banner52

Bursa’nın sanayi alanları dolu mu?

Tarım, turizm ve sanayi! Bursa, bu üç kentsel kimlik arasında bir seçim yapmaya zorlanıyor. Şehrin gündemi, son günlerde yine yeni sanayi alanları talebi ve farklı görüşlerle şekilleniyor. Bir grup, Bursa’nın genetiğini sanayi olarak tanımlıyor. Diğer bir grup ise sektörel çeşitliliği savunuyor. Peki, rakamlar bize ne diyor? Resmi verilerinden hareketle bir Bursa OSB analizi…

EKONOMİ 12.04.2022, 11:34
Bursa’nın sanayi alanları dolu mu?

Salgın, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ekonomik şartları ağırlaştırdı. Fakat Kovid-19 öncesinde de darboğazda bulunan Türk ekonomisi, yüksek faiz-enflasyon-döviz sarmalında giderek sıkıştı. Döviz bağımlılığı, cari açık, emtia ve enerji fiyatlarındaki artış, tedarik krizi ve köpüren küresel iklim paniği, tüm üretim süreçlerinde endişe ve belirsizliği tırmandırdı. Ukrayna-Rusya savaşıyla birlikte ekonomide derinleşen ‘isteri’, öngörülebilirliği düşürürken bir yüzleşmeye de imkân tanıdı: Önce kendine yetebilirlik!

KİMLİK SEÇİMİ

Jeopolitik riskler ve dış politik seyrin etkin belirleyici olarak öne çıktığı bu süreçte ekonomik tabloda sisli hava varlığını korurken Bursa’da da bir ‘kimlik sorunsalı’ gündemi meşgul ediyor. Bursa, ne kenti olduğunu arıyor. ‘Tarım kenti mi?’, ‘Yoksa sanayi mi?’, ‘Turizm kenti olabilir mi?’, ‘Bursa; tarihi, kültürel, doğal zenginliklerini ve yeşil kimliğini koruyabilir mi?’ soruları kent dinamiklerinin en hararetli tartışmaları arasında yer alıyor. Kent aktörlerinde iki kutuplu bir ayrışma göze çarpıyor.

KENT TANIMLARI

Sahip olduğu doğal, kültürel ve tarihi zenginliğin yanı sıra coğrafi konumuyla da ülkenin önde gelen şehirleri arasında yer alan Bursa için birçok tanımlama yapılıyor. Türkiye’nin en çok ihracat gerçekleştiren üçüncü ili… En yüksek düzeyde cari fazla veren il… En fazla organize sanayi bölgesi (OSB) bulunan il… Otomotiv ve tekstilin başkenti… Tarımsal üretim üssü… Osmanlı’nın İlk Başkenti… Türk Dünyası Kültür Başkenti… Sağlık, kış ve gastronomi turizminin gözde kentlerinden biri… İş ve istihdam merkezi… Bursa hakkında bu şekilde sayısız nitelendirme yapılıyor. Ve her aktör, kendi tezini pekiştirecek ifadeleri kullanmayı tercih ediyor.

KİM, NE DİYOR?

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, (29 Mart) geçen ay gerçekleştirilen ‘Müşterek Komiteler Toplantısı’nda dikkat çeken açıklamalara imza attı. ABD’de otomotivin başkenti olarak anılan Detroit örneğini veren Başkan Burkay,Detroit, otomotivde rekabet edemeyince turizme ve hizmet sektörüne yöneldi. Bu yatırımlar geri dönmedi ve şehir iflas etti”  ifadeleri sonrasında Bursa’nın genetiğinin sanayi olduğunu savundu.

SANAYİ BİNDE 8

Marmara Havzası’nda yeni bir mekânsal planlama yapılmasının önemine vurgu yapan Burkay,Bursa’nın 800 milyar lirayı aşan ekonomik işlem hacmine sanayimizin katkısı yüzde 46 düzeyinde. Şehrimizin 11 bin kilometrekarelik toplam yüzölçümü içinde sanayi binde 8’lik sınırlı payına rağmen bu katkıyı vermektedir. Bursa’mızın potansiyelini ortaya çıkararak, sanayide yüksek katma değerli ve ileri teknolojili alanlara dönüşüm konusunda yeni bir atılım sağlamalıyız” diyerek planlı yeni sanayi alanları ve KOBİ OSB talebini yineledi.

HAMLE YAPILABİLİR

Başkan Burkay’ın bu açıklamasından sonra Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, geçen hafta katıldığı iki farklı programda Bursa’da sanayi varlığına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Başkan Aktaş, (5 Nisan) geçen hafta ilk olarak Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) tarafından düzenlenen iftar programında şunları söyledi: Almanya’da sanayinin toplam yüzölçümüne oranı yüzde 4,5. Bizde ise planlı sanayi bölgeleri için yüzde 0,8. Plansız sanayi bölgelerini de hesapladığımızda, yüzde 1,8 ile 2 civarında oluyor. Yani sanayileşme ile ilgili hamle yapılabilir.

‘KENTİN İÇERİSİ TEMİZLENMELİ’

TEKNOSAB ve TOSAB arasındaki konut alanının sanayi alanına dönüştürüldüğünü hatırlatan Başkan Aktaş, “Kanaatim, önce içerisini temizlemek lazım. Vişne Caddesi ve Çalı gibi, konutlar ile sanayinin iç içe girdiği bölgeler var. Yeni tanımlanacak sanayi bölgelerinde taşıma yöntemi uygulanması lazım. Bunun için 2040 Çevre düzeni planı başlığında; bizim nerede konut, nerede ticaret, nerede sanayi olacak bunları tanımlayarak hareket etmemiz gerekiyor. Bunu 2035 Ulaşım Master Planı ve 2040 Çevre Düzeni Planı ile çerçevelememiz ve o doğrultuda hareket etmemiz gerekli. Konutu çevir sanayiye, tarım alanını çevir sanayiye yaklaşımı ile bu işin üstesinden gelmemiz imkânız” dedi.

TARIM VE TURİZM VURGUSU

Aynı programda BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Küçükkayalar ise şu değerlendirmede bulundu: “Bizler, Bursa’mızı katma değeri çok daha yüksek olan üretimler gerçekleştiren, dijital dönüşümü başarmış, üretim ve yaşam alanlarında yoğunluğu olabildiğince artırmayan, karbon salımı ve atığını azaltmış, suları daha temiz akan ve su kaynaklarını daha verimli kullanan bir kent olarak görmek, katkılarımızı bu hedefler çerçevesinde koymak istiyoruz. Bursa’mızın sanayi ile birlikte, tarım ve turizm potansiyelinin de kullanılmasının önemini biliyor ve bunun kıymetini bir kez daha hatırlatmak istiyoruz. Birlikte nefes aldığımız, birlikte kazanıp, birlikte yaşadığımız, paydaşlığını birlikte yürüttüğümüz kentimizin daha yaşanır olmasını böylesine özel bir günde yeniden dile getirmek istiyoruz.”

***

‘FASONCULUKTAN KURTULMALIYIZ’

Bursa Genç Sanayici İş İnsanları ve Yöneticileri Derneği (GESİAD) tarafından düzenlenen (7 Nisan) iftar programına da katılan Başkan Aktaş, şu ifadeleri kullandı: “Bursa bu lokasyonda olduğu müddetçe sanayi kimliğini koruyacak ve bu cazibesini kaybetmeyecek. Bursa, ilk üçte yer alan bir ihracat şehri. Ancak artık Bursa yüksek teknoloji, katma değeri yüksek sanayiye yönelmeli. Acilen fasonculuktan uzaklaşmalıdır.”

BAŞKA BURSA YOK

GESİAD Başkanı Murat Kaya, toplantı açılışında yaptığı konuşmada “Bursa, işsizlik oranının en düşük seviyede yaşandığı, hatta bazı iş kollarında yetişkin eleman bulmakta zorluklar yaşadığımız bir kent. Bu örnekleri artırabiliriz. Ancak bu özellikler, bilhassa göçler, yılların birikimiyle gelen, konut alanlarına ihtiyaçtan şehir içi ulaşımda yaşanan sıkıntılara kadar Bursa’yı her geçen yıl daha zor yaşanan bir şehir haline getiriyor. Biz, daha önceki söylemlerimizde de belirttiğimiz gibi ekonomiye olan katkısı bakımında ‘Ülkemize en az 5 tane daha Bursa gereklidir’ sözünü tekrar ederken, gelecek açısından Bursa’nın daha iyi planlanması gerektiği düşüncesindeyiz. Bu planlamada elbette Büyükşehir Belediyemize yardımcı olmalıyız. GESİAD olarak biz bu konuda üzerimize düşecek her türlü görevi yerine getirmeye hazırız. Çünkü biliyoruz ki başka Bursa yok” ifadelerini kullandı.

***

BURSA’NIN SANAYİ ATLASI

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) verilerine göre Bursa’da 17 OSB bulunuyor. Çalı, Görükle, Vişne Caddesi gibi plansız alanlar bu OSB sayısı içinde yer almıyor. OSBÜK, Bursa’da mevcut OSB’ler içindeki dolu ve boş parsel verilerini de paylaşıyor. Buna göre Bursa’daki OSB’lerde boş parseller olduğu görülüyor.

***

BARAKFAKİH OSB (BOSAB)

Kestel’deki Barakfakih OSB, toplam 246 hektar alanı kapsıyor. Toplam 183 sanayi parseli bulunan OSB’de 124 parsel tahsis edilmiş, 59 parsel tahsis edilecek durumda bulunuyor. OSB’de 118 parselde üretim yapılıyor. 6 parselde ise inşaat sürüyor. Barakfakih OSB, kentteki diğer OSB’ler arasında etrafında yerleşim yeri bulunmama özelliğiyle ayrışıyor. OSB’de yaklaşık 6 bin 500 kişi istihdam ediliyor.

***

DEMİRTAŞ OSB (DOSAB)

Osmangazi’deki Demirtaş OSB, 483 hektarlık bir alandan oluşuyor. DOSAB’da toplam 344 sanayi parseli var. Bunun 317’si dolu, 27 parsel ise boş görünüyor. 308 parselde üretim yapılırken 9 parselde de inşaat sürüyor. DOSAB’da yaklaşık 42 bin kişi istihdam ediliyor.

***

BURSA DERİ İHTİSAS VE KARMA OSB

Nilüfer sınırları içinde görünen OSB, 177 hektarlık alanı içeriyor. 141 sanayi parseli bulunan OSB’de 130 parsel dolu, 11 parsel ise boş bulunuyor. 73 parselde üretim yapılırken 16 parselde inşaat sürüyor.

***

HASANAĞA OSB (HOSAB)

Nilüfer’deki HOSAB, 230 hektarlık alanı kapsıyor. 156 sanayi parseli bulunan HOSAB’da 134 parsel dolu, 22 parsel ise boş görünüyor. 126 parselde üretim yapılıyor. 8 parselde ise inşaat sürüyor. HOSAB’da yaklaşık 14 bin kişi istihdam ediliyor.

***

İNEGÖL MOBİLYA AĞAÇ İŞLERİ İHTİSAS OSB (İMOSAB)

İMOSAB, 675 hektarlık alandan oluşuyor. 127 sanayi parseli bulunan OSB’de yalnızca 7 parselin boş olduğu görünüyor. 83 parselde üretim yapılan OSB’de 15 parselde inşaat sürüyor. İMOSAB’da ikinci etap çalışması yapılıyor ve yeni 200 sanayi parseli daha sisteme ekleniyor. OSB’de yaklaşık 6 bin kişi istihdam ediliyor.

***

İNEGÖL OSB

Toplam 271 hektarlık alandan oluşan OSB’de 109 sanayi parseli bulunuyor ve tamamı dolu. OSB’de yaklaşık 15 bin kişi istihdam ediliyor.

***

KAYAPA OSB

Nilüfer’deki OSB, 135 hektarlık alandan oluşuyor. 228 sanayi parselinin bulunduğu OSB’de 172 parsel dolu, 56 parsel ise boş olarak kayıtlarda yer alıyor. 136 parselde üretim yapılırken 36 parselde de inşaat sürüyor. OSB’de yaklaşık 7 bin kişi istihdam ediliyor.

***

KESTEL OSB (KOSAB)

KOSAB, 73 hektarlık alanı kapsıyor. 93 sanayi parseli bulunan KOSAB’da 81 parsel dolu, 12 parsel boş görünüyor. 80 parselde üretim gerçekleştiriliyor. OSB’de yaklaşık 5 bin kişi istihdam ediliyor.

***

MUSTAFAKEMALPAŞA MERMERCİLER OSB

Bu OSB, 70 hektarlık alanı içeriyor. 18 sanayi parseli bulunan OSB’de 12 parsel dolu, 6 parsel boş görünüyor. 9 parselde üretim yapılıyor. Bu OSB için kamulaştırma çalışmaları sürüyor.

***

MUSTAFAKEMALPAŞA OSB

Mustafakemalpaşa’da 400 hektarlık alanı kapsayan OSB’de toplam 62 sanayi parseli bulunuyor. Bunların 61’i dolu, 1’i ise boş görünüyor. OSB’de 41 parselde üretim yapılıyor. 10 parselde inşaat çalışması devam ediyor. Yaklaşık bin kişinin istihdam edildiği OSB’de kamulaştırma çalışmaları sürüyor.

***

Nilüfer OSB (NOSAB)

Nilüfer’de 234 hektarlık alandan oluşan NOSAB’da 286 sanayi parseli bulunuyor. Bu parsellerin 279’u dolu, 7’si ise boş görünüyor. NOSAB’da 276 parselde üretim yapılırken 2 parselde inşaat çalışmaları devam ediyor. NOSAB’da yaklaşık 22 bin kişi istihdam ediliyor.

***

BURSA TEKNOLOJİ OSB (TEKNOSAB)

Karacabey sınırlarındaki TEKNOSAB, 825 hektarlık alanı kapsıyor. 167 sanayi parselinin 167’si de tahsis edilen OSB’de henüz 1 parselde üretim yapılırken 9 parselde inşaat sürüyor. Tamamlandığında bu OSB’de 180 ile 250 bin arasında kişinin istihdam edileceği öngörülüyor.

***

BURSA TEKSTİL BOYAHANELERİ İHTİSAS OSB (TOSAB)

Nilüfer Badırga bölgesinde bulunan ve TEKNOSAB’a komşu olan TOSAB, 205 hektarlık alanı içeriyor. 70 sanayi parseli bulunan OSB’de yalnızca 1 parsel dolu görünüyor. Söz konusu OSB’de üretim yapılan parsel bulunmuyor.

***

ULUDAĞ OSB

Gürsu sınırları içindeki OSB, 103 hektarlık alandan oluşuyor. 246 sanayi parselinin bulunduğu OSB’de 197 parsel dolu, 49 parsel boş olarak kayıtlarda yer alıyor. OSB’de 191 parselde üretim yapılırken 5 parselde inşaat sürüyor. OSB’de yaklaşık 12 bin kişi istihdam ediliyor.

***

YENİCE OSB

İnegöl’deki OSB, 120 hektarlık alandan oluşuyor. 90 sanayi parseli bulunan OSB’de 34 parsel dolu, 56 parsel boş olarak görünüyor. OSB’de 32 parselde üretim yapılırken 2 parselde inşaat sürüyor. OSB’de yaklaşık 3 bin kişi istihdam ediliyor.

***

YENİŞEHİR OSB (YOSAB)

Yenişehir’de 176 hektarlık alanda bulunan OSB’de 44 sanayi parseli bulunuyor. Bunları 2’si yolu 42’si ise boş görünüyor. YOSAB hakkında idare mahkemesi tarafından verilen yürütmeyi durdurma kararı Danıştay tarafından bozuldu ve bölgede yeni yatırımın önü açıldı.

***

BURSA OSB (BOSB)

Nilüfer’de 679 hektar alan üzerine kurulu BOSB’da 302 sanayi parseli bulunuyor. Bu parsellerin tamamı tahsis edilmiş durumda bulunuyor. OSB’de 254 parselde üretim yapılıyor, 5 parselde ise inşaat çalışmaları sürüyor. OSB’de yaklaşık 60 bin kişi istihdam ediliyor.

***

EN BÜYÜK İLK ÜÇ OSB

Kapsadığı alan bazında en büyük ilk üç OSB; TEKNOSAB, BOSB ve İMOSAB olarak sıralanıyor. Mevcut İstihdam bazında ise BOSB, DOSAB ve NOSAB şeklinde bir sıralama yapılıyor.

***

418 PARSEL BOŞ

Bursa’daki 17 OSB’de toplam 418 sanayi parselinin tahsis beklediği görünüyor. Söz konusu OSB’lerde toplam 123 sanayi parselinde inşaat çalışması yapılıyor. OSB’ler içinde boş görünen parsellere yüksek fiyatlar nedeniyle yatırım yapılmadığı ve boş kaldığı savunuluyor.

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 30 Nisan 2024
İmsak 04:21
Güneş 05:58
Öğle 13:06
İkindi 16:55
Akşam 20:04
Yatsı 21:34
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 34 93
2. Fenerbahçe 34 89
3. Trabzonspor 34 58
4. Başakşehir 34 52
5. Beşiktaş 34 51
6. Kasımpasa 34 49
7. Rizespor 34 49
8. Alanyaspor 34 48
9. Sivasspor 34 48
10. Antalyaspor 34 45
11. A.Demirspor 34 41
12. Kayserispor 34 40
13. Samsunspor 34 39
14. Ankaragücü 34 38
15. Karagümrük 34 36
16. Konyaspor 34 36
17. Gaziantep FK 34 34
18. Hatayspor 34 33
19. Pendikspor 34 30
20. İstanbulspor 34 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 32 72
2. Göztepe 32 66
3. Sakaryaspor 32 57
4. Kocaelispor 32 55
5. Ahlatçı Çorum FK 32 55
6. Bodrumspor 32 53
7. Boluspor 32 50
8. Bandırmaspor 32 47
9. Gençlerbirliği 32 47
10. Erzurumspor 32 44
11. Keçiörengücü 32 39
12. Manisa FK 32 37
13. Ümraniye 32 37
14. Şanlıurfaspor 32 34
15. Tuzlaspor 32 34
16. Adanaspor 32 33
17. Altay 32 15
18. Giresunspor 32 7
Takımlar O P
1. Arsenal 35 80
2. M.City 34 79
3. Liverpool 35 75
4. Aston Villa 35 67
5. Tottenham 33 60
6. M. United 34 54
7. Newcastle 34 53
8. West Ham United 35 49
9. Chelsea 33 48
10. Bournemouth 35 48
11. Wolves 35 46
12. Brighton 34 44
13. Fulham 35 43
14. Crystal Palace 35 40
15. Everton 35 36
16. Brentford 35 35
17. Nottingham Forest 35 26
18. Luton Town 35 25
19. Burnley 35 24
20. Sheffield United 35 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 33 84
2. Barcelona 33 73
3. Girona 33 71
4. Atletico Madrid 33 64
5. Athletic Bilbao 33 58
6. Real Sociedad 33 51
7. Real Betis 33 49
8. Valencia 33 47
9. Villarreal 33 45
10. Getafe 33 43
11. Osasuna 33 39
12. Deportivo Alaves 33 38
13. Sevilla 33 38
14. Las Palmas 33 37
15. Rayo Vallecano 33 34
16. Mallorca 33 32
17. Celta Vigo 33 31
18. Cadiz 33 26
19. Granada 33 21
20. Almeria 33 14