bursagorus.com.tr
2022-03-22 09:15:24

Bursa Kitap Fuarı

Uğur Ozan Özen

22 Mart 2022, 09:15

1990’lı yıllarda Kültürpark’ın içinde kitap şenliği yapılırdı. İlkokul ve ortaokul çocuklarının gelmesi için 23 Nisan haftasına denk getirilirdi. Babamla gittiğimi, babamın öğretmeni Muzaffer İzgü’ye kitap imzalattığımı hatırlıyorum.

2000’li yıllardan sonra Tüyap bu işe el attı. Her sene Mart ayının ikinci haftası Bursa Kitap Fuarı düzenleniyor. Değişmeyen mekân BUTTİM. 2015’e kadar kitap fuarı gözdeydi. İnternetten kitap satışının yaygınlaşmasıyla birlikte fuara katılan bazı kitapçılar yeterince para kazanamadıklarını söylemeye başladı. Fuarda tanıtım yapıldığı için zararlar göz ardı ediliyordu.

Okuyucu internetten kolayca kitap ulaşıyor olsa bile kitaba dokunmak, söyleşilere katılmak, kendisi gibi binlerce insanla birlikte kitapların arasında dolaşmak istiyor. Her şeyden önemlisi öğrencilerin küçük yaşta böyle bir mekânın içinde olması bile yeter.

2015 ve sonrasında önce Nilüfer Belediyesi kendisi kitap fuarı düzenledi. İki kere düzenleyip vazgeçti. Son birkaç yıl ise Mudanya, İnegöl, Gemlik, Mustafakemalpaşa, Yıldırım derken her ilçe yerel sınırları içinde fuar ve kitap günleri düzenliyor. Etkisi az ya da çok fark etmez. Kitap kültürünün yaygınlaşması için ne yapılsa azdır.

Bursa Kitap Fuarı’na her sene Bursa’dan Ezgi Kitabevi katılırdı. Bu sene yok. BKM en güzel yerlerden birini kiralardı. O da bu sene yok. Dergâh Yayınları dâhil İstanbul ve Ankara’dan gelen birçok yayıncı pandemi nedeniyle katılmamış. Timaş, Türkiye İş Bankası Yayınları, Yapı Kredi Yayınları, TDK, TTK gibi her zamanki yerlerinde. 2016 ve 2017 yıllarında 8-10 sahafın katıldığını hatırlıyorum. Bu sene 4-5 sahaf vardı. Tüyap yönetimi fuar alanı boş görünmesin diye paravanlarla fuar alanını küçültmüş.

Bu sene 11 Mart Cuma günü hava soğuk ve kar yağdığı için fuarın dışında yemek mekânları yoktu. Burada her sene yemek rezaleti yaşanırdı. Çamur içinde, temiz olmayan şartlarda köfte, döner yapılıp satılırdı. Buraya doğru düzgün bir yer yapmak ne Büyükşehir Belediyesi’nin ne de Buttim yönetiminin aklına geliyor. Her sene bu günlerde yağmur veya kar yağdığı için fuarın giriş ve çıkışı çamur içindedir. Belediyelerin başkanları, yardımcıları, müdürleri ve haşmetli yazarlar ve yerel gazeteciler arabalarıyla geldikleri için bu sıkıntının farkında değil. Yerel gazeteciler, gazeteciliği basın bülteni kopyalayıp yapıştırmak olarak anladığı için halkın yaşadığı bu sıkıntıları dile getiremez. Reklam lazım sonuçta…

Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Kültür A.Ş. fuarda kitaplarını indirimli satardı. Kültür A.Ş. eskisi kadar çok kitap basmıyor. İndirim de çok az.

Osmangazi Belediyesi de fuarın girişinde eskiden ücretsiz kitap dağıtıp kalem, defter verirdi. Bu sene kitapları satmaya başlamış. Bir kişiyi göndermekle olmaz bu iş. Kültür Müdürlüğü olarak kitap tanıtımından söyleşiye kadar organizasyon yapılması gerekiyor.

Kestel Belediyesi ilk defa katıldı. Defter, kalem dağıtıyor. Kendini fuarda var etmeye çalışıyor.

Nilüfer Belediyesi Kütüphaneleri her sene katılıyor. İmza karşılığı bir kitabı ücretsiz veriyor. Ayrıca söyleşi düzenliyor.

Mudanya Belediyesi nerede? İnegöl Belediyesi ortada yok. Peki Yenişehir? Söyleşi organize etmek, defter, kalem dağıtmak ‘buradayız’ demek bu kadar mı zor?

Yıldırım Belediyesi iki sene önce yayımladığı Kitapçı Cahit Çollak ile ilgili kitabı, bu sene basılan Karagöz Kaynakçası’nı ve diğer kitaplarını halka dağıtıp, söyleşiler yapabilirdi. Neden fuara katılmadığını merak ediyorum.

Bursa İl Halk Kütüphanesi her sene katılıyor.

Peki, Bursa Şehir Kütüphanesi neden yok?

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.