldu mu? Yüksek tansiyonunuz var mı? Ya da yüksek tansiyon için ilaç kullandınız mı? Beden kitle indeksiniz (kilogram cinsinden kilo, metre cinsinden boyun karesine bölünerek bulunur) 35 veya 35’in üzerinde midir? Yaşınız 50 veya üzerinde midir? Boyun ölçünüz geniş mi? (Gömlek yakası ölçüsü erkek için 43 cm, kadın için 41 cm veya üzerinde midir?) Cinsiyetiniz erkek midir?