bursagorus.com.tr
2023-02-23 17:17:31

BURSA SEN Mİ BÜYÜKSÜN, YOKSA BEN Mİ?

Erkan Kalafat

23 Şubat 2023, 17:17

Bursa Büyükşehir Belediyesi, dünyaca da ünlü ve Unesco Kültür mirası listesinde olan Hanlar Bölgesi çalışmalarını başarıyla sürdürüyor.

Hanlar bölgesinin etrafı hiç ummadığımız şekilde binalar yıkılarak açıldı. Uzun süre yıkılıp yıkılamayacağı tartışılan Zafer Plazaya ait Boyner binasının da yıkımı tamamlandı. Proje hızla devam ederken, geçenlerde yıkılan bu bina ile ilgili basın ve kamuoyunda ortaya çıkan ucube bir yapı ile ilgili pek çok bilgi yayınlandı. Yıkılan binanın yerine garip, ne olduğu anlaşılamayan, Çelik boru-PVC pencere birleşimi bir yapı dikilmeye başlandı. Tabii bu da haliyle, herkesin tepkisini çekti.

Bursa Büyükşehir Belediye ile Mimarlar Odası Bursa Şubesi arasında 2020 yılında Hanlar bölgesi ile ilgili bir işbirliği protokolü imzalandı. Bu süreçte “Hanlar Komisyonu” alanı inceledi ve projede bu binanın bulunmadığını kamuoyu ile paylaştı. Alanla ilgili çalışma başlatılırken, “Bursa Hanlar Bölgesi Çarşıbaşı Kentsel Tasarım Yarışması” ile bir proje kabul edilmiş ve uygulamaya geçilmişti ancak, gelinen süreçte ortada tüm şehrin gözünün önünde “Gecekondu” tabir edilecek bir bina, hem de dünyanın önemsediği bir alanda yapıldı ve kullanılmaya başlandı.

Bu derme çatma gecekondunun tepki çekmesi üzerine yapan firma, binanın üzerinden bir kısmını traşlayarak, binayı kullanıma açtı.

Yazıyı yazarken 1. olan projeyi tekrar inceleyeyim dedim. Projede Zafer Plazaya ait bir çıkış vardır da belki onu biraz büyüterek “Laz müteahhit” mantığıyla, Zafer Plaza, sınırlara tecavüz ediyordur dedim. Ama paylaştığım resimlerde göreceğiniz üzere, o alanda herhangi bir bina yok. Zafer Plazaya herhangi bir yukarıya çıkış izni yok. Yani projeye göre, AVM’nin normal giriş çıkış kapıları kullanılacak. Bu kaçak binanın yerinde de, projede yazılı haliyle bir “saçak” var ve resimlerde de gayet açıkça ahşap latalardan bir veranda görülüyor. Yazılarda da karşılama saçağı olarak geçiyor.

Yani görünen o ki değerli okurlar, bazıları “Bursa sen mi büyüksün, yoksa ben mi?” diyor. Veya “Yenecem seni Bursa!!” diyor.

Anlaşılan o ki kuralların, hele bir şehri ilgilendiren kuralların önemsendiği günleri görmek bizlere nasip olmayacak.

Biz sözüm de Bursa Büyükşehir Belediyesine. Daha şehrin göbeğindeki gecekondu ile başa çıkamayan bir yapıya sahipseniz, kenar mahallelerle nasıl baş etmeyi düşünüyorsunuz? Yoksa garibanla uğraşmak kolay mı geliyor?

 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.