bursagorus.com.tr
2022-03-29 08:52:36

Ekinoks

AV. Suna Soydaş Fırat

29 Mart 2022, 08:52

Geçtiğimiz gün ilkbahar Ekinoksu yaşadık 21 Mart’ta. Bu tarih Güney Kutup Noktası'nda altı aylık gecenin, Kuzey Kutup Noktası'nda ise altı aylık gündüzün başlangıcıdır. Kuzey Yarıküre'de yaklaşık olarak 21 Mart İlkbahar Ekinoksu - 23 Eylül Sonbahar Ekinoksu'dur. Güney Yarıküre'de yaklaşık olarak 21 Mart Sonbahar Ekinoksu - 23 Eylül İlkbahar Ekinoksu'dur.

21 Mart ekinoksu ile gündüz ile gecenin eşit olması durumu yaşanıyor. İlkbahar ve sonbaharda olmak üzere yılda iki kez tekrarlanan ekinoks ile 21 Mart günü 12 saat gündüz, 12 saat gece olur. 21 Mart ilkbahar ekinoksu gündüzler uzamaya, geceler ise kısalmaya başlar.

Dünyada hiçbir şeyin eşit olmadığını, günlerin bile senede sadece iki gün eşit olduğunu göstermesi açısından bakıyorum ekinoksa. Gerçekten de insanlar arasında, insanların temel hak ve özgürlükleri arasında eşitliğin sadece çağdaş ülkelerin yasalarında görsek de gerçek hayatta bu eşitlik ne kadar yaşanmakta.

Yaratılan canlıların en ilerisi insan; kendisinden başka tüm canları ve tabiat düzenini koruması gerekirken; kişisel hırs ve menfaatleri sebebi ile çoğunlukla şişik egolarının kurbanı oluyor. Tabiatın her parçası kutsalken; sadece kişisel hırslar ön plana geçiyor.

***

MUDANYA-AYAZMA’DA KATLİAM

Araya Mudanya Belediyesi diye bodoslama dalmak istedim. Çünkü daha dün MUDANYA AYAZMA’DA canlar zehirlenerek katledildi. Bir gecede onlarca can vahşice yok edildi. Olayın farkına varan hayvan severler olay yerine koştuklarında gerçekten gözyaşlarına boğuldular. Bir insan nasıl bu kadar vahşi olabilir. Nasıl bu kadar cana kıyabilir. Maalesef bu canlar kurtarılamadı. Acı olan sadece bu değil. Yapılan yayınlarda; olayın peşinde koşan hayvan severler, köylülerle yaptığı görüşmelerde; aslında köylülerin bu canları beslediğini, ancak her sene başında bu hayvanların bu şekilde zehirlendiğini, olay öncesi de Mudanya Belediyesine ait araçlarla bu hayvanların toplandığı ve sonrasında zehirlendikleri iddiası var. Evet, böyle bir iddia karşısında Mudanya Belediye başkanı ve diğer tüm ilgilerden açıklama bekliyoruz. Bu hayvanlar neden zehirlendi. Bu hayvanların akıbeti için otopsi istenmesine rağmen bunların çöp konteynerlerinde preslenmesi iddiaları ise vahşilik boyutunu gözler önüne seriyor.

Belediyelerin bu hayvanları koruması yasa gereğidir. Çoğalmalarını önlemek için hijyenik ortamda bunların kısırlaştırılması, ayrıca temiz ve korunaklı barınaklarda bakılması gerekirken, çözüm olarak vahşice öldürülmelerini kabullenmek mümkün değildir. Bakın, Türk Ceza kanununda bile adam öldürme suçunda “zehirleyerek öldürmek” ceza artırım sebebidir. Çünkü zehir sinsidir, karşındaki kişinin kendisini savunma imkânı bile olmadan, sinsice can almaktır. Bu canlar da zaten sokaklarda aç yaşarken, önlerine konan yiyecekle karın doyuracağını sanırken, korkunç bir acı ile hayata veda ettiler.

Yukarıda yazdım ya ekinoks yılda sadece 2 kere, günler bile yılda iki kere eşit hale gelirken; bu canlar bırakın dünyada adil ve yaşam hakkı bakımından eşit olmayı, sadece sağ kalmaya çalışmaktalar.

Tüm Türkiye’de infial yaratan bu vahşet için MUDANYA BELEDİYESİ’NDEN AÇIKLAMA BEKLİYORUZ.

Vicdan sahibi insanlar tarafından yönetileceğimiz günler umarım çok yakındır.

Kalın sağlıcakla…

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.