bursagorus.com.tr
2022-04-19 11:58:53

Bilim Kurgunun Nefesi Ensemizde

Prof. Dr. Necmi Gürsakal

19 Nisan 2022, 11:58

Konu önce bir bilim kurgu filmi gibi görülse de…

Aslında bize o kadar da uzak değil.

Hepimiz her şeyi çok çabuk unutuyoruz.

Sizi bilmem ama ben bu yazıyı yazarken, iki yıl öncesini ne kadar çabuk unuttuğumu düşündüm.

İki yıl öncesinde bir bayram günü, yaz başı olmalı.

Sokaklar bomboş, karantinadayız.

Bir iki saatlik bir iznimiz olduğu için o sıcakta, Kükürtlü Caddesi’nden bizim gibi 65 yaş üstü olanlarla selamlaşıp, birbirimize iyi bayramlar diliyoruz.

Caddenin boşluğu korkunç…

Bilim kurgu filmi o kadar da uzak değil.

Adeta nefesi ensemizde

Daha dün o büyük, eski tip belediye otobüslerinden biri ile eve dönerken dikkat ettim. Otobüsün içinde gençlerin çoğu maskelerini indirmiş, öyle yolculuk ediyorlardı. Eşim de dün girdiği büyük bir mağazada, neredeyse çoğunluğun maske takma konusuna artık özen göstermediğini ve eskisi gibi görevlilerinin de onları uyarmadıklarını anlattı.

Anlattıklarımın birilerinin maske takmadıklarını şikâyetle ilgisi yok. Ben başka bir şeye dikkat çekmek istiyorum.

Bakın Nisan ortasında Çin’de neler oluyor:

“Çin'in finans merkezi Şangay, Perşembe günü 27 binden fazla koronavirüs vakası bildirdi. Bu, Başkan Xi Jinping'in ülkenin katı ‘dinamik COVID temizleme’ politikasına ve pandemik kontrol önlemlerine devam etmesi gerektiğini söylemesinden bir gün sonra yeni bir rekor seviyeye ulaştı.

Şangay, virüsün 2019'un sonlarında Wuhan'da ilk ortaya çıkmasından bu yana, Çin'deki en kötü COVID-19 salgınıyla mücadele ediyor ve 25 milyon Şangaylı büyük ölçüde kilit altında kalsa da, bu hafta bazı bölgelerde kısıtlamalar kısmen gevşetildi.

Son derece bulaşıcı Omicron varyantının yayılmasını durdurmak için daha geniş kısıtlamalar, lojistik ve tedarik zinciri aksamalarına yol açtı ve Çin merkez bankasının yakında daha fazla teşvik önlemi açıklayacağı beklentilerine katkıda bulundu.” 

Fotoğrafta da görüldüğü gibi Şangay’da, “dinamik Covid temizliği” bir bilim kurgu filmi gibi sürüyor. Televizyonlarda da bu tür görüntüler var.

Nefes ensemizde…

Bitecek gibi de değil.

Daha doğrusu bu tür örnekler hiç bitmiyor.

Bakın size, her fırsatta dünyaya akıl veren İngilizlerin yeni bir planından söz edeyim. Plan tam bir bilim kurgu filmi:

“Yeni hükümet planları kapsamında, Kanalı geçerek Birleşik Krallık'a gelen bazı sığınmacılara, Ruanda'ya tek yönlü bilet verecek. Pilot program, tekne veya kamyonlarla gelen bekâr erkeklere odaklanacak. Başbakan Boris Johnson, 120 milyon sterlinlik planın insan kaçakçılığından ‘sayısız hayat kurtaracağını’ söyledi. Mülteci örgütleri planı acımasızca eleştirdi. Maliyetini ve etkisini sorguladılar ve Ruanda'nın insan hakları siciliyle ilgili endişelerini dile getirdiler.”

İngiltere’ye gireyim derken, sığınmacı bir bakmış ki Afrika’nın ortasında…

Işınlanıvermiş adam…

Ensemizde nefesini sürekli hissettiğimiz bilim kurgu filmi, bir türlü peşimizi bırakmıyor. Diyeceksiniz ki Şangay nere, İngiltere nere…

Doğrudur ama hatırlayalım, bu salgın Çin’de başlayıp bize de uzanmıştı…

13 Nisan 2022 tarihli Telegraph gazetesinde şu başlık vardı, “Bir robot işinizi alacak mı? Bir robot devriminden en fazla etkilenen işler hangileri olacak?”

“Yeni bir araştırmaya göre, berberler, barmenler, fabrika işçileri ve mankenler, yaklaşmakta olan robot devriminde işini kaybetmeye karşı en savunmasız meslekler arasında yer alıyor. Buna karşılık, din adamları, doktorlar, bilim adamları ve üst düzey yöneticiler, geçimlerini sürdürmek için en iyi konumdalar.”

Yaklaşık bin iş, analizden geçirilmiş ve sistem, fizikçileri, robotlar tarafından ele geçirilme olasılığı en düşük meslek olarak kabul etmiş. Nörologlar, matematikçiler, cerrahlar ve epidemiyologlar ilk 10'a girerken; astronomlar, yargıçlar, immünologlar ve kimya mühendisleri de ilk 20'de yer almış.

İşini kaybetme olasılığı en yüksek olanlara geçelim. Ölçeğin diğer ucunda ise, et paketleyiciler son sırada yer almış. Araba yıkama personeli, yemekhane görevlileri, hademeler, kapıcılar ve hizmetçiler son 10'da yer alırken, son 20'de fast-food aşçıları, tencere yıkayıcıları, lehimciler ve çamaşırhane çalışanları bulunuyor.

Dinamik Covid temizlikleri…

Ruanda’ya tek yönlü biletler…

Işınlanan sığınmacılar…

Robotların işimizi elimizden alacağı korkusu…

Bilim kurgunun nefesi ensemizde…

Yorumlar (2)

Namık Çıracıoğlu 2 Yıl Önce

Yüz yıl öncesini düşünün bir de zamanımızdan yüz yıl sonrasını düşünün. O zaman gerçekten de bilim kurguda yaşayacağımız daha iyi anlarız.

Ataman Ayvaz 2 Yıl Önce

Necmi, düşündüklerin, düşündükleriöiz kurgu dizi gibi olacaksanki.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.