bursagorus.com.tr
2022-03-08 05:00:00

Balkan Ülkeleri Tiyatro Festivali Başlıyor

Uğur Ozan Özen

08 Mart 2022, 05:00

Şehrin en önemli kültür mekânı, Bursa Devlet Tiyatrosu’nun oyunlarını sahnelediği eski Halkevi binasıdır. 19. yüzyıl modern şehir düşüncesine uygun şekilde merkezde inşa edilmiştir. İşe giderken, eve dönerken, arkadaşınla gezerken her zaman tiyatronun önünde geçmek zorundasın. Törenlerin vazgeçilmez kahramanıdır. Fotoğrafların kenarında, arkasında bir yerinde mutlaka Ahmet Vefik Paşa Bursa Devlet Tiyatrosu yazar. Burada 2014 yılından beri Uluslararası Balkan Ülkeleri Tiyatro Festivali düzenleniyor. Amaç Balkan ülkelerinin tiyatro kültürü ile Bursa’nın tiyatro seyircisini buluşturmak. Gidip göremediğimiz ülkelerin tiyatroları ayağımıza geliyor.

Festival ilk yıllarında 8 Mart’ta başlar, 26 Mart’ta biterdi. 27 Mart’tan Nisan ayının sonuna kadar Nilüfer Tiyatro Festivali yapılıyordu. O arada Tüyap Kitap Fuarı halkla buluşuyordu. 2019 yılında Nilüfer Tiyatro Festivali iptal edildi. Duyduğum kadarıyla Haziran ayında yeniden başlayacak. Çok şükür, Nilüfer Belediyesi yanlış kararından döndü. Bu kararın alınmasında tiyatro müdürü Hacer Akbaba ve sanat yönetmeni Murat Daltaban’ın etkisi var.

Balkan Ülkeleri Tiyatro Festivali’nde 2020 yılında korona yüzünden iki oyun sahnelenip sonraki oyunlar iptal edilmişti. 2021 yılında Haziran ayında Açıkhava Tiyatrosu’nda yapılmak zorunda kalınmıştı. Hafızam beni yanıltmıyorsa bilet fiyatları 50 ve 30 liraydı. 2019 yılına kadar bilet fiyatları Bursa Devlet Tiyatrosu’nun oyunlarıyla aynıydı. İlk kez 2021 yılında yükseltildi. Bu sene oyunlar Bursa Devlet Tiyatrosu’nda ama bilet fiyatları evlere şenlik. 60 ve 42 lira. Ekonomi bu kadar bozulmuşken, devletin bu kadar yüksek bilet fiyatı uygulaması doğru değil. Eskisi gibi tiyatronun oyunlarının bilet fiyatlarıyla aynı olmalıydı. Yani 25 ve 18 lira.

Bursa, 2022 yılında Türk Kültür Dünyası başkenti olduğu için festivalin açılış oyunu Özbekistan’dan gelen tiyatronun oyunu ile olacaktı. Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle açılışı İstanbul Devlet Tiyatrosu yapıyor. Bu düşünce geliştirilmeli. Bursa Büyükşehir Belediyesi yaz aylarında Açıkhava Tiyatrosu’nda Türk Dünyası Tiyatro Festivali organize edebilir. Geleneksel hale gelse ne güzel olur.

Festivalin programı için Devlet Tiyatroları’nın internet sitesine bakabilirsiniz. İlginizi çekecek oyunları bulmanız zor değil. Meselâ Ölüm ve Kız, Tartuffe gibi. Oyunların çoğu bir saat ve bir saat yirmi dakika civarı. Bir zamanlar festivalde üç saatten fazla süren Karamozov Kardeşler seyretmiştim.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.