bursagorus.com.tr
2022-05-31 05:00:00

Atiye Keskin

Uğur Ozan Özen

31 Mayıs 2022, 05:00

Atiye Keskin (1925-1980) Bursa’nın unutulmaz simalarından. Bursa’da doğmamış, ama yazdığı kitaplarla şehrin kültüründe iz bırakmıştır. İstanbul Üniversitesi’nden Felsefe Bölümü’nü bitirmiş. Gazetelerde yıllarca yazı yazmış. Bursa’nın ilk kadın gazete yazarı denebilir.

Geçen sene, gazeteci ve eski milletvekili Ertuğrul Mat’ın desteğiyle Bir Papaz’ın Hatıra Defteri Mavi Baba kitabı yayımlanmış, kitabın satışından elde edilen gelir kız öğrencilerinin eğitimi için harcanmıştı.

26 Mayıs akşamı, Tiyatro Ti’nin sahnelediği Yılbaşı Partisi’nin anlamı farklıydı. Organizasyonu Bursa Soroptimist Kulübü yapmıştı. Elde edilen gelir Atiye Keskin burs fonuna aktarılacak. Kız öğrencilerin eğitimi için harcanacak.

Oyuna gelirsem. Yazar Üveys Akıncı. Yönetmen Hakan Pişkin. Oyuncular: Resul Ayan, Cem Rohat Bozan ve Delal Yıldırım. Işık Tasarımı Murat Bakır. Dekor-Kostüm Tasarımı Tuğçe Yıldırım.

Yılbaşı akşamı parti için bir araya gelen abi-kardeşin hesaplaşması sahnelendi. İlk perde küçük kardeşin psikolojik problemleri üzerine ilerliyor. Bu bölüm uzun ve aynı mevzuların tekrarından ibaretti. Biraz daha kısa tutulsaydı daha iyi olurdu. İkinci perdede kadın oyuncu sahneye giriyor, böylece oyun daha hareketli, şaşırtıcı bir hale geldi. Mesela küçük kardeş evde annesi ve anneannesi ile birlikte yaşayabilirdi. Komşularla yaşanmış problemlere atıf yapılabilirdi. Abi ile kardeşin kendilerinden başka konuları da tartışması daha iyi olurdu.

Amaç hâsıl oldu. Atiye Keskin için yaklaşık 150 kişi bir araya geldi. Bir başka oyunda yeniden bir araya gelmek dileğiyle…

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.