bursagorus.com.tr
2022-01-18 08:55:05

Alinur Başkan Gençlerin Yanında…

Ferruh Varanoğlu

18 Ocak 2022, 08:55

AK Parti, 2015 Seçim Beyannamesi’nin 350 sayfalık bildirgesinde “Gençlik” başlığına yedi sayfa ayırmıştı. Bu sayfalarda; “Değişimden ve dönüşümden yana olan, gelecek odaklı politikalar üreten AK Parti gençlerin partisi” olarak tanımlanıyor, gençlik ile ilgili yapılanlar ve yapılacaklar yer alıyordu.

“Neler Yapacağız?” başlığı altında öne çıkanlar arasında seçilme yaşını 18’e indirmek, ulusal genç istihdamı strateji belgesi hazırlamak, kariyer merkezleri kurmak gibi maddeler yer alırken, “Neler Yaptık?” bölümünde harçlar, burslar, krediler, barınma gibi konularda AK Parti iktidarınca yapılanlara yer verilse de öğrencilerin bu konudaki istek ve beklentileri yakın zamana kadar göz ardı edilmişti. Verilen vaatler arasında; “En çok üniversite kuran iktidar” tanımlamasının yer aldığı beyannamede “eğitim almamış genç bırakılmayacağı” taahhüdü ise oldukça iddialıydı.

Tüm öğrencilere barınma sağlamak, sanat icra edilmesini sağlayacak “Sanat Evleri” kurmak, toplumsal alan ve hizmetleri engelli genç bireylerin katılımına olanak verecek şekilde düzenlemek, genç işsizliğinin önüne geçmek için “ulusal genç istihdamı strateji belgesi” hazırlamak, gençlerin orta öğretimden yükseköğretime geçişte eğitim ve kariyer planlamasına yardım edecek “Kariyer Merkezleri” kurmak, lise veya üniversiteden mezun olmuş gençlere iş ve kariyer konusunda yol gösterici destekler sunmak, bu yedi sayfalık raporun içindeki üst başlıklardı.

AK Parti’nin, aradan geçen 6 yıllık sürecinde “Gençlik” adına yapabildiklerinin ölçümü, yaşanılan salgın nedeniyle yapılamadı. Bu süre zarfında izlenilen strateji, önümüzdeki seçimlerde oy kullanacak 6 milyon 100 bin civarındaki gencimizin görmezden gelinemeyeceği konusunda önem arz ediyordu. AK Parti’yi harekete geçiren en büyük etken; “Z kuşağı ile AK Parti’nin sorunları var” söyleminin ortaya atılması ile başladı. İcra makamları ise AK Parti Teşkilatları ve Belediyelerdi. Bu konuda en hızlı davranan illerden biri Bursa oldu.

Büyükşehir’in merkez ilçeler ile uyumu burada da kendini gösterdi ve birbirine yakın zamanlamalar ile birlikte “Gençliğe yönelim” her geçen gün “ortak hareket noktası” oldu. Merkezde ve birçok ilçelerde kâğıt üzerindeki projeler devreye kondu. Kısa zamanda tamamlanıp açılan gençlik merkezleri, bağış sever kişilerin de katkısıyla yükselen kütüphaneler, gençlerin etkinliklerine zaman ayırabilecekleri konforlu eğlence-dinlence alanları, spor ve yaşam merkezleri, yenilenen tesislerle genişletilerek ihtiyaçlara hızlıca cevap verildi.

Bu yapıların tamamlanması, gençleri eğitim hayatlarından tutun, sosyal hayatlarına kadar içinde bulundukları durumdan daha farklı düşünce ve çalışmalara yöneltti. Alinur Başkan’ın gençlerle vakit geçirmeye başlaması, sorunlarını dinlemesi ve sahaya inerek neredeyse her gün her akşam farklı öğrenci grupları ile bir araya gelmesi daha yararlı fikirleri ortaya çıkardı.

Bursa’da eğitim gören yaklaşık 80 bin üniversite öğrencisi var. Yeni uygulamaya konulan “İndirimli Su”, “Kiracı Üniversitelilere Yüzde 50 su indirimi uygulamasından şu ana kadar 400’e yakın öğrenci yararlanmak için başvuruda bulundu. Bursa’nın 10 ilçesinin tamamında başvuru sayısı 700’lere yakın durumda. Sadece Nilüfer’de bu indirime başvuran öğrenci sayısı 300’e yakın durumda. “Öğrenci İşi” uygulamalara 1 Ocak 2022’de başlanan “öğrenci dostu ulaşım” ile ivme kazandırılırken, aylık 160 biniş hakkı bulunan öğrencilerin ulaşım ücreti yaklaşık 44 kuruşa denk geldi. Bu proje, Türkiye genelinde “en ucuz öğrenci ulaşım maliyeti” ile Bursa Büyükşehir Belediyesi’ni birinci yaptı.

Eğitim ve öğretimin kurum ayırt etmeden, Uludağ Üniversitesi Görükle Kampüsü ile Bursa Teknik Üniversitesi tek bir yerden hareket ile ortak projelere de girdi. Özellikle kış mevsimindeki “öğün geçirme” öğrencilerin ciddi gider kalemlerinden. Çorba çeşmeleri projesi Görükle Kampüsü’nde iki BTÜ’de tek yerden canlandırılarak, öğrencilerin en azından bir öğünlerini ücret vermeden geçirmelerine olanak sağlıyor. Keza açıldığı günden beri Üniversiteli gençler tarafından oldukça yoğun ilgi gören “Görükle Gençlik Merkezi” de final zamanları ekstra mesai ile 24 saat kesintisiz hizmet için açık tutulan sosyal ortak alanlardan.

Ülkenin genç nüfusu dünya ortalamalarına göre oldukça yüksek. Özellikle 16 yaşından itibaren 22 yaşına kadar olan gençlerimizin her bir yaş için nüfusu neredeyse 1 milyona yakın. Bursa Büyükşehir’in uygulamaları diğer Büyükşehirlere örnek olarak bu tür merkezlerin çoğaltılması elzem. Neticede bahsettiğimiz yaş grubu, Dünya’da olduğu gibi Türkiye’de de oldukça riskli grupta. Dünyanın farklı bölgelerindeki uyuşturucu kullanımı hiç azalmadan çoğalmaya devam ediyor. Bu tür merkezlerin en büyük yararı; gençlerimizin kötü alışkanlıklardan uzaklaştırılmasını sağlamak, kitap okuma alışkanlıklarını genişletmek, kültür ve sanata önem ve değer veren sağlam, ayakları yere basan bir kişilik oluşturmaktır. Geç kalınmıştır evet ancak önem ve değerinin hissedilerek bu tür kalıcı eserlerin uzun soluklu kullanılacak olması hem anne babalar hem de çocuklar açısından değerlidir.

***

OSMANGAZİ BELEDİYECİLİĞE DAMGASINI VURUYOR…

Yaşadığımız şehirde konforlu hayat sürmek hepimizin yaşam hakkı. Osmangazi, Türkiye’deki 57 ilimizden daha büyük bir nüfusa sahip. Mustafa Başkan’ın uzun yıllardır verdiği mücadele ile en büyük projesi olan “meydan projesi” taçlanmaya gün sayarken, her gün yapılacak bir iş olması da Osmangazi’nin sürekli yaşayan ve yaşatan bir kent olmasını sağlıyor.

Çoğu belediyeler yıllık planlama yaparken, Osmangazi’nin artık haftalık planlamalar ile tıkır tıkır işleyen şantiye hizmetleri, deneyimli personeli, disiplinli yapısı, kısa zamanda en köşede kalmış semtlerine bile dinamizm katıyor. Vatandaş ile birliktelik sağlayarak, “Hizmet işi, gönül işi” sloganıyla yeni hedeflerine durmadan devam eden bir Osmangazi, Türkiye’deki çoğu AK Partili belediyelerin medar-ı iftiharı olmaya en yakın aday. Dündar’ın dinamizmi ve heyecanı ilk günkü gibi. Kavga etmeyen, çözüm odaklı yapısı tüm Bursalılar tarafından parti ayrımı gözetmeksizin sonuçtan muaf olarak toparlayıcı ve birleştirici kişiliği tam bir “Belediye Başkanı” özelliklerini taşırken, onu vazgeçilmez bir teşkilat adamı özelliklerini de parlatıyor.

Meydan Projesi, gece gündüz durmadan devam ediyor. Hedef 2023 seçimleri öncesi açılışını yaparak, vatandaşın kullanımına açmak ve Osmangazi’deki baştan aşağı değişimi kentin tam ortasından herkese göstermek. Örnek projenin Dünya’da sayılı merkezlerden olacağı, başlangıç aşamasında ve Mustafa Başkan’ın yaptığı lansmanda dile getirilmişti. Her gün üzerine konan bir taş ile daha belirgin hale gelen bu muhteşem proje, AK Parti’nin 2023 seçimlerinde Bursa için en büyük silahı olacaktır. Asfaltlama, metruk binaların yıkılarak yerlerinin yaşam alanlarına kazandırılması, su ve kanalizasyon sorunları ile birlikte temizlik ve çevre konularında dört dörtlük bir sistem kurmuş olan Dündar, olası şikayetlerin de an yakın zamanda sonuçlandırılması ve vatandaşa hızlı geri dönüş konusunda iyi bir ekibe sahip. Bütçe kullanımı ve dengeleriyle Türkiye’de borçsuz birkaç belediyeden biri olan Osmangazi’yi esas değerli yapan ise ödenek bekliyor olmak zorunda olmayışı. Bu da Osmangazi’yi, büyük ve güçlü Türkiye trenini rayında ve rotasında tutmayı başarabilen “Yerel Güçlerden” biri yapıyor.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.