bursagorus.com.tr
2022-04-19 12:04:53

Karagöz Kaynakçası ve Yıldırım’da Kütüphane Açmak

Uğur Ozan Özen

19 Nisan 2022, 12:04

Nezaket Özdemir’in önce adını duydum. Sonra kitaplarını okudum. Bütün kitapları kütüphanemde mevcut. Geçtiğimiz günlerde Nezaket Özdemir’in bin bir emekle hazırladığı Yıldırım Belediyesi ile Uludağ Üniversitesi’ne bağlı olarak faaliyet gösteren KARAKUM işbirliğiyle yayımlanan Türk Gölge Oyunundan Kalan Yazılı Miras kitabı tanıtıldı. Editör İbrahim Öztahtalı. Önce Perdenin Arkasındaki Karagöz belgeseli gösterildi. Sonrasında Nezaket Özdemir kitabı hazırlama sürecinden bahsetti ve kitabını imzaladı. Hayâliler Şinasi Çelikkol ve Nevzat Çiftçi, emekli öğretim üyesi Mustafa Kara da etkinliğe katılmıştı.

Bildiğim kadarıyla böyle bir kitap daha önce yayımlanmamıştır. Karagöz üzerine araştırmaya başlamadan önce ve araştırma sırasında incelenmesi gereken çok önemli bir kitap. Önümüzdeki yıllarda bu araştırma Karagöz, Ortaoyunu ve Meddah Kaynakçası olarak genişletilebilir.

Etkinlik 18.00’de başlamadan önce Mümine Şeremet Uyumayan Kütüphanesi’ni gezdim. Açıkçası hayal kırıklığına uğradım. Kütüphanenin koleksiyonu literatür takip edilerek oluşturulmamış, şunu da alalım, bunu alalım gibi kitap alınmış. Bölümler eksik oluşturulmuş. Edebiyat, tarih, psikoloji, felsefe ve din bölümleri var. Eyvallah. Peki, sanat bölümleri nerede? Tiyatro, sinema, resim, heykel, fotoğraf gibi… Bursa Şehir Kütüphanesi, Nilüfer Akkılıç Kütüphanesi açılırken bu bölümler vardı. Kültür Bakanlığı’na bağlı il ve ilçelerdeki kütüphanelerde mutlaka sanat bölümü oluyor. Peki, Yıldırım’daki kütüphanede neden akla gelmemiş. Tabii Matematik ve Fen Bilimleriyle ilgili bölümlerin neden oluşturulmadığını sormuyorum dahi. Burası benim gözümde kütüphane değil kitaplıktır. Kütüphane haline gelmesi için eksiklerin giderilmesi lazım. Aslında sorumun cevabı 2005 yılında gizli. Yıldırım Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nu kapatan belediye yönetimi, ilçede sanat galerisi açmayan yine aynı yönetim. Kişiler değişti o kadar.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.